Šport > Košarka
2793 ogledov

Luka trenutno drugi v lovu na to posamično lovoriko

Luka Dončić Profimedia
Le en igralec pred Luko Dončićem v lovu na nagrado za najboljšega v ključnih trenutkih tekem.

Zvezdnik franšize Dallas Mavericks Luka Dončić je v boju za naziv najkoristnejšega igralca lige, gre za najprestižnejšo individualno priznanje v ligi NBA, slovenski zvezdnik pa se ob tem sicer poteguje še za eno nagrado. Trenutno je drugi po oceni uradne spletne strani v lovu na trofejo, ki nosi ime nekdanjega košarkarja Los Angeles Lakers Jerryja Westa. Po tej sezoni bo podeljena prvič.

Igralec, ki je svoj lik 'posodil' tudi za uradni logo lige, je bil znan po tem, da je v odločilnih trenutkih dvobojev stvari prevzel v svoje roke in Jezernike mnogokrat tudi popeljal do zmage. Prav v takšnih trenutkih, Američani jih poimenujejo kot 'clutch' minute, blesti tudi Dončić.

"Kaj so Clutch minute'? Seveda zelo visoko kotirajo meti za zmago. Prav tako poizkusi, ki prinesejo izenačenje. Ampak to ni vse. Kaj vse lahko naredi igralec v zadnjih minutah za svoje moštvo? Je učinkovit v teh trenutkih? Lahko ujeme pomembne skoke? Lahko v obrambi zaustavi nasprotnika? Odličilna blokada? Malo število napak? Lahko najde soigralce za ključne koše? Vse to sodi v besedo 'clutch'," so definicijo podali na spletni strani NBA.com. Časovno obdobje je sicer omejeno na zadnjih pet minut četrte četrtine, pri tem mora biti razlika med tekmecema pet ali manj točk.

"Povsem varno lahko izjavite, da bo žoga pri Mavericks v zadnjih četrtinah v rokah Dončića. Njegov običajni čas pri vodenju igre in odločenost ga pogosto postavljata v 'clutch' situacije in Luka živi za takšne trenutke. Kdo bi lahko pozabil na izjemen zaključek tekme proti New York Knicks v prejšnjem mesecu? Z njimi je zaključil mojstrovino s 60 točkami, ko je v zaključku rednega dela tekme namerno vrgel žogo v obroč, ujel skok in zadel za podaljšek," so ob drugem mestu Dončića na tej lestvici zapisali na spletni strani.

Po njihovih 'izračunih' se Luka nahaja na šestem mestu med 'clutch' košarkarji po številu zadetih metov (30) v ključnih trenutkih, prvi pa je pri številu podaj (23) in peti po številu skokov (30). "Zapomnite si: pri 'clutch' učinku ne gre samo za doseganje košev," so še enkrat zapisali.

In kdo je boljši? Na prvo mesto lestvice je bil postavljen član Sacramenta De'Aaron Fox. 

De'Aaron Fox | Avtor: Profimedia Profimedia

Takšna je utemeljitev: "Je vodilni v ligi po skupnem številu 'clutch' košev (40), ki jih zadeva z neverjetno uspešnostjo (61-odstotno), ki je precej boljša od vseh tekecev za nagrado. Najboljša trenutka sta se zgodila petega novembra, ko je z metom s sredine igrišča premagal Orlando, in 3. januarja, ko je 0.4 sekunde pred koncem zadel odločilni met proti Utahu, ob tem je kar 22 od 37 točk dosegel v zadnji četrtini."

Na lestvici so se po vrsti znašli še DeMar DeRozan (Chicago Bulls), Donovan Mitchell (Cleveland Cavaliers), Jalen Brunson (New York Knicks), Shai Gilgeous-Alexander (Oklahoma City Thunder), Jimmy Butler (Miami Heat), Jordan Clarkson (Utah Jazz), Tyrese Haliburton (Indiana Pacers) in Tyler Herro (Miami Heat).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice