Šport > Košarka
2324 ogledov

Vprašljiva Luka in Kyrie sta ob koncu vzela reči v svoje roke

Luka Dončić Profimedia
Košarkarji Dallasa so zabeležili že šesto zmago na sedmih tekmah. Tokrat so v gosteh slavili v Orlandu s 117:102.

Čeprav je Luka Dončić na zadni tekmi proti Charlotte Hornets imel znova težave s stegensko mišico in je bil pred dvobojem z Orlandom uvrščen na seznam vprašljivih za nastop, je manj kot 24 ur po zmagi nad Sršeni že stopil na parket proti zasedbi iz Floride. Ta je v zadnjih dneh zanesljivo premagala tudi LA Lakers, Dallas pa je v Orlando pripotoval z razmerjem 5-1 v zmagah in porazih.

Tudi uradni status Kyrieja Irvinga je bil pred tekmo 'questionable' (vprašljiv; op.p.).

Gostje so se v uvodnih minutah izkazali s kar tremi ukradenimi žogami, dvakrat je to uspelo Kyrieju Irvingu, enkrat Dončiću, po protinapadih, ki so sledili, pa so Mavericks prišli do vodstva z 11:6. Slovenski as je pri tem dosegel dve točki, zbral pa je tudi asistenco ob trojki Granta Williamsa.

A po dveh osebnih napakah Derecka Livelyja II v napadu, obakrat je nepravilno postavljal blok, so pri Orlandu odgovorili z zaporednima trojkama in na polovici četrtine povedli. Luka je nato s svojo prvo trojko vseeno poskrbel za 17:14 v korist gostov. Na klop je sedel štiri minute pred koncem četrtine. 

Orlando je predvsem s skoki v napadu Gruzijca Goge Bitadzeja in uspešnimi drugimi akcijami nato znova prevzel pobudo, kasneje pa povedel že za osem točk. Pri Dallasu se je na srečo razigral Tim Haradaway Jr., ki je v četrtini zbral 8 točk in bil najzaslužnejši, da gostitelji tekmecu niso pretirano pobegnili. Po prvih 12 minutah je bil na semaforju izpisan rezultat 33:27.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Luka se je vrnil na parket in hitro prišel do tretje asistence ob zabijanju novinca Livelyja, vendar je bila to edina uspešna akcija Dallasa v prvih dveh minutah druge četrtine. Na drugi strani je najprej pet zaporednih točk dosegel Dončićev 'stari prijatelj' Mo Wagner, po trojki Caleba Houstana pa je Orlando že povedel s 43:29. Jason Kidd je moral vzeti minuto odmora.

Po njej je Slovenec dosegel koš, a še naprej pri Mavericks niso uspeli zaustaviti domačih napadov. Mo Wagner je s košem in dodatnim prostim metom poskrbel za +15.

Po Dončićevi trojki, z njo je prišel do desetih doseženih točk, in košu Dwighta Powella so Mavericks uspeli odgovoriti z nizom petih točk.

Naleta ni ustavila niti domača minuta odmora, Powell je zadel dva prosta meta, Jaden Hardy pa je po prodoru zadel za 40:46.

Luka je nato dosegel še en koš, v naslednjem napadu pa so mu sodniki prisodili osebno napako. Na polovici četrtine je bilo 51:42, Dončić pa je ob tem izidu znova sedel na klop.

Njegovi soigralci so razliko že uspeli znižati na šest točk, a je nato sledil delni izid 10:1 v korist domačih za novih +15. Med tem nizom se je v igro vrnil tudi slovenski zvezdnik, ki je nato s trojko in dvema prostima metoma nanizal pet točk. A ni pretirano pomagalo, katastrofalna obramba gostov je dovolila novo trojko tekmecev, Franz Wagner je z njo tudi poskrbel za končni rezultat prvega polčasa pri 66:53.

