Šport > Košarka
2390 ogledov

Srečen konec, Dončić dosegel zadnji koš za zmago

luka dončić
Košarkarji Dallasa so kot prvi v tej sezoni premagali Denver.

Dallas je na gostovanju pri Denverju, pri slednjem slovenskega reprezentanta Vlatka Čančarja znova ni bilo niti na klopi, slabo odprl tekmo, po treh minutah so domači že vodili z rezultatom 15:5. Telički so se v igro vrnili že pred koncem prve četrtine, po desetih minutah igre je tako Denver vodil le še za točko pri 26:25. S trojko v zadnji sekundi je prednost nato sicer narastla na štiri točke. Luka Dončić je v prvih 12 minutah igre zbral 5 točk, štiri ulovljene žoge in asistenco.

Dvajsetletni Slovenec je prvo polovico druge četrtine presedel na klopi, košarkarji iz Teksasa pa so se gostiteljem po košu in dodatnem prostem metu Jalena Brunsona vseeno približali na dve točki zaostanka, nato pa sta sledili še dve dobri obrambi in dva hitra protinapada. Drugega je za vodstvo Dallasa s 47:45 zaključil Justin Jackson. Denver je pet sekund pred koncem polčasa znova povedel za tri, vendar je ostalo dovolj časa za Dončića, ki je štiri desetinke pred piskom sirene izsilil prekršek. Zadeta prosta meta sta bila edini točki Slovenca v drugi četrtini. Ob polčasu je bilo 61:60, Kristaps Porzingis (5 točk) in Dončić (7 točk) sta iz igre metala le 2/7.

Prva zvezdnika Dallasa sta tudi drugi polčas odprla z dvema zgrešenima poizkusoma, Denver pa je povedel z 71:62. V naslednjih minutah je razlika ostajala enaka, topiti pa se je začela šele po novem odhodu slovensko-latvijskega para na klop. Dorian Finney-Smith je z dvema zaporednima trojkama poskrbel za -5 (82:87), Brunson pa je imel v zadnji sekundi na voljo met za tri točke, ki bi lahko Teličke približal le na dve točki zaostanka, vendar ni bil natančen.

Kar ni uspelo slednjemu, je Timu Hardawayju Jr., ki je na začetku zadnje četrtine s trojko poskrbel za 86:88, po petih zaporednih točkah Delona Wrighta pa so gostje celo povedli s 93:90. Če tokrat ni šlo udarnemu dvojcu, pa je za preobrat poskrbela dolga Dallasova klop. Naleta ni zaustavila niti domača minuta odmora, po koših Brunsona in Porzingisa so Mavericks povedli s 100:92.

Luka se je v igro vrnil šest minut in pol pred koncem ob rezultatu 103:94. Tri minute pred koncem je Dončić podelil asistenco Maxiju Kleberju za koš in dodaten prosti met za 107:101.

Denver se je vrnil s petimi zaporednimi točkami, imel pa je tudi napad za vodstvo, a je Kleberju uspela fantastična blokada. Sodniki so sicer sprva priznali koš, a je posnetek pokazal, da se žoga ob blokadi Nemca še ni dotaknila table. Nato je na sceno stopil Dončić, po lepem prodoru pod koš pa je zadel za 109:106. Do konca je ostalo še 47 sekund.

Denver je krenil v napad, Nikola Jokić pa je izgubil žogo. Slovenski zvezdnik je imel nato na voljo oba prosta meta, vendar je oba zgrešil. To se ni maščevalo, Finney-Smith je odigral odlično obrambo nad Jamalom Murrayjem, ki je zgrešil met za izenačenje, njegova trojka se ni niti dotaknila obroča. V zadnjih treh sekundah so morali gostje le še varno izvesti žogo s strani, Dončić je našel Hardawayja mlajšega in čas se je iztekel za tretjo zmago Dallasa in prvi poraz Denverja v sezoni.

Dončić (3/12) in Porzingis (4/14) sta skupno zadela le sedem metov iz igre, a so ju nadomestili ostali soigralci. Luka je v tekmo sicer vstopil s povprečjem 29.3 točke, 10.3 skoka in 7.3 asistence na tekmo, tokrat pa je zaostal za svojimi visoko postavljenimi standardi. V 32 minutah in pol je v svojo statistiko vpisal 12 točk, štiri skoke in pet podaj.

Kar devet košarkarjev Dallasa je zbralo vsaj deset točk. Prva strelca sta bila Kleber (14 točk, 7 skokov, tri blokade) in Hardaway Jr. s 14 točkami, po 12 so jih zbrali Dončić, Wright in Finney-Smith, še točko manj pa Brunson. Porzingis, Seth Curry in Jackson so se ustavili pri desetih točkah. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice