Šport > Košarka
18117 ogledov

Toliko naj bi Luka Dončić zaslužil v petih letih

Luka Dončić tiger tatu
Mladi slovenski virtuoz Luka Dončić je stopil na pot najboljših košarkarjev na svetu.

Luka Dončić se je prijavil na nabor lige NBA, do odločitve 21. julija letos, katera ekipa ga bo vzela, pa ga čaka prava "ameriška žajfnica".

Luka Dončić Dan pred iztekom roka Šport Dončić sprejel težko pričakovano odločitev

Nabor ali draft lige NBA je dolg in kompleksen proces, v katerem igralec nima veliko besed, temveč o njegovi usodi odločajo menedžerji, klubi, objektivne in subjektivne okoliščine ter nenazadnje loterija oziroma žreb.

Devetnajstletni Dončić sodi med največje talente svetovne košarke, zato je njegov naslednji logični korak vstop v ligo NBA. Z odhodom v ZDA sicer še lahko počaka, saj je dovolj mlad, da se lahko prijavi tudi naslednje leto (oziroma do 2021), ko naj bi bil nabor veliko skromnejši, a večina strokovnjakov je prepričana, da je zdaj pravi čas.

luka dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Če se Dončić ne bo premislil do 11. junija, ko je zadnji rok za odjavo od nabora, ga v naslednjih dveh mesecih čaka obdobje negotovosti. Sam ne more izbrati ekipe, številka na naboru pa bo zelo odvisna od rezultatov v zaključku sezone. Čeprav je v evroligi oziroma pri Real Madridu dokazal, da sodi med najboljše evropske igralce, bodo Američani zelo pozorni na njegove predstave v izločilnih bojih evrolige ter zaključku španskega prvenstva.

Dončić sicer do zadnjega ne bo vedel, ali bo fizično prisoten na naboru 21. junija v Barclays Centru v Brooklynu. Prav na ta dan je namreč v španskem prvenstvu na sporedu četrta tekma finala. Če bo Real Madrid v igri za državni naslov, ga Španci zagotovo ne bodo spustili v ZDA. S tem bi se Dončiću odprla možnost, da zaigra za slovensko reprezentanco v Stožicah v kvalifikacijah za SP proti Španiji in Črni gori.

igor kokoškov goran dragić Bomba iz ZDA Šport Kokoškov na pragu sanjske službe, Dragić navdušen

Prvi pomemben datum za Dončića je 15. maj, ko bo liga NBA izvedla t.i. loterijski žreb, s katero bo določila ekipe, ki bodo imele prednost v izboru. Največ možnosti imajo ekipe, ki so se v tej sezoni najslabše odrezale. Se pravi, Phoenix Suns, kjer naj bi glavni trener postal bivši slovenski selektor Igor Kokoškov, ima 25 odstotkov možnosti, da dobi prvi izbor. Sledi Memphis z slabimi dvajsetimi odstotki, Dallas in Atlanta z dobrimi trinajstimi odstotki ter Orlando z osmimi odstotki.

Od Slovencev se je poleg Dončića na letošnji nabor prijavil tudi Blaž Mesiček, za katerega pa je malo verjetno, da bo prišel med šestdeset imen, ki bodo 21. julija v Brooklynu na voljo klubom.

Po predvidevanjih različnih strokovnih medijev bo Dončić uvrščen v sam vrh nabora. NBAdraft.net ga uvršča na četrto mesto kot izbor Atlanta Hawks, Sports Illustrated mu namenja drugo mesto in Memphis Grizzlies, NBC četrto mesto in Orlando Magic, Bleacher Report in NBA draft drugo mesto in Memphis Grizzlies, ESPN pa ga prav tako uvršča na drugo pozicijo in zaslužek med 20 in 25 milijonov dolarjev neto v prvih petih sezonah.

Do zdaj je bilo na naboru lige NBA izbranih enajst slovenskih igralcev. Kot prvi se je čez lužo podal Marko Milič leta 1997 in bil izbran v drugem krogu kot 33. s strani Philadelphie 76ers. Sledili so mu Radoslav Nesterović (1998, 17., Minnesota), Primož Brezec (2000, 27., Indiana), Boštjan Nachbar (2002, 15., Houston), Sani Bečirović (2003, 46. Denver), Saša Vujačić (2004, 27., LA Lakers), Beno Udrih (2004, 28., San Antonio), Erazem Lorbek (2005, 46. Indiana), Uroš Slokar (2005, 58., Toronto), Goran Dragić (2008, 45., San Antonio) in lani Vlatko Čančar (49., Denver).

Komentarjev 4
  • vrhi 15:13 24.april 2018.

    @peter72 ja zdaj pa piše ja, ko sem jaz bral ni pisalo.

  • Majazmaja 19:50 23.april 2018.

    Če ne bi imel tako super mame, je vprašanje, kaj bi bilo z njim in kakšen bi bil. Res je lahko ponosna nanj. Vzor mladih, tako kot Kopitar in G. Dragič. Bravo!

  • peter72 16:41 23.april 2018.

    20 do 25 milijonov dolarjev v petih letih. Tako piše.

Sorodne novice