Šport > Košarka
1267 ogledov

Sekulić odrezal te tri igralce, znano tudi, kdaj se Sloveniji pridruži Dončić

Aleksander Sekulić in Luka Dončić Profimedia
Na prvi tekmi s Kitajsko še s precejšnjimi težavami, a slovenski košarkarji zadovoljni z doslej opravljenim.

Prva pripravljalna tekma v Celju je v torek pomenila tekmovalno prekinitev uvodnega tedna priprav slovenskih košarkarjev pred svetovnim prvenstvom. Igra ni bila blesteča, zmaga proti Kitajski tesna (75:73), toda v slovenski ekipi so zadovoljni z doslej opravljenim na pripravah.

Slovenci so se v Celju, kjer jih je spodbujalo 3000 glasnih navijačev, dolgo mučili z na papirju slabšo ekipo. A Kitajska pod vodstvom selektorja Aleksandra Đorđevića se je izkazala za čvrsto ekipo, ki je večino tekme dobro izkoriščala svojo višino za prevlado pod košema in dobljen skok.

"Ob polčasu smo se dogovorili, da stvari ne bomo spreminjali, ampak jih bomo delali le bolje. A Kitajska nima slabe ekipe, njihova liga je močna in konkurenčna. Igrajo fizično, na meji prekrška. Ko smo se prilagodili, je bilo veliko lažje," je po tekmi razmišljal selektor Aleksander Sekulić in dodal: "Če smo nižji, moramo biti hitrejši in močnejši. Višina ima svoje prednosti in slabosti, mi smo skušali izkoristiti njihove slabosti. Težkih sedem dni je za nami, predvsem za igralce. Nekateri so imeli še težke noge, met ni stekel, kot bi si želeli. Pomembno je, da smo imeli dobro podporo s tribun, kar je pomagalo, da smo se sprostili in zaigrali bolje," je ocenil selektor Slovenije.

Aleksander Sekulić | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

V Celju še ni imel na voljo vseh najboljših, v igri je priložnost namenil predvsem tistim, ki jih je želel bolj preizkusiti. Poudaril je, da je želel videti, kako se bodo odrezali nekateri igralci: "Nehvaležno je, ker je videti, kot da so igralci na preizkušnji. Vedo, da bodo nekateri morali ekipo zapustiti. Aljaža Kunca sem zdaj prvič videl v živo, hotel sem videti, kako bo deloval Jordan Morgan, pa tudi Žigi Dimcu sem želel dati več minutaže. Bomo pa vse še analizirali in videli, kako naprej."

Selektor je že po koncu celjske tekme skrajšal seznam igralcev; v Ljubljani tako v ekipi ne bo več Mihe Lapornika, Blaža Mahkovica in Urbana Klavžarja. Že v petek pa se bosta pridružila NBA-zvezdnika Luka Dončić in Vlatko Čančar. Kot so sporočili iz Košarkarske zveze Slovenije, bo Mike Tobey, ki individualno vadi v ZDA, v Slovenijo prišel 7. avgusta.

Na igrišču je v ključnih trenutkih vajeti v roke prevzel izkušeni Klemen Prepelič, ki ni začel v prvi peterki, na koncu pa je bil z 20 točkami najboljši strelec Slovenije.

Klemen Prepelič | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Tudi on je poudaril, da izid ni bil v ospredju in da je bila tekma značilna za tiste ob začetku priprav. "Skupaj smo komaj osem dni, nekateri fantje so novi, veliko je želje po dokazovanju. Temu primerno je bilo ogromno napak, posebej v prvem polčasu. Manjkajo še nekateri nosilci igre. Želja in energija sta bili prisotni, ampak bilo je daleč od želenega," je po tekmi pošteno priznal Prepelič.

Dodal je, da je osebno sicer tokrat največ doslej treniral pred reprezentančnimi zbori. "Sam treniram najdlje v zadnjih sedmih letih. Po poškodbi treniram že od junija, v polnem pogonu sem mesec in pol. Željan sem bil te tekme. Tudi meni se je poznalo nekaj napak, sem pa vesel, da je naša prepoznavna igra še vedno tu."

Zaveda se, da bodo morali v nadaljevanju popraviti predvsem igro pod košema, saj so jih sinoči Kitajci od tam večji del tekme izrinili. "Kitajci so hitri, skočni, dobro pripravljeni. Skupaj trenirajo že dva meseca, bolje so pripravljeni od nas, a to ne sme biti izgovor. Proti na papirju boljšim ekipam nas lahko to drago stane. Nihče ne dela napak namenoma, dela jih vsak, tudi jaz, a vedno je treba gledati naslednji napad."

Po selitvi ekipe v Ljubljano bo imela Slovenija naslednji tekmovalni preizkus 2. avgusta v Stožicah proti Grčiji. Skupno bodo Slovenci do začetka SP odigrali sedem prijateljskih tekem.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice