Šport > Košarka
2244 ogledov

Luka dosegel 24 od prvih 30 točk Dallasa, nato pa podobno nadaljeval

Luka Dončić Profimedia
Dallas Mavericks so premagali Detroit Pistons s 111:105. Luka Dončić je ob vrnitvi dosegel 53 točk.

Pri Dallasu so dan pred tekmo z Detroitom status Luke Dončića spremenili v 'vprašljiv' in tako precej dvignili razpoloženje pri navijačih, ki so tako lahko upali na nastop slovenskega zvezdnika. Ta je nato tudi stopil na parket, v prvih treh minutah dvoboja pa ni bilo niti sledu o njegovih težavah z levim gležnjem. Dončić je v tem obdobju dosegel že kar osem točk, Mavericks pa so povedli z 10:0.

Pistons so nalet domačih skušali zaustaviti z minuto odmora, a je po njej Luka še drugič na tekmi zadel izza črte za tri točke za 13:3, njegov met iz igre je bil pri 4/4. V naslednjih minutah je mete prepustil kolegom, ki pa so bili precej manj uspešni, Detroit pa je z nizom desetih zaporednih točk rezultat celo izenačil.

Dončić je odgovoril z novim košem, nato je dodal še dva prosta meta, dosegel je 15 od 17 točk gostiteljev. Ti so tri minute in pol pred koncem četrtine zaostajali s 17:22.

Slovenski as je zadel še tretjo trojko. Iz igre je metal 6/7, njegovi soigralci 1/7. Če ga gostujoči košarkarji niso uspeli zaustaviti, pa so mu dve hitri osebni napaki prisodili sodniki. Jason Kidd ga je pustil na parketu.

Luka je zbral prvo asistenco ob košu Josha Greena, nato pa je s prostimi meti že presegel mejo dvajsetih doseženih točk. Ko je dobre pol minute pred zadnjim piskom sirene v prvi četrtini zadel še svoj četrti met za tri točke, se je Dallas vrnil v vodstvo pri 30:27. S tem izidom se je četrtina tudi končala. Dončić je vknjižil 24 točk, ob enem skoku pa je zbral tudi eno asistenco, več jih skoraj niti ni mogel, saj so njegovi soigralci žogo skozi obroč poslali le trikrat.

Slovenec je tradicionalno presedel prvo polovico drugih 12 minut, Pistons pa so na polovici četrtine vodili z 39:36. Kidd je zahteval 'timeout', po njem pa se je na parket vrnil tudi Dončić. Killian Hayes je s trojko prednost gostov povišal na +6, a je Luka hitro zbral tri asistence, Dallas pa je s košem JaValeja McGeeja izenačil na 45:45.

Kasneje se je pri gostih razigral Bojan Bogdanović, ki je v treh zaporednih napadih zadel iz igre in Detroit popeljal do osem točk prednosti. Mavericks so se tudi s trojko Dončića nato približali na -2, a je Hrvat v zadnjem napadu zadel iz polrazdalje, ob glavnem odmoru pa so Pistons tako vodili s 57:53.

Luka je ob 80-odstotnem metu iz igre (8/10) in ob 71,4-odstotnem metu za tri točke (5/7) zbral 27 točk, k temu je dodal še dve ulovljeni žogi in štiri podaje.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Tretja četrtina se je začela z dvema trojkama gostov, Mavericks so se kljub še enemu košu Slovenca po dveh minutah drugega polčasa že znašli v zaostanku enajstih točk. Kidd je pri izidu 55:66 vzel minuto odmora.

Po vrnitvi na parket je Luka zadel koš ob osebni napaki, uspešno je izvedel tudi dodaten prosti met. V naslednjem napadu je že presegel svoje povprečje doseženih točk (33.0). Spencer Dinwiddie, ki je blestel ob Dončićevi odsotnosti, je s prostih metov nato dosegel šele svojo prvo točko na tekmi za 61:68.

A ob novi slabi predstavi v obrambi, je strokovni štab Dallasa na polovici četrtine znova moral zahtevati posvet na klopi. Po novi Bogdanovićevi trojki je namreč Detroit povedel s 74:63.

Luka je vzel stvari v svoje roke. Najprej je prodrl pod koš in zadel, v naslednjem napadu je podal za trojko Reggieja Bullocka, serijo 7:0 pa dokončal še z enim košem. Mavs so se približali na štiri točke zaostanka. Prvi zvezdnik Dallasa je zadel še v naslednjem napadu.

Dve minuti in pol pred koncem tretjih ducat minut je s črte prostih metov prišel do 41. in 42. točke. Nato se je izkazal tudi v obrambi in ukradel žogo, nato pa z enim zadetim prostim metom Dallas približal na 81:83. Sedem sekund pred koncem četrtine je znova imel na voljo dva prosta meta, zadel je oba. Green je nato dobro 'pokril' Hayesa, ki je sicer vrgel trojko, a povsem zgrešil obroč. 

V zadnjo četrtino, ki jo je Luka začel na klopi, je Detroit tako vstopil s prednostjo pri 84:83. Sledil je preobrat, Dončićevo vlogo sta prevzela Dinwiddie in Green. Prvi je dosegel šest točk, Avstralec pa se je z ukradeno žogo izkazal v obrambi, v napadu pa je zadel met za tri točke. Dallas je po treh minutah in pol zdanje četrtine vodil z 92:86.

Pistons so se po košu Bogdanovića na polovici četrtine približali na tri točke zaostanka. Luka se je vrnil na parket, do prvih točk pa je prišel štiri minute pred koncem z zabijanjem za 103:98. Pri Detroitu so po njegovem košu vzeli 'timeout'.

Bogdanović je ob izteku napada zadel, na drugi strani pa je Dončić izsilil osebno napako, ob bonusu gostov pa zadel oba prosta meta za novih +5. 

Hrvat in Slovenec sta zadevala še naprej. Luka je s košem iz obrata v zadnji minuti poskrbel za 109:105 in tako prišel do svojega drugega najboljšega strelskega učinka v NBA karieri. Zbral je 53 točk.

Po Detroitovi minuti odmora je Bogdanović naposled zgrešil, domači so krenili v napad, Green je izgubil žogo, a je Avstralec napako popravil že po nekaj sekundah, izjemnemu Hrvatu je ukradel žogo. Do dveh prostih metov je prišel Dorian Finney-Smith in Mavericks popeljal do 111:105. Ostalo je le še sedem sekund. Dvoboj je bil odločen, končal se je še z enim zgrešenim poizkusom gostov.

"Gleženj še ni povsem stoodstoten, a se temu bližamo," je po koncu tekme sicer dejal Dončić, ki je dosegel skoraj polovico Dallasovih košev in ob metu 17/24 (70,8 odstotka) zbral 53 točk. Za dve točki je bil skoraj nezgrešljiv (12/13), za tri je na koncu metal 5/11, zadel pa je tudi 14 od 18 prostih metov. K temu je dodal še 8 skokov, 5 asistenc in dve ukradeni žogi. 

Dinwiddie je zbral 12 točk, od tega 10 v zadnji četrtini, Bullock 9, po 8 pa so jih k zmagi prispevali Green, McGee in Tim Hardaway jr.

Bogdanović je vpisal 29 točk, Saddiq Bey pa 18.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice