Šport > Košarka
2466 ogledov

Izjemen preobrat Dallasa, Luka v drugem polčasu do kar 22 točk

Luka Dončić Profimedia
Košarkarji Dallasa so na božič premagali LA Lakers s 124:115.

V eni izmed petih poslastic na božični dan, gre za tradicijo v ligi NBA, so Dallas Mavericks gostili zasedbo LA Lakers. Američani so obračun označili za dvoboj med Luko Dončićem in LeBronom Jamesom. Slednji sicer ni mogel računati na pomoč Anthonyja Davisa, ki je poškodovan in bo odsoten še nekaj časa. "Vesel božič," je pred tekmo v slovenščini sicer dejal uradni napovedovalec v dvorani.

Tekmo je boljše odprl James, Luka je v prvih dveh minutah izgubil dve žogi, v še dodatnih treh pa ni uspel vreči na koš. Jezerniki so ga po sprejemu žoge vseskozi agresivno pokrivali z dvema igralcema, Dončićevi soigralci pa pri metih z razdalje znova niso bili pretirano uspešni, ko se je Slovenec znebil žoge in je nekdo od njegovih kolegov ostal sam na metu. 

Po petih minutah je ob vodstvu Lakers s 17:6, James je zbral osem točk, Jason Kidd le vzel minuto odmora. Jezerniki so do tokrat iz igre metali 8/10, Mavericks pa 2/6 (1/4 za tri točke).

Tudi posvet na klopi ni veliko spremenil, domači so zgrešili še naslednje tri mete za tri točke, Luka ni poskušal, gostje pa so prišli do 23:9.

Šele po več kot osmih minutah je Dončić prodrl pod koš in zadel svoj prvi met, sodniki pa bi morali ob tem dosoditi še prekršek, a tega niso storili. Kmalu zatem je bil slovenski zvezdnik natančen še izza črte, v naslednjem napadu pa je trojko zadel Davis Bertans.

Ko je minuto in pol pred koncem četrtine Luka uspešno izvedel še dva prosta meta, se je Dallas približal na štiri točke zaostanka.

Ljubljančan je bil ob koncu prvih 12 minut zelo blizu tehnične napake, sodnik je z metra razdalje spregledal udarec po njegovi roki, ko pa je sam dvignil roko in zadel Austina Reavesa pa se je piščalka Scotta Fosterja hitro oglasila. Že pred tem so delilci pravice najverjetneje spregledali še en prekršek nad Slovencem. Četrtina se je končala v korist Lakers z 28:21.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Začetek druge je je Dončić presedel. Njegovi soigralci so sicer hitro znova prišli na -4, a nato vse skupaj še naprej poskušali rešiti z meti za tri točke, a so bili pri tem daleč od uspeha (4/17 - 23.5 odstotka). Ob 17 metih za tri točke so gostitelji le desetkrat poizkusili z metom za dve. James je na drugi strani po prodoru in košu poskrbel za 41:30.

Po minuti odmora se je malce pred polovico četrtine na parket vrnil tudi Dončić. Ta je hitro vpisal dve asistenci, Dallas pa je po trojki Tima Hardawayja Jr. 'splezal' do 35:41.

A nadaljevanje je bilo po minuti odmora Jezernikov znova slabše za domače košarkarje. Lakers so še drugič na tekmi prišli do 14 točk prednosti, ob glavnem odmoru pa so po treh zaporednih točkah Dončića, ta je zadel en met iz igre, s črte prostih metov pa je bil polovično uspešen, vodili s 54:43.

James je z metom 9/15 dosegel 18 točk, na drugi strani je Luka na koš vrgel le šestkrat in pri tem zadel trikrat. Zbral je 10 točk, tri skoke in dve asistenci.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Na začetku tretje četrtine se je domačim naposled odprlo pri metih za tri točke, dve trojki je zadel Spencer Dinwiddie, po eno pa Hardaway Jr. in Christian Wood. Dončić se še naprej ni odločal za mete, je pa ob omenjeni seriji uspešnih metov podelil tri asistence. Dallas se je po vsega treh minutah in pol drugega polčasa približal na 55:58.

Na polovici četrine so Mavericks že vodili. Luka je najprej ekipo iz Teksasa približal na točko zaostanka, v naslednjem napadu pa je prodrl pod koš in ko so vsi pričakovali met, podal v kot za trojko Hardawayja. Kasneje je bil trikrat natančen še s črte prostih metov, enkrat zaradi tehnične napake Russlla Westbrooka, Dallasu pa je uspel delni izid 15:2 za vodstvo s 70:63.

Lakers preprosto niso več uspeli zadeti iz igre, po hitrem protinapadu, ki ga je zaključil v tretji četrtini morda celo najboljši mož na parketu Hardaway, pa je bilo že štiri minute pred koncem tretjega dela igre +11 za domače. V osmih minutah so gostitelji tako zabeležili 22 točk več kot gostje.

Ti so vzeli minuto odmora, vendar ta ni spremenila dogajanja na parketu. Ob neuspešnih napadih Jezernikov sta sledili novi trojki Dallasa, uspešna sta bila Reggie Bullock in Hardaway Jr. za 82:65. Tudi Luka je kmalu presegel mejo dvajsetih košev, zadel je preko Patricka Beverleyja, s starim 'znancem' sta vseskozi vodila tudi besedne dvoboje.

Domači so v tretji četrtini dosegli kar 51 točk, to je rekord celotne lige v eni izmed četrtin v tej sezoni. Lakers so na drugi strani v tretjih 12 minutah zbrali le 22 točk.

V zadnjo četrtino so Mavericks tako vstopili s prednostjo 94:75. Luka je dosegel 23 točk, eno manj od soigralca Wooda in Jamesa. Slovenec je imel na svojem kontu še 6 skokov in 8 podaj.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

James in soigralci so četrto četrtino odprli z delnim izidom 9:0, vendar so se domači še pravočasno zbrali, s petimi zaporednimi točkami je odgovoril Hardaway Jr.

Dončić je sedem minut in pol pred koncem dobil peto osebno napako, a ga je Kidd pustil v igri. Slabo minuto kasneje je Luka dosegel svoj prvi koš v zadnji četrtini, ob tem je bil nad njim storjen še prekršek. Z dodatnim prostim metom je Dallas popeljal do 109:95.

Štiri minute in pol pred zadnjim piskom sirene je pomembno trojko znova zadel Bullock. To je bil 17. uspešen met Dallasa za tri točke, kar 12. v drugem polčasu.

Luka je pol minute kasneje vpisal deveti skok, a ob pristanku trčil v Reavesa. Sodniki so mu dosodili osebno napako, ki bi bila zanj izključujoča. A pri Dallasu so zahtevali pregled posnetka in 'challenge' tudi dobili. Vse skupaj se je tako spremenilo, Dončić pa je z dvema prostima metoma izpisal izid 121:103. V naslednjem napadu je s trojko še povišal razliko na +21.

Dvoboj je bil odločen, dve minuti in pol pred koncem je Kidd ob bučnem aplavzu potegnil Slovenca iz igre. Ta je zbral 32 točk, 9 skokov in podaj ter dve ukradeni žogi. Trideset točk je k zmagi s 124:115 dodal Wood, 26 pa Hardaway. Slednji je 23 točk dosegel v drugem polčasu, eno manj, 22 točk, pa jih je v tretji in četrti četrtini zbral Dončić.

James je pri Lakers vknjižil 38 točk, a prave pomoči ni imel. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice