Šport > Košarka
10910 ogledov

Luka spet tako dober, da je tekmo lahko zaključil v tretji četrtini

Dončić Profimedia
Dallas Mavericks so prišle še do osme zmage na desetih tekmah. Znova sta blestela Dončić in Irving, New Orleans Pelicans so padli s 136:124.

Košarkarji iz Dallasa so v New Orleansu začeli serijo gostujočih tekem, v nizu bodo namreč štirikrat zaigrali na tujih parketih, od tega se bodo dvakrat pomerili s Pelicans. Ti so v prvi dvoboj z Mavericks vstopili s slabo popotnico, ob odsotnosti CJ McColluma so po uspešnem vstopu v sezono nanizali štiri poraze. Skupno so bili pri razmerju 4-5, Dallas pri 7-2.

Luka Dončić in Zion Williamson sta se pomerila šele tretjič v karieri, slednji je imel v preteklosti namreč veliko težav s poškodbami. Slovenec je na teh tekmah v povprečju dosegal 38 točk, a je Dallas obakrat izgubil.

Tokrat Luka v prvih minutah ni vrgel na koš, a je asistiral ob koših Derecka Livelyja II in Kyrieja Irvinga, zasedba iz Teksasa pa je povedla s 5:0. Irving je sicer dosegel sedem od prvih devet točk gostov. Na polovici četrtine je prvič na tekmi žogo skozi obroč poslal tudi Dončić, poskrbel je za prednost 11:8. 

Po izenačenju na 15. točki je slovenski zvezdnik zaporedoma dosegel pet točk, zadel je tudi svojo prvo trojko na tekmi. A odgovor domačih je bil še uspešnejši. Začel se je s sporno dosojenim prekrškom Josha Greena pri metu za tri točke, ki ga je izvedel Naji Marshall. Ta je zadel vse tri proste mete, v naslednjem napadu pa je bil natančen še izza črte. Serijo 8:0 je dokončal Brandon Ingram.

Pri zaostanku 20:23 so pri Dallasu vzeli minuto odmora. Ob tem je na klopi dve minuti in pol pred koncem četrtine ostal tudi Dončić. Ta je zbral 8 točk, 4 skoke in dve asistenci.

Zamenjal ga je Irving, ki je najprej dosegel koš, nato pa podal za zabijanje Dwighta Powella. Ta je poskrbel za novo izenačenje. Kyrie je kasneje Dallas vrnil v vodstvo, po dveh prostih metih Tima Hardawayja Jr. pa so Mavericks povedli za tri točke. Slednji je v naslednjem napadu prejel grd udarec v obraz, Matt Ryan pa si je prislužil 'flagrant' prekršek.

Hardaway je bil znova dvakrat natančen s črte prostih metov, Dallas pa je imel na voljo nov napad. Tega je uspešno zaključil Powell in postavil končni izid prve četrtine pri 34:27.

Nova menjava Dončić/Irving se je zgodila minuto in pol po začetku druge četrtine. Takrat so gostje vodili za pet točk, po prihodu Slovenca pa so njegovi soigralci hitro nanizali šest točk za 42:31. Luka je ob tem sodeloval z asistenco za koš Livelyja. Domači trener Willie Green se je odločil nalet nasprotnika zaustaviti s posvetom na klopi.

A v nameri ni uspel. Domači so izgubili žogo, po četrti podaji Dončića pa je trojko zadel Green za +14. 

Domači so kasneje uspeli razliko že zmanjšati na sprejemljivih devet točk zaostanka, a je nato Irving zadel dva meta za tri točke, Dončić pa enega. Pred svojim metom se je Ljubljančan z lahkoto otresel Litovca Jonasa Valančiunasa in zadel za 56:40. Green je bil prisiljen vzeti še eno minuto odmora.

Dallas je v zadnjo minuto druge četrtine še vstopil s 15 točkami naskoka, nato pa je Jordan Hawkins zadel trojko, Ingram pa je po skoku v napadu in košu še nekoliko bolj približal domače. Mavericks so krenili v zadnji napad. Dončić je nekaj sekund pred koncem pod košem našel Powella, ta pa se ni odločil za met, raje je podal v kot do Irvinga. Ta je ob zvoku sirene zadel trojko za 67:54.

Kyrie je v prvem polčasu vknjižil kar 22 točk, Dončić 15. Dallas je izgubil le tri žoge, New Orleans 11.

Na začetku tretje četrtine se je razigral Valančiunas. Ta je v slabih petih minutah dosegel kar 12 točk, litovski center je pri tem zadel tudi dva meta za tri točke. Da se New Orleans ni še bolj približal, sta bila zaslužna Irving in Dončić, štiri točke pa je dodal tudi Lively. Luka je s prostima metoma poskrbel za 83:72. Prišel je do 21 točk.

Irving (28 točk) je na polovici četrtine sedel na klop, a se to v napadu Dallasa ni poznalo. S po eno trojko so Hardaway Jr., Dončić in Derrick Jones Jr. popeljali do 92:74.

Slovenec se je povsem razigral. Ob številnih asistenca, zbral jih je že 9, je do meje tridesetih točk prišel 2:47 pred koncem četrine. Zadel je svojo četrto trojko iz devetih poizkusov. Prednost je narastla na 25 točk. Kmalu zatem je sedel na klop.

V zadnjo četrtino se je vstopilo z rezultatom 109:85, ob še vedno razpoloženem Irvingu pa se je naskok hitro povečal na neulovljivih 29 točk. Vprašanje o zmagovalcu je bilo že rešeno. 

Priložnost so dobili rezervisti, v igri premešanih peterk pa so se Pelicans štiri minute pred zadnjim piskom sirene približali na 18 točk zaostanka, minuto in pol pred koncem pa na -13. Končalo se je z zmago Dallasa s 136:124.

Luka je ob metu 11/18 (4/9 trojke, 4/5 prosti meti) v 28 minutah zbral 30 točk. K temu je dodal še štiri skoke, devet podaj in ukradeno žogo. Prvič v sezoni se je zgodilo, da sta oba z Irvingom dosegla ali presegla mejo 30 točk, Kyrie jih je vpisal 35. 

Pri domačih se je Ingram ustavil pri dvajsetici, Williamson je dosegel 18 točk.

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice