Šport > Košarka
8243 ogledov

Luka zadeval, skakal in podajal proti najbolj vroči ekipi lige

Luka Dončić Profimedia
Mavericks so premagali Chicago Bulls s 113:99. To je bila šesta zaporedna zmaga, gre za najdaljši niz Dallasa od aprila 2016.

V Teksas je tokrat pripotovala najbolj vroča ekipa lige, Chicago Bulls so zmagali na zadnjih devetih tekmah in se povzpeli na prvo mesto vzhodne konference. Tudi Dallas je sicer v zadnjem času igral izjemno dobro, predvsem z dobro obrambo je nanizal pet zmag, zadnjo brez pomoči Luke Dončića, ki je moral počivati zaradi lažje poškodbe desnega gležnja. Slovenski zvezdnik je bil tokrat nared za igro, še naprej pa je odsoten Kristaps Porzingis.

Gostitelji so dobro odprli dvoboj in po vsega dveh minutah in 50 sekundah gostujočo klop prisilili v minuto odmora. Mavericks so povedli z 10:2, Luka pa je v tem obdobju igre že zbral tri točke, štiri skoke in dve asistenci. Po posvetu na klopi so se na parket vrnili povsem drugačni 'Biki', z devetimi zaporednimi točkami so celo povedli, znova je tekmecem največ težav povzročal v zadnjem času nezaustavljivi DeMar DeRozan.

Po nekaj menjavah v vodstvu so si prvi večjo prednost nato priigrali gostje. Ti so v nizu zadeli tri trojke in pobegnili na 28:20. DeRozanovo vlogo je prevzel še drugi zvezdnik ekipe Zach LaVine. Ta je postavil tudi končni izid prve četrtine, ko je po Dončićevi napaki prišel do žoge pod svojim košem, stekel čez celotno igrišče in zaključil s polaganjem za 32:22.

Luka je na začetku druge četrtine hitro zbral tri asistence, a mu ni šlo pri poizkusih na koš, tekmo je odprl z metom 1/8. Ob tem je bil mnenja, da ob agresivnem pokrivanju tekmecev sodniki ne piskajo prekrškov nad njim. Dallas je v prvem polčasu sicer izvedel le en prosti met.

Ko je na polovici četrtine Dončić zadel šele svoj drugi met iz igre, je Dallas sicer prišel na štii točke zaostanka. Dve minuti kasneje, vmes je bil še enkrat natančen, je pri rezultatu 43:47 sedel na klop.

Njegov dve minuti in pol trajajoči počitek so Bulls izkoristili za novo vodstvo s +10, a je nato v zadnji minuti in pol druge četrtine sledil nalet Dallasa. Ta se je končal z nizom 9:0, Luka je zbral še svojo sedmo asistenco za trojko Maxija Kleberja, ki je zadel za 54:55. Dončić je ob metu 3/11 (1/4 za tri točke) zbral po 7 točk, skokov in podaj.

Če Slovenec v prvem polčasu ni dobil prekrška, pa je tretjo četrtino odprl s košem in dodatnim prostim metom za vodstvo s 57:55. Dosegel je tudi naslednji koš domačih, nato pa je znova podal za uspešen met za tri točke Kleberja, Nemec je s svojo četrto trojko iz petih poizkusov poskrbel za izid 62:57. Pri Chicagu so vzeli minuto odmora.

Besede Billyja Donovana so očitno znova zalegle. Biki so namreč povedli za tri točke, s trojko je na 69:69 izenačil Jalen Brunson. Ob tem rezultatu je Luka znova sedel na klop. Od trojnega dvojčka sta ga ločili le še dve asistenci (14 točk, 10 skokov, 8 podaj).

Prvi mož Dallasa se je vrnil na parket tri minute pred koncem četrtine pri vodstvu za eno točko, slabo minuto kasneje pa je prodrl pod koš, zadel in imel na voljo še dodaten prosti met, ki ga je spremenil v 79:74. Na drugi strani je s trojko odgovoril Lonzo Ball. Košarkarji iz Teksasa so nato že povedli za šest točk in imeli napad še za višje vodstvo, a ga niso izkoristili. Zadnji koš so sekundo pred iztekom četrtine tako dosegli gostje in se približali na 79:83.

Svojo 9. asistenco je Luka zabeležil ob trojki Reggieja Bullocka, 10. ob naslednji, ki jo je zadel Josh Green, Avstralec pa se je našel tudi na koncu 11. podaje Slovenca. Ta je pred tem v obrambi izbil žogo iz rok DeRozana, stekel v protinapad in podal za 'alley oop' Greena. Domači so slabih devet minut pred koncem povedli s 93:85.

Nadaljevanje je bilo še boljše. Ko sta meta za tri točke tik pred polovico četrtine zadela še Dončić in Dorian Finney-Smith, se je na semaforju izpisal izid 102:88. Luka je znova dobil na voljo počitek, a je ta trajal le nekaj več kot minuto.

Ob njegovi 14. asistenci je iz kota za tri točke zadel Finney-Smith, sledil pa je še koš Dončića za že neulovljivih 113:95. Ostali sta namreč le še slabi dve minuti in pol. Obe ekipi sta na parket poslali rezerviste.

Luka je ob svojem tretjem trojnem dvojčku v sezoni zbral 22 točk, 14 skokov in prav toliko podaj. Tokrat je nepričakovano pomoč dobil pri Greenu, ki je zbral 18 točk, gre za njegov rekord kariere v NBA. Prav toliko jih je v svojo statistiko vpisal tudi Kleber, košarkar iz Würzburga, kjer je odraščal tudi Dirk Nowitzki, je vse točke dosegel z meti izza črte (trojke 6/9). Mejo desetih točk so dosegli ali presegli še Brunson (17), Finney-Smith (12) in Dwight Powell (10).

Na drugi strani sta precej točk manj od svojega povprečja dosegla šesti in sedmi strelec lige. Tako DeRozan, ki ima sicer povprečje 26.5 točke na tekmo, kot LaVine (26.4), sta zbrala po 20 točk.

Komentarjev 2
  • izy 09:58 10.januar 2022.

    Met je imel katastrofalen, vse ostalo ok.

  • Avatar bobnar53
    bobnar53 09:20 10.januar 2022.

    Dosegel je 37 trojnih četvork in je vtem nedosegljiv še mnogim zvezdam v NBA! V PM nej gre že ta prepotentnež in "zvezda"!

Sorodne novice