Dončić je z dobrim metom 6/9 (3/4 trojke, 2/2 prosti meti) zbral 17 točk. V statistiko je vpisal še dva skoka, tri asistence in ukradeno žogo.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Tretja četrtina se je začela z Irvingovo ukradeno žogo, njegovo akcijo je v napadu s trojko dokončal Derrick Jones Jr. Nato je Lively po skoku v napadu dosegel koš ob prekršku, zadel dodaten prosti met, po novi izgubljeni žogi Orlanda pa je delni niz 8:0 dokončal Irving. Mavericks so se tako zelo hitro približali na 61:66.

Nato se je gostom znova ustavilo v napadu, domači so se oddaljili na osem točk razlike. Dončić je v napadu prejel udarec v glavo in omotičen obsedel na tleh. Po pomoči na parketu je moral oditi v garderobo.

Lively II se je na polovici četrtine znova izkazal s košem in dodatnim prostim metom za 68:74, nato je v obrambi prišel še do ukradene žoge. Josh Green je zadel enega od dveh prostih metov, Irving pa je bil uspešen pri metu izza črte za 72:74.

Po trojki Hardawayja Jr. je Dallas kasnje zaostajal le še točko, po prodoru in košu Greena pa je slabe tri minute pred koncem četrtine celo povedel. Gostom je uspel delni rezultat 14:2.

Po minuti odmora so se domači prebudili. Mo Wagner je s petimi zaporednimi točkami Orlando tako vrnil v vodstvo. A na drugi strani je bil še nekoliko bolj razpoložen Hardaway Jr., ki je zbral šest točk, slabo minuto pred koncem četrtine je s košem in dodatnim prostim metom poskrbel za 86:83. S tem rezultatom se je tudi krenilo v zadnjih 12 minut igre.

Dončić se je vrnil na parket. S podajo med nogama tekmecu je našel Williamsa, ki je dosegel koš in si prislužil še dodaten prosti met, ki pa ga je zgrešil. Luka je s svojim prvim košem v drugem polčasu poskrbel za 90:86.

Naslednjič je žogo skozi obroč poslal devet minut pred koncem tekme, ko je zadel še svojo četrto trojko na tekmi (4/7). Dallas je ob tem povedel za sedem točk, to je bila do takrat najvišja prednost zasedbe iz Teksasa.

Prednost se je pred zadnjimi petimi minutami stopila na dve točki, vendar je Irving ob košu izsilil še prekršek, z dodatnim prostim metom pa poskrbel za 102:97. Omenjeni zvezdnik je nato pobral odbito žogo pod svojim obročem, z njo stekel na nasprotnikovo polovico in zaposlil Hardawayja mlajšega, ki je goste vrnil na +7. Domači trener Jamahl Mosley je bil prisiljen vzeti minuto odmora.

Posvet na klopi ni bil uspešen. Franz Wagner je izgubil žogo, to je bila že 19. napaka domačih, nato pa je Nemec storil še osebno napako. Irving je zadel enega od dveh prostih metov.

Tri minute in pol pred koncem je Mosley dobil tehnično napako, ker sodniki niso dosodili prekrška nad Paolom Bancherom. Luka je zadel prosti met, nato pa dodal še dva za 108:97.

Ko sta prva zvezdnika Dallasa, Irving in Dončić, zadela še po en met izza črte, je prednost slabi dve minuti pred zadnjim piskom sirene znašala že 14 točk.

Dvoboj je bil pravzaprav odločen. Končalo se je s 117:102.

Dončić je ob metu 9/17 iz igre (5/10 trojke, 6/6 prosti meti) na koncu zbral 29 točk, 12 v zadnji četrtini, ki jo je odigral v celoti. Vknjižil je še tri skoke, šest asistenc in dve ukradeni žogi.

Irving je 11 od 21 točk dosegel prav tako v zadnjih 12 minutah, k zmagi je dodal še 10 podaj. Enaindvajset točk je prispeval tudi Hardaway Jr.

Pri Orlandu je 22 točk vpisal prvi zvezdnik Banchero, po 19 pa Mo Wagner in Cole Anthony. Magic so izgubili kar 21 žog.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:11 07.november 2023.

    Ko tole pogledam pozabim na vse skrbi

Sorodne novice