Šport > Košarka
2155 ogledov

Luka znova blestel, nato odšepal v garderobo

Luka Dončić Profimedia
Dallas Mavericks so se po Dončićevi poškodbi znašli v težavah. Vseeno so proti New Orleansu slavili s 111:106.

Luka Dončić je podobno kot na zadnji tekmi proti Detroitu, ko je dvoboj nato končal s 53. doseženimi točkami, odprl tudi domači obračun proti New Orleans Pelicans, sicer neposrednemu tekmecu za mesta v končnici. Tokratni gostje imajo v zadnjem času veliko težav s poškodbami, po seriji kar devetih porazov pa so padli na deseto mesto zahodne koference s polovičnim izkupičkom (26-26). Dallas, ki je bil peti, je na izjemno izenačenem Zahodu zbral sicer le eno zmago več (27-25).

Že uvodne minute so nakazale potek celotnega dvoboja. Slovenski zvezdnik je bil nezaustavljiv, v prvih 12 minutah pa je zbral 21 točk, eno manj od celotne gostujoče zasedbe. Ta je po prvi četrtini zaostajala z 22:40. Luka je iz igre metal 7/11, za tri točke 2/5, ob prodorih pod koš pa je prihajal tudi do prostih metov (5/6). Izkazal se je tudi v obrambi, ukradel je eno žogo, s pravočasnim postavljanjem pa je izsilil tudi osebno napako tekmecev v napadu. Vknjižil je še šest skokov in tri podaje.

Prvo polovico druge četrtine je Slovenec presedel na klopi, njegovi soigralci pa so še nekoliko oplemenitili prednost. Na polovici četrtine so bili gostitelji že pri +28, ob izidu 59:31 se je na parket vrnil tudi Dončić.

Pelikanom je nato uspel delni rezultat 8:0, vendar je njihovo serijo Luka zaustavil s košem, v obrambi ukradel žogo, nato pa še enkrat poslal žogo skozi mrežico. Vse je bilo hitro znova pod kontrolo, ob 27 točkah Dončića pa je Dallas prav za toliko vodil ob polčasu. Na semaforju je bil izpisan izid 70:43. 

Uspešnost Dončićevih metov iz igre (10/14) je bila 71,4-odstotna, povsem enako natančen je bil v odstotkih tudi s črte prostih metov (5/7). Drugi strelec Dallasa je bil nekdanji član Olimpije Davis Bertans, ki je s tremi trojkami iz treh poizkusov zbral 9 točk, a je po vsega petih minutah in pol igre odšepal v garderobo.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Po štirih minutah tretje četrtine je Luka že presegel mejo tridesetih točk, to mu je uspelo že na 35. tekmi v tej sezoni, skupno je sicer odigral 47 dvobojev.

Minuto kasneje je odločno krenil proti košu, a ga je pri tem v zraku zaustavil Brandon Ingram, Dončić pa je grdo priletel na tla. Poskušal je nadaljevati z igro, a nato zapustil paket in ob jeznem kriku odšel v garderobo. Na semaforju je bil izpisan izid 84:57, ostalo je še sedem minut igre v tretji četrtini. Tokrat naj bil šlo za težave z desno peto, pred dnevi je izpustil tekmo proti Utahu zaradi poškodbe levega gležnja.

Luka je v manj kot 23 minutah zbral 31 točk, 8 skokov, 4 asistence in dve ukradeni žogi.

Dallas je po njegovem odhodu s parketa nekoliko popustil, v zadnjo četrtino pa vstopil s prednostjo 95:76.

Po treh minutah in pol je Jason Kidd vzel minuto odmora, prednost gostiteljev se je stopila na 14 točk.

Mavericks so bili brez svojega prvega zvezdnika še enkrat več povsem izgubljeni. V skoraj šestih minutah so dosegli štiri točke, nato je Josh Green le zadel za 101:87.

A prednost domačih se je vseskozi topila, omenjeni Avstralec je bil edini, ki je pri Mavericks uspel doseči nekaj košev. Na začetku zadnje minute se je New Orleans približal na štiri točke zaostanka, domača klop je znova posegla po 'timeoutu'.

Po vrnitvi na parket je Tim Hardaway Jr. še enkrat zgrešil (3/18, 2/12 trojke), a na srečo domačih je bil nenatančen tudi Ingram. Reggie Bullock je zadel en prosti met za 109:104. Ostalo je še 15 sekund.

Ingram je zadel. Po podaji izpod koša je žogo sprejel Bullock in se znašel v težavah, obkrožila sta ga dva igralca, a je Kidd z minuto odmora preprečil morebitno napako.

Ta se je skoraj pripetila ob naslednjem izvajanju iz avta, Ingram je bil blizu ukradeni žogi, a pri tem stopil izven igrišča. Nato so pri Dallasu le spravili žogo do Spencerja Dinwiddieja, nad njim pa je bil storjen prekršek. Zadel je oba prosta meta in odločil dvoboj. Ostali sta namreč le še dve sekundi in pol. Pri New Orleansu so vseeno poskušali še nekaj narediti, po minuti odmora je Ingram zgrešil trojko in ostalo je pri 111:106.

Dinwiddie je zbral 21 točk, Green 15.

Delni izid po Dončićevem odhodu s parketa je bil sicer 49:27 v korist New Orleansa. Pri slednjem je Ingram dosegel 26 točk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice