Šport > Košarka
3831 ogledov

Luka takoj poskrbel za rekord kluba, nato hitro sedel na klop

Luka Dončić Profimedia
Košarkarji Dallasa so zanesljivo premagali skromni Cleveland s 110:90.

Luka Dončić in kolegi so se po zmagi nad Brooklyn Nets utrdili na petem mestu zahodne konference, 24 ur kasneje pa jih je čakal prvi od dveh zaporednih dvobojev z na papirju precej manj konkurenčnimi Cleveland Cavaliers. Ti so v dvoboj vstopili s kar osmimi zaporednimi porazi.

Mavericks imajo do konca sezone 'načeloma' sicer zelo lahek razpored. Po dveh tekmah proti Clevelandu sledijo še obračuni z Memphisom, New Orleansom, Torontom in Minnesoto, še najboljše razmerje med zmagami in porazi ima od naslednjih tekmecev Memphis, ki je natanko polovično uspešen (33-33).

Tokrat so Mavs po štirih minutah že povedli s 13:4, sedem točk je pri tem dosegel mladi slovenski zvezdnik. Sedmo točko je v svojo statistiko vpisal s črte za proste mete in tako prišel do svoje 5.000 točke v NBA karieri. S tem je postavil tudi rekord franšize iz Dallasa, saj je za ta dosežek potreboval 194 tekem, osem manj kot prejšnji rekorder Mark Aguirre.

Dončić je do mejnika prišel tudi najhitreje med vsemi aktivnimi igralci lige (LeBron James - 197), skupno pa je na 13. mestu po številu tekem, ki jih je potreboval za omenjeno število točk. Prvo mesto zaseda legendarni Wilt Chamberlain.

Luka je sicer hitro dobil na voljo počitek, njegovi soigralci pa so mirno ohranjali vodstvo. Četrina se je končala s trojko Treyja Burka s sredine igrišča, Dallas pa je po prvih 12 minutah vodil s 33:19. Dvajset točk sta skupaj zbrala Tim Hardaway Jr. in Dončić, prvi 11, drugi 9 (4 skoki).

Slovenec je kmalu po točkah prehitel soigralca, po treh minutah in pol druge četrtine je bil pri številki 13, ob rezultatu 40:23 je znova sedel na klop. Ob visoki razliki je hitro postajalo jasno, da Luka tokrat ne bo prišel do svojega povprečja odigranih minut. Še pred polovico četrtine so domači prvič povedli za dvajset točk.

Dončić se je v prvem polčasu sicer še vrnil v igro, s košem in dodatnim prostim metom pa je tri sekunde pred piskom sirene tudi postavil rezultat prvega polčasa - 62:37. V slabih 15. minutah igre je zbral 18 točk, šest skokov in asistenco.

Luka je do 24 doseženih točk prišel po vsega štirih minutah tretje četrtine (73:44), a takoj zatem prejel svojo četrto osebno napako. Trener Rick Carlisle ga je vseeno še nekaj časa pustil na parketu, saj ga po videnem tako ali tako ni potreboval za zadnjo četrtino.

V to se je vstopilo z izidom 86:65. Ob igri rezervistov Dallasa se je začela prednost topiti, na polovici četrtine so se gostje približali na 14 točk zaostanka. A nato sta s trojkama odgovorila novinca Josh Green in Nate Hinton in še zadnjih dvomov o zmagovalcu je bilo konec.

Dončić je odigral le 23 minut in v tem času zbral 24 točk, 8 skokov in podajo. Dvajset točk je vknjižil Hardaway mlajši, na drugi strani pa je 27 točk dosegel Collin Sexton.

Miami napredoval po lestvici

Do pomembne zmage v boju za končnico so prišli košarkarji Miami Heat. Ti so s 121:112 premagali Minnesoto, ob porazu Bostona pri Chicagu (99:121) pa so na lestvici vzhodne konference prehiteli Celtics in se povzpeli na tako želeno šesto mesto, ki zagotavlja igranje v končnici. V nedeljo bo Vročica gostovala prav pri Keltih (ob 19. uri po slovenskem času).

Prva četrtina v Miamiju, ki jo je s košem tri sekunde pred njenim iztekom točkovno zaključil Goran Dragić, je bila tokrat dokaj izenačena, končala se je z vodstvom gostiteljev z 32:28, le točko večjo prednost pa si je Vročica priigrala ob polčasu. 

A nadaljevanje je bilo precej bolj zanesljivo za četo Erika Spoelstre. Po treh četrtinah so domači vodili s +11, Volkovi pa so se kasneje nekajkrat približali na -7, vendar bližje ni šlo. Še zadnje upe gostov je z dvema zaporednima trojkama uničil Dragić, ki je svojo ekipo tako od 108:101 popeljal do 114:101.

Gogi je bil tokrat s 23. točkami tretji strelec Miamija, k zmagi je dodal še štiri ulovljene žoge in tri asistence.

Dve točki več od nekdanjega kapetane slovenske izbrane vrste je dosegel Jimmy Butler, štiri pa Tyler Herro. Enako kot slednji je 27 točk zbral prvi zvezdnik Minnesote Karl-Anthony Towns.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice