Šport > Košarka
5086 ogledov

Dončić dvignil na noge dvorano, na koncu so odločili prosti meti

Luka Dončić Profimedia
Košarkarji Dallasa so gostili Milwaukee in po slabem izvajanju prostih metov izgubili s 105:106.

V Dallasu sta se tokrat pomerila najboljša strelca lige, Luka Dončić (32.9 točke) in Giannis Antetokounmpo (32.1) sta ob Bostonovem Jaysonu Tatumu tudi najresnejša kandidata za naziv najkoristnejšega igralca lige NBA.

A če gre slednjima na roko tudi dejstvo, da sta njuni zasedbi uspešni, pa so Mavericks v dvoboj z Milwaukeejem vstopili 'le' z razmerjem 13-11 med zmagami in porazi, je pa zasedba iz Teksasa v zadnjem času nanizala tri zmage. Bucks so v tekmo vstopili kot druga najuspešnejša ekipa lige (18-6), boljše razmerje je imel le Boston (21-5).

V uvodnih minutah tokratnega dvoboja sta se ekipi večkrat zamenjali v vodstvu, nato pa je Dallasu uspel niz osmih zaporednih točk, z njimi se je domače moštvo odlepilo na 18:11. Dončić je ta niz začel s košem preko Khrisa Middletona, nato je trojko zadel v zadnjem času izjemno vroči Tim Hardaway Jr., nato pa je met izza črte za tri točke zadel tudi slovenski zvezdnik.

Po minuti odmora se je Milwaukee takoj povsem vrnil v igro z delnim izidom 7:0 za izenačenje. V nadaljevanju četrtine je nato blestel Dončić, po njegovi zaslugi pa so domači ostajali manjši korak pred tekmecem. Luka je sedem sekund pred iztekom prvih 12 minut zadel iz obrata in prišel že do 16 doseženih točk. A ostalo je še dovolj časa, da je na drugi strani Bobby Portis pobral odbito žogo v napadu in ob zvoku sirene Milwaukee približal na 32.33.

Dončić je prvi del druge četrtine presedel na klopi. Maxi Kleber je odigral odlično obrambo proti Antetokounmpu, ga v eni izmed Grkovih akcij tudi blokiral, na drugi strani pa je napad hitro zaključil Christian Wood za 40:34. Milwaukee je v treh minutah in pol dosegel le dve točki.

Kmalu zatem je dvorano z izjemnim zabijanjem na noge dvignil še Avstralec Josh Green. 

Na drugi strani so sodniki sprva priznali koš Giannisa, ob tem pa mu dodelili še dodaten prosti met. A pri Dallasu so zahtevali pregled posnetka in bili pri tem uspešni. Antetokounmpo, ki je ostal pri metu 2/9 iz igre in le petih točkah, je dobil osebno napako v napadu nad Kleberjem.

Luka se je vrnil na parket za zadnjih pet minut in pol pri izidu 45:40, na drugi strani je na klop sedel grški zvezdnik, Milwaukee pa je brez njega zaigral precej boljše. Razigral se je Middleton, po zabijanju Portisa pa so Bucks že povedli za štiri točke. A dobro minuto pred koncem je odgovoril Dončić, ki je zadel ob prekršku, vendar je nato zgešil dodaten prosti met.

Za zadnji koš pred glavnim odmorom je nato znova poskrbel Portis, Milwaukee pa je po dveh četrtinah vodil z 52:48.

Strelski dvoboj obeh zvezdnikov je prepričljivo dobival Dončić (met 7/15, 19 točk), Antetokounmpo je imel za sabo enega izmed slabših polčasov v zadnjih sezonah (2/10, 5 točk). Luka je zbral še po štiri skoke in podaje.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Tretjo četrtino je Dončić odprl s košem preko najboljšega blokerja lige Brooka Lopeza, v naslednjih dveh napadih pa sta po njegovih podajah zadela še Hardaway in Dwight Powell. Po šestih točkah Dallasa je trener Milwaukeeja Mike Budenholzer že vzel minuto odmora. Minila je le minuta v drugem polčasu.

