Šport > Košarka
6744 ogledov

NBA z novim načrtom... precejšen udarec za Luko in druščino

Adam Silver
Plače igralcem bodo v primeru odpovedane sezone za 25 odstotkov nižje.

Vodstvo severnoameriške košarkarske lige NBA in združenje poklicnih igralcev NBPA sta sklenila dogovor o načrtu za znižanje plač igralcem, v primeru, da bi bila sezona 2019/20 odpovedana zaradi pandemije covida-19, je v petek dejal komisar lige Adam Silver. Za zdaj še ni mogoče napovedati, kdaj se bo liga lahko nadaljevala.

Luka Dončić zasebno letalo Beg pred virusom Šport Je Dončić že doma? Na Brniku pristalo letalo iz Dallasa ...

Silver je na vprašanja novinarjev odgovarjal v videokonferenci, na predvečer načrtovanega začetka končnice. Igralci bi se trenutno posvečali sklepnim nastopom, če aktivnosti lige ne bi bile ustavljene zaradi pandemije novega koronavirusa. Komisar lige še ni znal z gotovostjo potrditi, ali bodo lahko končali letošnjo sezono in razglasili prvaka.

"Vse je na mizi, vključno s potencialnim odlogom začetka naslednje sezone," je dejal komisar po poročanju Miami Heralda. "Trenutno še nismo sposobni sprejemati nikakršnih odločitev in ni jasno, kdaj bomo. Še vedno nimamo dovolj informacij za odločitev," je dejal.

adam silver | Avtor: EPA EPA

Silver je potrdil, da bodo 15. maja pri izplačilu zadržali 25-odstotni del dvomesečnih plač, ki jih izplačujejo igralcem. Z nacionalnim združenjem profesionalnih igralcev v košarki NBPA so se dogovorili za bolj postopno znižanje plač, v primeru, da sezone ne bodo mogli nadaljevati in končati.

V kolektivni pogodbi med ligo in NBPA je določba o znižanju nadomestil vsem igralcem v primeru "višje sile", kot sta epidemija ali vladna odredba, zaradi katere bi morali prekiniti tekmovanje. Odtegljaj pri plačah bodo določili na podlagi števila tekem, ki jih niso mogli izpeljati.

Prva med ligami se je 11. marca, pred več kot enim mesecem, zaustavila prav liga NBA, potem ko je bil na okužbo s sars-cov-2 pozitiven center Utah Jazz Rudy Gobert.

dončić porzingis Odmevno Šport K Dončiću prihaja "pacient 0", hoče ga prav Slovenec!

Uradni podatki kažejo, da je bilo pozitivnih na virus sars-cov-2 sedem igralcev. Silver je sicer v petek dejal, da je bilo število okuženih v resnici višje, vendar liga zaradi zasebnosti ne bo izdala imen drugih igralcev, ki so jim diagnosticirali koronavirus.

adam silver | Avtor: EPA EPA

Silver je sicer del skupine petdesetih najvplivnejših ljudi v Združenih državah Amerike, ki so prejeli povabilo ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bi mu svetovali pri oživljanju gospodarstva po pandemiji koronavirusa.

"Moj občutek je, da lastniki klubov želijo biti del tega gibanja, ki bo skušalo na novo zagnati naše gospodarstvo, na to gledajo kot na državljansko dolžnost," je dejal Silver.

"V tem trenutku še nimamo jasne slike o prihodnosti, ko bi se lahko skupaj usedli in igralcem povedali, kako bomo nadaljevali sezono. Preden bomo lahko nadaljevali prvenstvo, bo treba zmanjšati število na novo okuženih in ter povečati razpoložljivost obsežnega testiranja," je sklenil komisar lige NBA.

Luka Dončić | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Vodilni predstavniki lige NBA razmišljajo o posebnem modelu oziroma formatu za nadaljevanje in dokončanje sezone 2019/20, ko bi tekme odigrali bodisi v Las Vegasu ali na Bahamih. A za zdaj takšnih načrtov še niso potrdili. V ligi NBA imata pomembno vlogo tudi Slovenca Luka Dončić v ekipi Dallas Mavericks in Goran Dragić v ekipi Miami Heat.

Komentarjev 3
  • Avatar Stewilesta
    Stewilesta 00:56 19.april 2020.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite -- B­r­ed­h­ot­.­C­om

  • Avatar right
    right 14:43 18.april 2020.

    res hud udarec. napišite še bolj idiotski naslov, če zmorete.

  • sam50 14:16 18.april 2020.

    Pri nekaj deset milijonov na leto bo pa res vprašnje kako preživeti ob 25% znižanju dohodka-bomo pa kaj zbrali,kot smo že vajeni...

Sorodne novice