Šport > Košarka
6563 ogledov

Potrebnih je bilo pičlih 15 minut

luka dončić Print Screen Eden prvih Dončićevih trenerjev je že po 15 minutah ugotovil, da ima pred seboj izjemen talent.
Skrivnosti uspeha slovenskega čudežnega dečka.

O košarkarskih kvalitetah Luke Dončića je bil v zadnjem letu prelitega ogromno črnila, manj pa je bilo zapisanega o fantu, ki se skriva za kuliso najboljšega mladega košarkarja v Evropi in, če gre verjeti napovedim strokovnjakov, bodočega zvezdnika lige NBA. 

Dončiću je bila košarkarska žoga položena v zibelko, okroglo usnje pa je po hiši preganjal takoj, ko se je znal obdržati na nogah.

Podrobnosti je v predstavitvi slovenskega košarkarja za madridsko televizijsko mrežo Movistar razkrila njegova mama Mirjam Poterbin. "Od trenutka, ko je shodil, se je igral z žogo. V sobi je imel koš in ves čas je igral košarko," je povedala.

Zvezdnik evropske košarke je prve izkušnje pridobil v mladinskem pogonu ljubljanske Olimpije. "Trenirali so vsak dan, vendar en trening na dan zanj ni bil dovolj. Kadar je deževalo, nihče ni hotel igrati z njim, zato je igral sam," se spominja mama.

Košarka pa ni edini talent, ki ga premore Dončić. "Skupaj sva igrala odbojko, nogomet. Luka je zelo dober nogometaš," je razkril njegov prijatelj Jernej Moljk.

"Po 15 minutah sem vedel"

Spomine na Dončića je delil tudi eden njegovih prvih košarkarskih mentorjev Lojze Šiško. "Zmagati je želel na vsakem treningu. Veste, kaj je zanimivo? Večino potez, ki jih izvaja pri Real Madridu ali v reprezentančnem dresu, je razvil že kot otrok. Na prvem treningu sem po 15 minutah spoznal, da gre za velikega igralca. Poslal sem ga k starejšim fantom. Bil je kot magnet. Otroci so se zbirali okoli njega," je povedal.

Podobno izkušnjo je imel eden njegovih kasnejših trenerjev Jernej Smolnikar. "Lepo ga je bilo spremljati, a obenem sem kot trener moral poskrbeti, da so bili tudi ostali pozorni, saj so ves čas gledali njega, kaj bo naredil," je povedal.

Dončić si je v domovini pridobil status enega najobetavnejših košarkarjev in vzbudil pozornost Real Madrida, ki ga je pri 13 letih zvabil v špansko prestolnico. "Najtežje obdobje našega življenja. Moral je zdoma brez družine in prijateljev v mesto, ki ga ni poznal," je povedala mama.

Odločitev se je izkazala za pravilno. V Madridu se je razvil v izjemnega košarkarja, ki mu strokovnjaki napovedujejo blestečo kariero ne glede na to, ali bo ostal Evropi ali bo odšel v ligo NBA.

Slovenski reprezentant je trenutno prvo ime madridskega velikana in najboljši strelec Evrolige. Po izračunih ameriške športne franšize Sports Illustrated naj bi na naslednjem naboru lige NBA postal član Atlante Hawks.

Luka Dončić Slovenija Latvija EuroBasket 2017 NBA Šport Američani izračunali, kje bo igral Luka Dončić

"Sprašujejo me, če ga lahko primerjamo z Draženom Petrovićem, Tonijem Kukočem in drugimi vrhunski igralci. On je mešanica vseh."

Peter Vilfan

"Odkar igram košarko, se ne spomnim nikogar, ki bi pri teh letih igral tako kot Luka."

Anthony Randolph

"Spominjam se, da je po vsaki tekmi očeta Saše pritekel na igrišče in zgrabil žogo."

Sanja Modrić

"Ko bo nekoč odšel v NBA, bo tudi tam pustil svoj pečat."

Radoslav Nesterović
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice