Šport > Košarka
2215 ogledov

36 let od smrti košarkarja, ki so ga primerjali z vrstnikom Jordanom

Len Bias twitter
Izjemen talent, ki ni imel priložnosti, da pokaže svojo kakovost. Od njegove smrti je minilo 36 let.

Ekipa Boston Celtics je sredi 80-ih let ob Los Angeles Lakers dominirala v ligi NBA, izjemni ekipi, ki so ji poveljevali Larry Bird, Robert Parish in Kevin McHale pa so se obetali še boljši časi. Kljub dobrim rezultatom se jim je namreč s trgovanjem uspelo dokopati do drugega izbora na naboru 1986, izbrali pa so izjemno obetavnega Lena Biasa, ki je v ligi NCAA nastopal za univerzo Maryland. Prihodnost je izgledala rožnata za najuspešnejšo franšizo lige.

A vse skupaj se je zasukalo drugače. Bias je namreč umrl 19. junija, le dva dni po naboru lige. Razlog za smrt je bila okvara srca zaradi prevelikega odmerka kokaina. Bias je s svojimi prijatelji  in soigralci na kampusu univerze slavil svoj izbor. Zgodbe se nato razlikujejo. Verzije govorijo o tem, da se je po odhodu z mirne zabave nato družil s prijateljem Brianom Tribbleom, ta je bil kasneje zaradi drog obsojen na 10 let zapora, po drugi različici se je udeležil zabave v bližini kampusa, po tretji se je dobil z univerzitetnimi igralci ameriškega nogometa, po informaciji enega izmed policijskih ovaduhov pa se je znašel v predelu Washingtona, ki je znan po drogah.

Možno je tudi, da je obiskal vse omenjene lokacije, v svoje stanovanje pa se je vrnil ob peti uri zjutraj. Uro in pol kasneje mu je srce odpovedalo.

"Prisežem na svoje življenje in naj umrem, če je fant kdajkoli prej jemal droge," je alfi in omegi Bostona Redu Auerbachu po smrti Biasa zagotavljal trener Marylanda Lefty Driesell.

Podobno je razmišljal Biasov nekdanji soigralec in dober prijatelj Brian Waller, ki je za Biasa zatrdil, da ni nikoli užival drog, a se je družil z napačnimi ljudmi. "Prepričan sem, da bi še živel, če bi bil tisti dan z njim tudi jaz. To zdaj vseskozi nosim v sebi. Večkrat sva se pogovarjala o jemanju drog in o tem, da bi naju nekdo morda silil v to."

"Če si je kakšer večer privoščil eno pivo, ga je zjutraj s tekom takoj želel spraviti iz svojega sistema," je še dodal Waller. 

michael jordan SLO reprezentant Šport Proti Jordanu v igri ena na ena vodil z 9:2

Po mnenju mnogih bi lahko prav Bias preprečil dominacijo Michaela Jordana in njegovih bikov v devetdesetih letih. "Štiriindvajset let že vodim Duke, v tem času sta kot nasprotnika proti nam izstopala le dva igralca: Jordan in Bias," je pred časom dejal legendarni ameriški trener Mike Krzyzewski.

Z izjavo se je strinjal tudi nekdanji igralec univerze Duke in kasneje član NBA moštev Denver Nuggets in Washington Bullets Mark Alarie, ki je Biasa opisal za "najboljšega atleta, ki sem ga kdaj videl in to vključuje tudi Michaela Jordana". 

"Tisti, ki smo ga imeli užitek gledati, menimo, da bi bil Bias Jordanu to, kar je bil Bird Magicu Johnsonu. Enakovreden in trd nasprotnik, rivalstvo, ki ga Jordan nikoli ni imel, bi trajalo celotno desetletje," pa pravi priznani ameriški košarkarski analitik Michael Wilbon.

Jordan, ki je bil kot tretji izbran na naboru leta 1984, se je z Biasom kot član Univerze North Carolina pomeril na primer 12. januarja omenjenega leta. Kasnejši šestkratni prvak lige NBA je v svojo statistiko vpisal 21 točk in 12 skokov (7 v napadu), nekoliko mesecev mlajši Bias pa je zbral 24 točk, kar je bil njegov tedanji rekord univerzitetne kariere. Jordan je svoje moštvo po izenačenem dvoboju popeljal do zmage s 74:62, ob koncu tekme je dosegel pomembne točke, zbral nekaj skokov in ukradeno žogo, vse skupaj pa v zadnjih trenutkih zaključil s spektakularnim zabijanjem.

"Norca sta prevzela tekmo," je dvoboj mladih zvezdnikov opisal član Marylanda Mark Fothergill, pri North Carolini pa je kasnejši uspešni NBA košarkar in zdaj košarkarski analitik Kenny Smith predstavo obeh opisal z besedo 'showtime'.

Prvi strelec dvoboja je bil sicer član North Caroline Sam Perkins (26 točk, 12 skokov).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice