Šport > Košarka
5523 ogledov

Mills prerešetal mrežico Slovenije, bron Avstraliji

luka dončić Epa
Slovenska košarkarska reprezentanca je v tekmi za tretje mesto na olimpijskih igrah v Tokiu izgubila proti Avstraliji (93:107). Kljub porazu se Slovenci iz Tokia vračajo s četrtim mestom, kar je hvale vreden dosežek.

Slovenija ostaja brez olimpijskega odličja v ekipnih športih, Avstralija pa je prvič v zgodovini prišla do medalje na OI. Do zdaj je bila štirikrat četrta. Olimpijski prvaki so košarkarji ZDA, ki so bili v finalu boljši od Francije s 87:82. Zanje je to šestnajsti olimpijski naslov in četrti v nizu.

Najboljša strelca Slovenije sta bila Luka Dončić z 22 točkami in Klemen Prepelič, ki je dosegel 18 točk. Mike Tobey jih je zbral 13, Jaka Blažič pa 12. Avstralci so se do brona dokopali na krilih Pattyja Milsa, ki je dosegel 42 točk, 16 jih je dodal Joe Ingles, 14 pa Jock Landale

Slovenski košarkarji so na tekmi izgubili 11 žog in zadeli le 12 od 35 metov za tri točke, od tega jih je kar deset zgrešil Dončić (3/13). So pa Slovenci v primerjavi s polfinalno tekmo s Francozi močno popravili odstotek zadetih prostih metov, proti Avstralcem so bili kar 85-odstotno uspešni (11/13).

 | Avtor: Epa Epa

Sekulić s spremembo v prvi peterki

Prvi zvezdnik olimpijskih iger Luka Dončić se je na parketu pojavil z obvezo na levi roki, kar je posledica poškodbe na polfinalni tekmi s Francijo, kjer je med reševanjem žoge treščil v pleksi steklo.

sekulić | Avtor: Epa Epa
Slovenija je tekmo odprla v postavi Luka Dončić, Aleksej Nikolić, Zoran Dragić, Vlatko Čančar in Mike Tobey. Nikolić, ki mu je selektor zaupal pokrivanje nevarnega Pattyja Millsa, je tokrat dobil prednost pred Jakom Blažičem. Pri Avstralcih so na parket stopili Patty Mills, Joe Ingles, Matisse Thybulle, Jack Landale in Nick Kay.

Uvodne minute je zaznamoval visok ritem. Slovenci so začeli čvrsto, a dokaj nervozno, kar je botrovalo nekaj izgubljenim žogam. Za uvodni točki Avstralije je poskrbel Ingles, na drugi strani je led uspešno prebil Dragić. Avstralci so se nato razmeroma razigrali in s trojko Millsa povedli za sedem točk (2:9). Znižal je Dončić, ki je poleg koša iz igre zadel še dodaten prosti met (5:9).

Slovenci povedli z delnim izidom 10:0

S košem Tobeyja so se Slovenci približali na štiri točke (9:13), s črte za proste mete je bil nato dvakrat natančen Dončić (11:13). Čančar je z ukradeno žogo priigral napad za izenačenje, a je Dragić storil korake.

Dante Exum je v napadu izgubil žogo v dvoboju z Dončićem in pri tem storil nešportno osebno napako. Slovenci so to s pridom izkoristili in z delnim izidom 10:0 povedli za štiri točke (17:13)

 | Avtor: Epa Epa

Avstralci so odgovorili s sedmimi zaporednimi točkami, na točko zaostanka pa je pred iztekom časa znižal Žiga Dimec (19:20). Slovencem v prvi četrtini ni stekel met z razdalje, zadeli so le enega od šestih poskusov.

Mills nerešljiva uganka za slovensko obrambo

Dončić je na začetku druge četrtine obsedel na klopi, Sekulić pa je v ogenj poslal Luko Rupnika. V napadu je Slovencem največ preglavic povzročal Mills, ki je dosegel pet zaporednih točk, s košema sta mu odgovorila Edo Murić in Dimec.

Zaradi osebnih napak nad Millsom so Slovenci že sredi druge četrtine izpolnili bonus. Košarkar San Antonio Spurs je dosegel 21 od 37 njegovega moštva in Avstralce držal v rahli prednosti. Slovenske točke so se v tem delu tekme porazdelile med Dragićem, Dimcem in Tobeyjem.

patty mills | Avtor: Profimedia Profimedia

Avstralci pa so po treh zaporednih izgubljenih žogah Slovenije pobegnili na osem točk razlike (35:43). Nalet sta prekinila Prepelič in Dončić, slednji je zadel trojko s korakom nazaj (40:45), izza črte je bil kmalu zatem natančen še Murić. 

Prepelič je pri izidu 43:47 storil osebno napako v napadu in za nameček dobil še tehnično, kar je Avstralcem dalo krila za novo mini serijo.

