Šport > Košarka
2158 ogledov

Evropski prvaki klecnili že na prvi oviri, na SP le še v teoriji

anthony randolph KZS/Twitter
Slovenski košarkarji so na prvi tekmi drugega kroga kvalifikacij za SP 2019 izgubili proti Latvijcem (85:74).

Močno oslabljena slovenska košarkarska reprezentanca, v kateri so manjkali številni zvezdniki z lanskega evropskega prvenstva, je drugi krog kvalifikacij za SP 2019 začela s porazom.

Za Slovenijo je to peti poraz v sedmih tekmah, kar pomeni, da so njene možnosti za uvrstitev na SP zdaj le še teoretične. Naslednjo tekma bo v ponedeljek ob 20. uri v Stožicah proti Turčiji.

Najboljši strelec Slovenije je bil Luka Rupnik z 19 točkami, temu je dodal še štiri podaje in tri skoke. Gašper Vidmar, ki je tekmo končal s petimi osebnimi napakami, je prispeval 12 točk in sedem skokov. Po deset točk sta dosegla Anthony Randolph in Matic Rebec. Pri domačih sta blestela predvsem Janis Strelnieks (18 točk, 10 podaj, tri skoke) in Janis Timma (18 točk, 12 skokov, podaja, dve ukradeni žogi in blok).

"Želja je bila prisotna. Dali smo vse od sebe. Zgrešili smo nekaj metov, ki bi jih morali zadeti. Dobili smo tudi nekaj lahkih košev. Nimamo kaj, se zgodi. Iz tega se moramo nekaj naučiti in popraviti napake."

Gašper Vidmar za RTV Slovenijo

Hladen sprejem za Randolpha

Po dveh zapravljenih napadih na obeh straneh je Latvijce s trojko v vodstvo popeljal Janis Strelnieks, na drugi strani pa je z zabijanjem odgovoril Gašper Vidmar. Po še eni trojki domačih, zadel je Artis Ate, se je med strelce vpisal Luka Rupnik, ki je na parketu zamenjal Matica Rebca.

Ko je Trifunović v igro poslal Anthonyja Randolpha, so ga navijači pozdravili z glasnimi žvižgi. Naturalizirani Slovenec je namreč na evropskem prvenstvu sprovociral njihovega zvezdnika Kristapsa Porzingisa.

Slovenija:Črna Gora Drugi del Šport Evropski prvaki brez popravnih izpitov

Razpoloženi Rupnik je s trojko zaostanek znižal na točko, s črte za proste mete pa je za prvo izenačenje na srečanju poskrbel Randolph. Obe ekipi sta v uvodni četrtini precej grešili, tako da si nobena ni priigrala občutnejše prednosti. Slovenci so izgubili pet žog, Latvijci samo eno. Podoben trend smo spremljali tudi v nadaljevanu tekme, a so gostje zapravljane žoge vsaj delno kompenzirali s prevlado pod obročema.

Trifunović je v iskanju udarne peterke veliko menjal. Po zgrešenem metu Rupnika in izgubljeni žogi Randolpha so Latvijci s košem Ronaldsa Zakisa in trojko Janisa Blumsa povedli za pet točk. Ko je Janis Strelnieks povišal na +7, je trojko v pravem trenutku zadel Vlatko Čančar.

goran dragić miami heat Tržnica Šport Slovita ekipa želi Gorana Dragića

Kljub minuti odmora so Slovenci še naprej grešili, šepal je predvsem met iz igre, s trojko Blumsa pa so Latvijci povedli z najvišjo prednostjo na tekmi (+9). S košema Rupnika, najboljšega strelca Slovenije v prvem polčasu, in Randolpha je razlika skopnela na pet.

"Tonček" je dosegel pet zaporednih točk in Slovenijo približal na dve. Na njegovo trojko je odgovoril Janis Timma, nato je bil izza črte natančen še Čančar. Serijo trojk je nadaljeval Ojars Silins, z ukradeno žogo in košem pa se je izkazal Edo Murić.

Latvijci so vztrajali na trojki, natančen je bil Ate. Slovenci v drugi četrtini niso izkoristili bonusa, kar so s pridom izkoristili v zadnjih sekundah, ko so z osebno napako prekinili napad in Latvijcem ukradli dragocene sekunde.

Odličen začetek drugega polčasa

Na začetku drugega polčasa je vajeti prevzel Vidmar, ki je dosegel štiri točke. S tem je spravil ob živce Marinta Meiersa, ki je storil nešportno osebno napako in moral na klop. Rebec je s košem za tri znižal na točko zaostanka, nato je zadel polaganje iz protinapada, sledila je še ena trojka. Z osmimi zaporednimi točkami je Slovenijo prvič na tekmi popeljal v vodstvo.

Slovenski nalet je prekinil Strelnieks, hladen tuš pa je bila še nešportna osebna napaka Saše Zagorca. Latvijci so kot bi mignil izničili majhen zaostanek, s trojko Timme pa znova povedli za pet. Trifunović je reagiral z minuto odmora.

V zaključku četrtine so košarkarji uprizorili zanimiv strelski obračun. Potem ko je Kaspars Vecvagars zadel za 60:56, je žogo skozi obroč porinil Blaž Mesiček, po ukradeni žogi Rupnika pa je osebno napako v dve točki pretvoril Murić.

luka dončić Soigralec o Dončiću Šport "Moral sem se prepričati na lastne oči in povem vam ..."

Usodna zadnja četrtina

Slovenija je zadnjo četrtino začela s tremi zapravljenimi napadi, kar so Latvijci s pridom izkoristili in si z delnim izidom 7:0 priigrali lepo prednost. Po odmoru je trojko zadel Murić, nezbrano obrambo pa je na drugi strani igrišča kaznoval Timma.

Latvijci so naredili dve osebni napaki nad Vidmarjem, kar se jim je izplačalo, saj je bil slovenski center pri izvajanju prostih metov le 50-odstoten. Po še eni zapravljeni žogi Čančarja je Strelnieks zadel oba prosta meta in povišal na šest točk razlike. Čančar se je poskusil odkupiti s trojko, a zgrešil, Timma pa je prek Randolpha zadel in Latvija je povedla za devet.

Slovenci so nato zgrešili še eno trojko, po odbiti žogi pa je Vidmar storil peto osebno napako. Žarek upanje je posijal s trojko Rupnika, a se Latvijci niso zmedli in prednost zadržali do konca.

SP 2019, kvalifikacije, 1. tekma:

Skupina I

Latvija - Slovenija 85:74 (17:16, 23:20, 20:24, 25:14)
Strelnieks 18, 10 as.,Timma 18, 12 sk., Skele in Ate 12; Rupnik 19, Vidmar 12, 7 sk., Randolph in Rebec 10

LESTVICA:
1. Španija 12 točk
2. Turčija 10
3. Latvija 10
4. Črna gora 9
5. Ukrajina 9
6. Slovenija 8

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice