Šport > Košarka
24 ogledov

NBA in igralci naslednji teden o lockoutu

Kobe Bryant EPA
Sprti strani v košarkarski ligi NBA, vodstvo tekmovanja z lastniki klubov in sindikat igralcev, se bosta naslednji teden sestali prvič po prekinitvi dejavnosti (lockout).

Pred slabim mesecem so v severnoameriški košarkarski ligi NBA ustavili vse dejavnosti. Zaradi lockouta so nekateri zvezdniki že začeli iskati nove zaposlitve v Evropi, naslednji teden pa se morda obeta prvi korak k rešitvi. Natančna lokacija in datum srečanja sta še neznanka, ameriški mediji pa poročajo, da bi lahko sestanek izvedli v ponedeljek v New Yorku. Na njem bodo predvidoma vsi, ki v ligi odločajo o nadaljevanju dogajanja: na eni strani komisar David Stern in izvršni direktor Adam Silver, na drugi pa izvršni direktor združenja igralcev NBPA Billy Hunter. Glede na to, da sta se sprti strani vsaj dogovorili za srečanje, obstaja možnost za hitrejšo rešitev spora kot v sezoni 1998/1999. Takrat so se o koncu lockouta dogovorili šele januarja, tako da so izvedli le skrajšano sezono s 50 tekmami v rednem delu.

Jedro spora v NBA so varčevalni ukrepi, ki jih zaradi dolgov želi uvesti vodstvo lige. V prejšnji sezoni je bilo zadolženih kar 22 od 30 ekip, rdeče številke so dosegle mejo 300 milijonov dolarjev. Zato želijo v NBA salary cap, omejitev sredstev za plače igralcem v klubih, znižati na 62 milijonov dolarjev na sezono. Obenem želijo spremeniti pravilo o nadomestilih, ki bi jih igralcem znižali za sedem odstotkov in s tem v obdobju šestletne kolektivne pogodbe - dosedanja je potekla 30. junija - privarčevali več sto milijonov dolarjev. Igralci se s tem deloma strinjajo, a so pristali le na štiriodstotno znižanje nadomestil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.