Na polovici četrtine je Dallas povedel za +5 po novih štirih točkah Dončića in njegovi izjemni podaji za trojko Kleberja.

Slovensko-nemška naveza je vse skupaj ponovila tudi štiri minute pred koncem četrtone. Dončić je podal za hrbtom, Kleber pa je uspešno vrgel met za tri točke. Mavericks so povedli z 71:64.

Dvorana American Airlines Center je bilapo sijajnih akcijah domačih košarkarjev še dodobra 'razgreta', nato pa so gledalci ponoreli ob naslednji uspešni akciji Slovenca. Ta je v obrambi ukradel žogo, stekel v protinapad in z zabijanjem 'na poster' postavil odličnega obrambnega igralca Jrueja Holidaya.

Gledalci še niso sedli nazaj v svoje stole, ko je Luka zbral še svojo asistenco za trojko Wooda, Mavericks pa so prišli pri +12 do največje prednosti na tekmi.

Pred zadnjo četrtino je Dallas vodil z rezultatom 84:73. Luka, ki je seveda prvi del zadnjih ducat minut pričel na klopi, je v svojo statistiko že vpisal 28 točk, štiri skoke in 11 podaj. Antetokounmpo je bil pri 13 točkah. 

Ta se je naposled razigral, v četrti četrtini dosegel sedem zaporednih točk za Milwaukee in svoje moštvo trikrat približal na -7. Še točko bližje so Bucks prišli po trojki Georgea Hilla. Na semaforju je ostalo še osem minut.

Jason Kidd minute odmora ni izkoristil, da bi v igro vrnil Donlčića, to je storil šele minuto kasneje, medtem je Antetokounmpo nanizal novih šest točk in poskrbel za izenačene pri 94:94.

Na polovici četrtine je Milwaukee že vodil za dve točki, Dončić je s polovičnim izkupičkom s črte prostih metov Dallas približal na 96:97. Pri tem je Antetokounmpo dobil peto osebno napako, šesta pa je sledila slabe tri minute pred koncem, ko je pri metu za tri točke nepravilno zaustavil Hardawayja Jr.

Slednji je bil s črte prostih metov kar trikrat nenatančen, Bucks so ostali v vodstvu pri 102:101. Middleton je s košem Bucks popeljal do treh točk prednosti, a je na drugi strani odločno zabil Dinwiddie.

Rezultat se nato ni spreminjal do 29 sekund pred koncem, ko je Luka prodrl pod koš in zadel ob Lopezu, pri tem je želel še dodaten prosti met, vendar ga sodniki niso uslišali. Sledil je napad Milwaukeeja, Middleton je zgrešil, domači pa so ujeli skok. Ostalo je še slabih 14 sekund.

Minile so tri sekunde, na črto prostih metov je stopil Dorian Finney-Smith. Ta je zgrešil prvi poizkus, nato še drugega. Skok so dobili Bucks, ostalo jim je še devet sekund. Prosti meti Dallasa so bili znova katastrofalni pri 41,7 odstotkih (10/24). 

Milwaukee se je na klopi dogovoril za akcijo in jo nato tudi odlično izvedel. Podaja iz avta je prišla do pod košem povsem samega Lopeza, ki muni bilo težko zadeti za vodstvo s 106:105.

Pri Dallasu so naredili še eno napako, saj niso takoj klicali minute odmora in pri tem po nepotrebnem zapravili še nekaj sekund. Ostale so le še 2.4 sekunde. 

Žoga je prišla do Dončića, ta se je moral odločiti za met iz velike razdalje, ki pa ga je zgrešil. Nato je besno dvihnil roke in odvihral iz dvorane.

Dončič je sicer vknjižil 33 točk, 6 skokov, 11 asistenc in dve ukradeni žogi. Izgubil je le eno. Antetokounmpo je na drugi strani zbral 28 točk, 15 jih je dosegel v zadnji četrtini, in imel še 10 skokov in tri podaje, a tudi sedem izgubljenih žog.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice