Šport > Košarka
1609 ogledov

Prava katastrofa za Dončića in kolege

Luka Dončić Profimedia
Dallas Mavericks so gostovali pri Portlandu in visoko izgubili proti ekipi, ki so jo pred tem redno premagovali. Tokrat so klonili s 119:136.

Košarkarji Dallasa so tokrat odigrali četrto zaporedno tekmo v gosteh, po dveh porazih so nazadnje premagali Los Angeles Lakers, znova je blestel Luka Dončić, ki je ob 35 doseženih točkah zbral dve ključni trojki za prvi in drugi podaljšek. Zdaj ga je čakal dvoboj s Portlandom, eno od štirih ekip, ki ji je v svoji NBA karieri v povprečju nasul več kot 30 točk. Preostalo 'nesrečno' trojico sestavljajo LA Clippers, San Antonio in Golden State.

Portland je pred tekmo 16. decembra, ko je visoko izgubil v Dallasu (110:130), zabeležil razmerje 16-12 med zmagami in porazi, nato pa je v naslednjih 13 tekmah zmagal le še trikrat. Blazers so tako padli na 12. mesto v zahodni konferenci (19-22). V drugo smer se je od zadnjega medsebojnega obračuna podala zasedba iz Teksasa, ki je bila pred tokratno tekmo peta (24-19), z zmago pa bi prehitela Sacramento in se vrnila na četrto mesto.

Dallas je tokrat sicer poleg že dlje časa poškodovanih Doriana Finney-Smitha, Maxija Kleberja in Josha Greena pogrešal tudi Christiana Wooda. 

Domači košarkarji so se od uvodnih sekund posvetili predvsem temu, kako bi zaustavili Dončića. Ob Dallasovih napadih so takoj po njegovem sprejemu žoge do Slovenca pristopila dva košarkarja, ta pa je tako hitro oddajal žogo in prepustil sogralcem, da so zaključevali akcije s štirimi proti trem. Dallas je povedel z 8:2.

A nato je sledil niz domačih košarkarjev, ki so dosegli devet točk zapored. Luka štiri minute in pol ni prišel do meta iz igre, nato je zadel za vodstvo 13:11. 

Po nekaj izgubljenih skokih v obrambi Dallasa in (pre)hitro dosojeni osebni napaki nad Damianom Lillardom ob metu za tri točke, vse tri proste mete je prvi zvezdnik Portlanda izkoristil, so se Mavericks znova znašli v zaostanku. Ta se je že povzpel do sedem točk. Sodniki so znova puščali grobo igro bad Dončićem, ki je dobil precej udarcev, zlasti s strani Drewa Eubanksa.

Ta je storil tudi prekršek slabi dve minuti pred koncem četrtine, ko je Dončić vseeno zadel za 24:27. Na voljo je imel tudi dodaten prosti met, a je zgrešil še tretjič zapored s črte prostih metov. Po trojki Francoza Franka Ntilikine so se Mavericks tik pred zaključkom prvih 12 minut približali le na točko zaostanka pri 30:31. Luka, sicer najučinkovitejši košarkar v prvih četrtinah v ligi NBA, je dosegel le štiri točke, zbral je še tri skoke in štiri asistence.

Drugo četrtino je začel na klopi. Po dobrih štirih minutah so si njegovi soigralci že 'pridelali' zaostanek enajstih točk. Jason Kidd kljub minuti odmora Dončića še ni vrnil na parket, so pa njegovi kolegi vseeno nanizali šest zaporednih točk za 42:47. Ob tem izidu je znova zaigral tudi Luka.

S trojkama Lillarda in Jeramija Granta se je Portland znova oddaljil, po prodoru prvega pa je Dwight Poweel naredil že svoj četrti prekršek, Lillard pa je vseeno zadel. Z dodatnim prostim metom je gostitelje nato slabe tri minute pred koncem polčasa popeljal do 62:49.

Prednost domačih je nato narastla celo na +17, Spencer Dinwiddie je na drugi strani zadel trojko, Dončić pa je prišel do šele 5. točke ob enem zadetem prostem metu (1/5). Končni izid po prvih dveh četrtinah je postavil Lillard s prostima metoma (8/8) za 71:56.

Luka je ob metu iz igre 2/8 (0/2 za tri točke) dosegel omenjenih pet točk in k temu dodal štiri ulovljene žoge in pet podaj. Očitno se je poznalo 53 minut, ki jih je odigral proti Jezernikom.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Začetek tretje četrtine je znova pripadel domačim, ki so nanizali pet točk za +20. Luka je nato prišel do asistence ob trojki Reggieja Bullocka, pod svojim košem ukradel žogo, v naslednjem napadu pa zadel za 66:80. Pri Dallasu so naposled le nekoliko popravili igro v obrambi, Dončić je na primer prišel do blokade.

Na polovici četrtine so se Mavericks ob izjemno razpoloženem Bullocku, ta je iz igre metal kar 8/9, v vseh primerih je šlo za mete izza črte, približali na 11 točk zaostanka. Na podobni razdalji so bili gostje tudi tri minute in pol pred koncem četrtine, ko je za 81:93 zadel Dončić.

Bullock je imel priložnost, da prednost Portlanda spusti pod mejo desetih točk, a je zgrešil šele svoj drugi met iz igre. Blazers so nato odgovorili z dvema trojkama Garyja Paytona II. in eno Granta, razlika pa se je hitro povzpela do 18 točk. Luka je nato zadel za 90:106, a zgrešil dodateni prosti met (1/6).

S tem rezultatom se je krenilo v zadnjih 12 minut. Kmalu je postalo jasno, da do preobrata ne bo prišlo, naskok domačih se je ob odličnem metu za tri točke povzpel na +22. Glede na to, da se bostva moštvi še enkrat pomerili v manj kot 24 urah, je bilo za pričakovati, da bo Kidd nosilce potegnil na klop. Za to se je odločil prepozno, ob izidu 122:101 si je sedem minut pred koncem levi gleženj poškodoval Tim Hardaway Jr. in tako še dodatno napolnil bolniški list pri Dallasu. Odšepal je v garderobo.

To je bil znak tudi za klop Dallasa, da je na parket poslala rezerviste, kasneje so to storili tudi pri Portlandu. Čakalo se je le na končni izid, na koncu se je semafor ustavil pri 136:119.

Dončić je odigral strelsko najslabšo tekmo v sezoni. Z metom 7/19 (0/5 za tri točke, 1/6 prosti meti) je zbral 15 točk, 6 skokov, 10 asistenc ter blokado in ukradeno žogo. Doslej v tej sezoni še ni odigral druge tekme v dveh dneh, morda bo tokrat drugače ob vse večjem številu poškodovanih pri Dallasu.

Prvi strelec ekipe iz Teksasa je bil tokrat Dinwiddie (25 točk), drugi pa z metom 8/10 za tri točke Bullock (24).

Pri Portlandu je LIllard zbral 36 točk, 5 ulovljenih žog in 10 podaj; Jusuf Nurkić pa 22 točk in 11 skokov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice