Šport > Košarka
53534 ogledov

Še en as odpovedal nastope za slovensko reprezentanco

Žiga Dimec Anže Petkovšek
Spisek odpovedi je vse daljši.

Slovenska košarkarska reprezentanca se še vedno bori za svoje mesto na prihajajočem svetovnem prvenstvu. Zaenkrat naši fantje še vedno držijo tretje mesto v skupini J, ki še kot zadnje prinaša nastop na prvenstvu, ki bo prvič v zgodovini organizirano s strani več držav. Od 25. avgusta do 10. septembra se bodo namreč najboljše reprezentance sveta merile na Japonskem, Filipinih in Indoneziji.

Šele drugič bo na prvenstvu sodelovalo kar 32 moštev, a tudi to še ne zagotavlja, da bo med udeleženkami tudi Slovenija. Slednja ima pred sabo še zelo naporno delo, saj se mora do konca kvalifikacij pomeriti še dvakrat z Izraelom in enkrat z Nemčijo ter Estonijo, medtem ko Švedska in Izrael za Slovenijo zaostajata za vsega dve zmagi.

slovenska košarkarska reprezentanca | Avtor: Epa Epa

Tako bo zelo pomemben že novembrski ciklus kvalifikacij, ko se bodo naši fantje najprej 11. novembra pomerili z Izraelom v gosteh, medtem ko jih tri dni kasneje čaka še domači obračun z Nemčijo. Slovenija bi si z dvema zmagama praktično že dve koli pred koncem zagotovila uvrstitev na SP, medtem ko bi se v primeru dveh porazov situacija precej zapletla.

Slovenski selektor Aleksander Sekulić, ki je kljub polomu na Eurobasketu uspel obdržati svojo službo vsaj do konca omenjenih kvalifikacij, pa bo imel v novembrskem ciklusu zelo težko delo. Potem ko je že dalj časa jasno, da ne bo mogel računati na košarkarje iz lige NBA (Luka Dončić, Goran Dragić, Vlatko Čančar) in Evrolige (Klemen Prepelič, Mike Tobey, Žan Mark Šiško, Gregor Glas), pa je vse daljši tudi seznam igralcev, ki bodo svojo udeležbo odpovedali iz drugih razlogov.

Potem ko bodo zaradi poškodb manjkali tudi Jaka Blažič, Zoran Dragić in Luka Ščuka, pa je zdaj postalo jasno, da bo daleč največ težav slovenska izbrana vrsta imela pod obema obročema, saj bo ob Miku Tobeyu, ki igra za evroligaša Barcelono, manjkal tudi drugi slovenski center Žiga Dimec.

Žiga Dimec, Slovenija - Nizozemska | Avtor: Anže Petkovšek Pripravljalna tekma moške košarkarske članske reprezentance v Celju, Slovenija - Nizozemska. Anže Petkovšek

Slednji se je namreč za letošnjo klubsko sezono preselili na Japonsko, kjer bo branil barve ekipe Nishinomiya Storks, v deželi vzhajajočega sonca pa nimajo predvidenega premora za reprezentančne tekme. Kot je potrdil v pogovoru za Sportklub, je tako nemogoče pričakovati, da bo na razpolago Sekuliću za novembrski in februarski reprezentančni cikel.

“V japonski ligi ni predvidenega premora. Tudi pot v Evropo je zelo dolga, povezave pa v teh časih otežene. Posledično ni realno, da bom novembra in februarja del reprezentance. Upam, da bo fantom uspelo. Možnosti so povsem realne,” je v pogovoru za Sportklub svojo situacijo pojasnil Dimec.

Komentarjev 4
  • Avatar Boris Hribljan
    boris42 08:57 05.oktober 2022.

    Sem že omenil ampak bom še enkrat! Zapomnite si, da se Slovenija sploh ne bo uvrstila na SP! S postavo brez vseh najboljših nimamo šans! Roko na srce, brez Luke, Gorana, Prepeliča itd., smo topovska hrana!

  • Avatar pantani
    pantani 07:26 05.oktober 2022.

    Če je ta AS,sem potem jaz Michael Jordan!!!

  • andrej084 19:58 04.oktober 2022.

    Škoda je, da Dimec ni napredoval v košarki. V Turčiji je še bilo nekaj od njega, od tu naprej pa niti blokade ne zna postaviti, vedno prekršek v napadu. Letos so s Poljaki zajebali sebe in pustili navijače na cedilu, ...prikaži več, verjetno se preveč ne sekirajo, zato se tudi jaz ne bom jezil, če ne bodo uspešni. Bo pa to mogoče preboj mladih. Da bi spet gledal Zorana, kako meče mimo koša, pa nima več smisla. Jebeš selektorja in ostali strokovni svet bedakov, ki to ne vidijo. Zjebali bodo še SP....

Sorodne novice