Šport > Košarka
14857 ogledov

Razkol med navijači Dallasa, na udaru pa Dončić

luka dončić Profimedia
Med navijači Dallas Mavericks se je razplamtela razprava o (ne)učinkovitosti Luke Dončića.

Po zgrešenem metu Luke Dončića za zmago na obračunu s Chicago Bulls (109:107) se je na spletu vnela burna debata o (ne)učinkovitosti slovenskega čudežnega dečka v zadnjih sekundah napada.

Potem ko je lani zablestel s trojko v izdihljajih polčasa proti Houstonu, še precej bolj pa je odmevala njegova trojka ob zvoku sirene za podaljšek v Portlandu - gre za dva vrhunca njegove krstne sezone, posnetka obeh sta priložena spodaj - letos v tem segmentu igre ni bil tako uspešen.

Dončić je doslej zadel le 4,3-odstotka (2/47) v zadnjih štirih sekundah napada, nekatere navijače pa je zmotilo, da je njegov odstotek zadetih metov precej nižji kot pri nekaterih drugih igralcih Dallasa.

luka dončić Težave s poškodbami Šport Luka pojasnil stanje po poškodbi palca: "Potrebujem..."

Tim Hardaway Jr., ki je drugi po številu metov v zadnjih sekundah napada, je recimo 17,1-odstotno uspešen (6/35). Zelo visok odsotek bežežijo tudi Dorian Finney Smith (42,9%), Seth Curry (37,5%) in Maxi Kleber (34,8%). Kristaps Porzingis je doslej zadel 29,2-odstotka metov tik pred ali ob zvoku sirene (7/24).

Podrobnejšo statistiko si lahko ogledate TUKAJ.

Ker Dončić statistično gledano precej zaostaja za omenjenimi soigralci, so nekateri navijači mnenja, da bi moral odgovornost v ključnih trenutkih prepustiti drugim, tudi zato, ker so moštva v zadnjih sekundah osredotočena nanj, kar ima za posledico mete iz težkih in neizdelanih položajev.

Zanimivo je tudi, da ima Dallas trenutno najboljši napad med vsemi NBA moštvi (116,0 na 100 posesti), povsem drugačen obraz pa kaže v odločilnih trenutkih srečanja, ko imajo Dončić in soigralci ogromno težav z zaključevanjem tekem. Dallasov napadalni indeks v t.i. "clutch time" znaša 94,4, kar ga uvršča šele na 27. mesto v ligi! 

Luka Dončić Situacija je resna Šport Zaradi koronavirusa na udaru tudi Luka Dončić in preostali NBA zvezdniki

Velja omeniti še, da so telički izgubili vse tri tekme, na katerih se je igral podaljšek, zelo slab izkupiček pa beležijo tudi na tekmah, ki so se končale s tremi ali manj točkami razlike (2-8/20%). Med navijači se zato krepi prepričanje, da bi moral trener Dončića razbremeniti odgovornosti in za odločilne mete zadolžiti nekoga drugega, vendar stvari niso tako črno-bele, kot jih vidijo nekateri.

Zavajajoča statistika

Dončićevih 4,3-odstotka na papirju res izgleda slabo, vendar je treba upoštevati tudi kontekst. Kot so opozorili njegovi zagovorniki, je Dončić v odločilnih trenutkih oziroma zadnjih sekundah prisiljen odigrati na lastno pest, medtem ko lahko soigralci računajo na njegovo pomoč. Večina košev, ki so jih ob izteku napada zadeli Hardaway, Curry, Kleber ali Finney-Smith, je bila doseženih prav po Dončićevi podaji, potem ko je nase navlekel vsaj dva košarkarja nasprotne ekipe. To pomeni, da imajo njegovi soigralci nemalokrat lepe možnosti za odprt met, na kar praviloma oblegani Luka skorajda ne more računati.

"Številke ne razkrivajo celotne slike. Najslabši % imajo igralci, ki morajo v zadnjih sekundah nekaj narediti na lastno pest, najboljšega pa tisti, ki jim priložnost ustvari nekdo drug," se je prek uradnega kanala moštva na spletni platformi reddit na očitke odzval nek navijač Dallasa. "In kdo mislite, da jim podaja žogo?" je retorično dodal njegov somišljenik.

"Luka si mora priložnost vedno ustvariti sam, medtem ko drugi dobijo žogo s podajo. Večina Lukovih trojk je posledica nezmožnosti, da bi karkoli naredili v napadu. V zadnjih sekundah je prepuščen samemu sebi," je opozoril tretji zagovornik mladega zvezdnika.

luka dončić lebron james Oster odziv Šport LeBron o odnosu z Lukom, Zionom, Traejem... : "Kušnite me na rit!"

Komentarjev 1
  • ketpferphy 10:23 05.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks