Šport > Košarka
3477 ogledov

Zanj še niste slišali, a od košarkarjev je bogatejši le Jordan

Ulysses Lee "Junior" Bridgeman twitter
Nekdanji NBA-jevec je četrti najbogatejši športnik.

Nekdanjega košarkarja Ulyssesa Juniorja Bridgemana najverjetneje poznajo le največji slovenski ljubitelji lige NBA. Zdaj 66-letni  bivši član franšize Milwaukee Bucks je drugi najbogatejši košarkar in četrti najbogatejši športnik. Na Forbesovem seznamu leta 2017 so se pred njim nahajali le Michael Jordan, nogometni zvezdnik David Beckham in že pokojni golfist Arnold Palmer. Bridgemanovo premoženje ocenjujejo na 600 milijonov dolarjev.

Bridgeman je rojen v ameriški zvezni državi Indiana v mestu East Chicago, kot mladenič pa je svojo srednjo šolo popeljal do naslova prvaka Indiane z razmerjem 29:0 v zmagah in porazih. Sledila je selitev na univerzo Louisville, z njo je leta 1975 izgubil v polfinalu lige NCAA proti kasnejšemu prvaku UCLA. Ekipa iz Kalifornije je slavila s 75:74. Na univerzi je imel Bridgeman povprečje 15.5 točke, 7.6 skoka in 2.7 podaje na dvoboj.

Istega leta so ga kot osmega na naboru izbrali Los Angeles Lakers, a ga hitro zamenjali v Milwaukee v paketu s katerim so Jezerniki dobili kasnejšega najboljšega strelca v zgodovini lige Kareema Abdul-Jabbarja. Bridgeman je naslednjih devet sezon odigral v Milwaukeeju, se nato za dve leti preselil k LA Clippers, kariero pa je nato sklenil z zadnjo sezono pri Bucks.

Čeprav ni bil velik zvezdnik, so pri Milwaukeeju upokojili njegovo številko 2, s 711 odigranimi tekmami je še vedno igralec z največ nastopi za Milwaukee. NBA kariero je sklenil s povprečjem 13.6 točke, 3.5 ulovljene žoge in 2.6 asistence, iz igre je zadel 47 % metov, s črte prostih metov pa 84 %.

S pogodbami med kariero ni ravno obogatel, največ je zaslužil pri Clippers, ko je na sezono dobil 350 tisočakov, a se je izkazalo, da ima Bridgeman nos za posel. S sedanjimi 600 milijoni ima od košarkarjev pod palcem več le Jordan, ki je 'težak' 2,1 milijarde.

Len Bias Obletnica Šport 36 let od smrti košarkarja, ki so ga primerjali z vrstnikom Jordanom

Prva štiri leta svoje NBA kariere je obiskoval šolo za pravnike, proti koncu pa se je odločil kupiti restavracijo verige za hitro prehrano Wendy's, med sezonomi je nekaj let delal kot šef kuhinje. Po koncu športne poti je hitro kupil še tri restavracije, nato pa se je le še širil. Trenutno zaposljuje 11 tisoč ljudi, med drugim ima v rokah 161 restavracij Wendy's, 118 restavracij Chilli's, leta 2017 pa je postal tudi direktor podjetja, ki polni Coca-Colo v steklenice.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice