Šport > Košarka
13535 ogledov

Tako malo je manjkalo, da bi se izognili tragediji

Kobe Bryant Profimedia
Pristojne službe v Los Angelesu so uradno potrdile identiteto štirih žrtev helikopterske nesreče, v kateri je umrlo devet ljudi.

Preiskovalci helikopterske nesreče, ki je v nedeljo pretresla svetovno javnost, so s pomočjo prstnih odtisov identifiricali štiri od skupno devetih smrtnih žrtev, med katerimi je bil tudi petkratni prvak lige NBA in eden najboljših košarkarjev vseh časov Kobe Bryant.

Poleg Bryantove je mrliški oglednik potrdil še identiteto Johna Altobellija, Sarah Chester in pilota Are Zaboyana. Preostalo peterico, vključno s košarkarjevo 13-letno hčerko Gianno, naj bi identificirali v kratkem. 

"Preiskovalci se še vedno trudijo identificirati preostalih pet žrtev," so sporočili iz pisarne pristojne službe iz mesta angelov, kjer je Bryant igral celotno profesionalno kariero (1996-2016).

Strmoglavljenju zasebnega helikopterja, s katerim je sloviti košarkar pogosto potoval po Los Angelesu in bližnji okolici ter se tako spretno izogibal gneči na cestah, so botrovale neustrezne vremenske razmere, gosta megla, rahle padavine in slaba vidljivost.

Pilot je zaradi goste megle 15 minut krožil nad živalskim vrtom in nato za pomoč zaprosil kontrolo letenja, po opozorilu, da leti nevarno nizko, pa je začel helikopter dvigati, nakar je zašel v hribovit predel in trčil v enega izmed tamkajšnjih hribov.

Trčenje je bilo tako silotivo (predvidoma s hitrostjo 300 km/h), da so se razbitine razletele daleč naokrog po površni, primerljivi z nogometnim igriščem.

Kobe Bryant nesreča | Avtor: Profimedia Profimedia

Oblasti so v nedeljo odstranile tri žrtve nesreče, preostalih šest so locirali v ponedeljek. Agencija za varnost v prometu ZDA je sporočila, da je helikopterju zmanjkalo približno šest do devet metrov, da bi se izognil usodnemu trku.

Kobe Bryant Komentar Šport Ste poznali Kobeja? Zakaj potem takšen šok?

Ugotovili so še, da helikopter znamke Sikorsky S-76B (na sliki), ki je bil v lasti pokojnega košarkarja, ni bil opremljen z varnostnim sistemom za zaznavanje terena, kar bi lahko preprečilo tragedijo.

 | Avtor: AP Images AP Images

Preiskava nesreče naj bi trajala od 12 do 18 mesecev, takrat bodo znane tudi vse podrobnosti o vzrokih za tragedijo, ki je presegla športne okvirje in v največji meri zaznamovala svetovni medijski prostor v zadnjih nekaj dnevih.

kobe bryant Prosili za pomoč Šport Zadnji posnetek s Kobejevega helikopterja Kobe Bryant Video Šport Poglejte, kaj je Slovenec naučil Kobeja Bryanta

Goran Dragić, Kobe Bryant Goran Dragić Šport "Kobe Bryant mi ostaja v najlepšem spominu" Tracy McGrady Kobe Bryant Šport McGrady: "Kobe je govoril, da bi rad umrl mlad"

Komentarjev 2
  • leonardo 12:07 30.januar 2020.

    Žurnalovci, če nimate Badooja imate pa Kobeja. Vse pa kar zanima ljudi, pa itak ne poznate. Bravo, včasih sem mislil, da ste resen "cajtng".

  • maresem 10:45 30.januar 2020.

    A vam še ni zmanjkalo nakladaške teme? Morda še kdo obstaja na tem svetu, poleg Kobeja?!