Neroden zaključek polčasa

Slovenci so imeli 22 sekund pred koncem ob izidu 45:51 priložnost za zadnji napad v polčasu, a se je Dončić v nepotrebnem iskanju osebne napake odločil za met z velike razdalje in bil pri tem neuspešen. Z odbito žogo je prek celega igrišča potegnil Thybulle, košarkar Philadelphie 76ers, ki je s silovitim zabijanjem postavil izid prvega polčasa (45:53).

Mills je v prvem polčasu zbral 26 točk oziroma skoraj polovico vseh točk avstralske reprezentance. Glavna težava Slovenije so bile izgubljene žoge, oddali so jih kar 11.

mills | Avtor: Epa Epa

Ker je Dončić v zaključku druge četrtine dobil tehnično napako, so Avstralci drugi del začeli s prostim metom, a je bil Mills nenatančen. Tudi po premoru je v slovenskem napadu še naprej prihajalo do nesoglasij. Skok je funkcioniral razmeroma dobro, a težava so bile izgubljene žoge. Drugi polčas se je začel nekoliko zaspano in z več zgrešenimi meti na obeh straneh.

Avstralci ugasnili sleherni žarek upanja

 | Avtor: Epa Epa
Zelo zaskrbljujoča je bila tudi telesna govorica naših košarkarjev. S košema Dončića in Dragića je spet posijal žarek upanja, a so Avstralci nemudoma odgovorili s košem Millsa. Temu se je nekajkrat uspešno zoperstavil Dragić, takrat pa je taktirno palico prevzel Ingles. Po delnem izidu 11:7 (52:64) v korist Avstralije je Sekulić zahteval prvo minuto odmora.

Tobey in Dragić sta razliko znižala na enomestno število (56:64), toda Mills je bil preprosto neustavljiv. Prepelič je zadel koš z roba igrišča in napad kronal z dodatnim prostim mestom, v prodoru je bil uspešen Čančar.

Za hladen tuš in ponoven pobeg na +10 (62:72) je dvakrat zadel Mills, ki je imel dve minuti pred koncem tretje četrtine na računu 36 točk.

Blažič Slovenijo vrnil v igro

Dončić je rešitev mrzlično iskal v metih z razdalje, a grešil, medtem ko so Avstralci še pridobivali na samozavesti, pri čemer jim je šlo na roko tudi nekaj športne sreče. S trojko Chrisa Gouldinga na začeteku zadnje četrtineso Avstralci prišli do najvišje prednosti na tekmi (67:81). Z enako mero je vrnil Čančar, nato pa je Blažič s požrtovalno igro v obrambi prišel do žoge in izsilil še nešportno osebno napako razdraženega Millsa. Slovenec je zadel enega od dveh prostih metov, nato pa je bil uspešen še v prodoru.

Avstralci so izgubili še eno žogo, osebno napako v napadu je znova izsilil Blažič, za novi točki pa je poskrbel Prepelič. Slovenija se je tako z delnim izidom 8:0 vrnila v igro za medaljo (75:81). Po košu Exuma je s trojko iz težkega položaja zablestel Prepelič.

Sodniki dodali piko na i

Slovenci so strnili vrste v obrambi. Blažič je Millsa odrezal od koša, ob znižanju na tri točke (80:83) pa so se Avstralcem že pošteno zastresle hlače. Na pomoč so jim priskočili sodniki, ki so Blažiču po nepotrebnem dosodili nešportno osebno napako.

luka dončić | Avtor: Epa Epa

Mills je zadel oba prosta meta, temu pa sta sledila trojka in še en koš Exuma (80:90). Dončić je vrnil udarec z dvema trojkama, a sta slovensko obrambo z novo serijo spet razorožila Mills in Ingles (86:97).  Slovenci so poskušali z agresivno igro nasprotnike prisiliti v napake, toda izkušeni Avstralci se niso pustili zmesti in tekmo z rutiniranimi koši varno pripeljali do konca.

Olimpijske igre, tekma za 3. mesto:

Slovenija - Avstralija 93:107 (19:20, 45:53, 67:78)

MEDSEBOJNE TEKME SLOVENIJE IN AVSTRALIJE 4/3
Liudžov, 29. julija 2010, pripravljalna tekma: 63:77
Liudžov, 1. avgusta 2010, pripravljalna tekma: 71:60
Istanbul, 5. september 2010, osmina finala SP 2010: 87:58
Las Palmas, 30. avgust 2014, 1. kolo SP 2014: 90:80
Laško, 3. avgust 2015, pripravljalna tekma: 79:70
Stožice, 4. avgust 2015, pripravljalna tekma: 51:66
Tokio, 7. avgust 2021, OI, tekma za 3. mesto: 93:107

 | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 1
Sorodne novice