Šport > Košarka
2485 ogledov

Dončić pod lupo, odgovoril z MVP predstavo

luka dončić
Luka Dončić je bil pod lupo ljubiteljev košarke po celem svetu. Nalogo je opravil z odliko, izbran je bil za igralca tekme.

Devetnajstletni Luka Dončić je imel pred drugim polfinalnim evroligaškim obračunom na ramenih precejšnjo breme. Potem ko mu v ligi NBA napovedujejo prvi ali drugi izbor na naboru, je bil mladi slovenski zvezdnik pod drobnogledom ljubiteljev oranžne žoge po celem svetu. Polfinale med madridskim Realom in moskovskim CSKA je tako prenašala tudi NBA TV, ta je svoj prenos najavila prav s podobo Slovenca.

Ameriškim poznavalcem košarke je sicer znan tudi drugi slovenski reprezentant v vrstah Reala Anthony Randolph, ki je pred selitvijo v Evropo vrsto let igral v NBA.

Dončić je tekmo začel v prvi peterki Špancev, že v prvem ruskem napadu pa je prišel do skoka, nad njim pa je bila narejena osebna napaka. Prvi met za tri točke je nato zgrešil. CSKA je bolje odprl dvoboj, po vodstvu Moskovčanov z 11:4 pa je razliko z uspešnim metom za tri točke znižal prav najverjetneje bodoči košarkar Sonc iz Phoenixa ali pa Kraljev iz Sacramenta.

Dončić se je izkazal z nekaj potezami v obrambi, pri izidu 16:21 pa je dosegel skoraj polovico točk svoje ekipe (7 točk). A na tekmečevi strani je bilo precej več razpoloženih igralcev, prva četrtina pa se je končala s trojko v zadnji sekundi, ki jo je za CSKA zadel Will Clyburn. Ta je popeljal rusko moštvo do prednosti 30:20.

Slovenec je na začetku druge četrtine sedel na klop, Real pa se je hitro vrnil v igro, v minuti in pol je Špancem uspel delni izid 8:0, že minuto kasneje pa je po trojki Sergia Llulla vodil s 34:32. Razliko dveh točk je Real zadržal do 18. minute, tudi po zaslugi Dončića, ki se je na parket vrnil z asistenco za razpoloženega Jayceeja Carrolla, nato pa je še lepo prodrl pod koš in položil žogo skozi obroč za 42:40. Polčas se je končal s točko naskoka za Špance, v zadnji sekundi je po skoku v napadu za 47:46 zadel Trey Thompkins.

Dončić je bil ob polčasu prvi strelec Reala (10 točk), prebil pa je tudi največ časa na parketu (14:43), kar je precej povedalo o zaupanju, ki si ga je pridobil pri trenerju Pablu Lasu. S statističnim indeksom 14 je bil po dvajsetih minutah najkoristnejši igralec tekme.

Dončić je odigral tudi prvih šest minut drugega polčasa, prav njegov uspešen met za tri točke je prisilil moskovsko klop, da je pri zaostanku 51:60 vzela minuto odmora. Že v naslednjem napadu je Slovenec poskušal vso stvar ponoviti, vendar se je žoga odbila od obroča. CSKA se je kasneje približal na štiri točke zaostanka (61:65), vendar je Real odgovoril s serijo 8:0 (73:61). Dončić je nalet soigralcev spremljal s klopi. Do konca tekme je bilo še sedem minut in pol.

Dve minuti kasneje se je na parket vrnil Dončić pri izidu 75:66. CSKA se je približal na tri točke zaostanka, a se je nato razigral Gustavo Ayon in slabi dve minuti pred koncem poskrbel za 85:75. Rusi prave možnosti za preobrat niso imeli, Španci so dobro zadrževali žogo, po prekrških pa so bili natančni pri prostih metih za končnih 92:83.

Dončić je tekmo končal pri 16 točkah, sedmih skokih, dveh podajah in eni ukradeni žogi. Njegov statistični indeks je znašal 18, z enakim izkupičkom sta tekmo pri Realu končala Ayon in Thompkins. Dončić je bil izbran za igralca tekme. Randolph je zbral po dve točki, skoka in podaji.

"Počutim se odlično, forma je dobra. Veselim se še nastopa v finalu. Soigralci so opravili odlično delo v obrambi nad Sergiom Rodriguezem, to je bil ključ do naše zmage. V finalu nas čaka zelo težek dvoboj," je po dvoboju dejal Dončić. 

Ta si je za svojo predstavo prislužil večinoma pozitivne ocene na 'vsevednem' Twitterju:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice