Šport > Košarka
3231 ogledov

Luka z rekordnim dosežkom in simultanko v treh četrtinah razbil Pelikane

Luka Dončić Profimedia
Košarkarji Dallasa so na dvajseti tekmi v sezoni prišli do 14. zmage.

Dallas je tokrat gostoval pri ekipi New Orleans Pelicans. Ljubitelji košarke v ligi NBA so sicer še enkrat ostali brez dvoboja med najboljšim novincem minule sezone in najresnejšim kandidatom za naziv v tej sezoni. Zion Williamson je namreč še vedno poškodovan, na svoj prvi nastop med elito še čaka.

Dvoboj se ni začel po željah teličkov. Ti so s 13 izgubljenimi žogami najboljši v tem elementu v ligi, a so tokrat že v prvih štirih minutah izgubili pet žog. Pelikani so tako povedli s 13:6. A po minuti odmora, ki jo je vzel Rick Carlisle, so se uspešno vrnili. Kristaps Porzingis je blestel v obrambi, hitro je zbral štiri blokade, v napadu pa je z dvema trojkama izstopal Luka Dončić. Dallas je po njegovih prostih metih že povedel s 15:14.

Mladi slovenski zvezdnik tokrat ni odigral celotne prve četrtine, na klop je sedel že slabi dve minuti pred njenim zaključkom. Do takrat je zbral že 12 točk in kar sedem skokov, na kontu pa je imel le eno asistenco, vendar predvsem zaradi neuspešnih metov kolegov, ki jih je sicer našel na položajih za odprti met. 

Druga četrtina se je začela z izidom 24:24 in tehnično napako Porzingisu, ki je besno zamahnil proti sodnikom, ki niso dosodilili prekrška nad njim. Latvijec je nato dobil še osebno napako v napadu, po trojki Josha Harta pa je New Orleans že po slabi minuti in pol igre povedel s 33:24. Telički niso bili uspešni pri metih, naposled sta jih nekoliko približali šele dve izgubljeni žogi domačih in hitra protinapada, ki so ju zaključili s polaganjem (30:37).

Dončić je verjetno zaradi dejstva, da imajo Mavs dve tekmi v v dveh dneh, obsedel tudi po domači minuti odmora, ki pa se ni iztekla po željah gostiteljev. S trojko Setha Curryja se je Dallas namreč še bolj približal, nato pa je bil dvakrat uspešen v napadu še veteran J. J. Barea. Luka je zaigral v zadnjih šestih minutah prvega polčasa, po izenačenju na 46 pa je hitro dosegel pet zaporednih točk, kasneje pa je njegov dosežek ponovil še Tim Hardaway Jr., gostje pa so ob polčasu vodili z 59:53. Dončić je zbral 18 točk, osem skokov in tri asistence.

Dončić je s trojko hitro popeljal Dallas do takrat največje prednosti na tekmi (66:57), nato pa je z novim uspešnim metom za tri točke vodstvo moštva iz Teksasa dvignil že na deset točk razlike (71:61). Ob tem je še naprej uspešno lovil žoge pod svojim obročem. Razlika se je kasneje nekajkrat zmanjšala na štiri točke, a je Slovenec (33 točk, 18 skokov, 5 asistenc) nadaljeval z odlično igro in bil najzaslužnejši za prednost devetih točk ob vstopu v zadnjo četrtino (84:75). 

Dallas je tudi brez Slovenca zadnjih 12 minut odprl z delnim izidom 6:0 za +15, po novi trojki Curryja pa se je na semaforju že izpisal rezultat 99:81. Ob odlični igri rezervistov ni bilo več potrebe za vrnitev Dončića na parket, poleg njega pa sta pred Minnesoto celotno četrtino počivala tudi preostala najboljša strelca Teličkov Porzingis in Hardaway mlajši. Končalo se je z rezultatom 118:97.

Osemnajst skokov je rekordni dosežek Slovenca v ligi NBA, aprila jih je proti Phoenixu zbral 16. Tokrat je dve ulovljeni žogi več zbral v le 28 minutah.

Miami prvi gost z zmago v Torontu

Zanimiv dvoboj so v Kanadi odigrali košarkarji Toronta in Miamija. Pri slednjem zaradi težav s prepono ni zaigral Goran Dragić, sicer prvi strelec Vročice na zadnjem dvoboju proti Brooklynu. Njegovi soigralci so po podaljšku zmagali s 121:110. Blestel je Jimmy Butler, ki je dosegel svojega 5. trojnega dvojčka v ligi NBA, prvega po dveh letih in pol.

Zbral je 22 točk, 12 skokov in 12 podaj, podaljšek pa je v prvi minuti odprl z osmimi zaporednimi točkami za prednost 116:108. To so bile edine točke, ki sta jih v podaljšku v prvih treh minutah skupno zbrali obe moštvi. Miami je nato prišel že do 15. zmage na 20 tekmah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice