Šport > Košarka
1338 ogledov

Proti Jordanu v igri ena na ena vodil z 9:2

Boris Gorenc EPA
"Po vsakem treningu mi je dejal naj odj..!."

V dokumentarni seriji o Michaelu Jordanu, ki je v zadnjem času prevzela številne ljubitelje športa, se je v enem izmed kadrov prvega dela pojavil tudi nekdanji slovenski reprezentant Boris Gorenc, ki je leta 1997 sodeloval na trening kampu Chicago Bulls pred sezono. Njegovo srečanje s šampionom je predstavljeno na spletni strani closeup360.com, slovenskim medijem sicer ni bil na voljo. "Ni se mi zdelo prav, da bi govoril o tem, spomini so moji in ne želim si jih deliti," je pojasnil.

"Vseskozi sem Jordana moril, da odigrava ena na ena. Po vsakem treningu mi je dejal, da naj odj...," se je zdaj spomnil Gorenc. Jordan ga je sicer uslišal na zadnji dan trening kampa, ko je bilo že znano, da se bo Slovenec vrnil v Evropo: "Prišel je do mene in mi dejal 'Igrajva'!"

Odigrala sta partijo do 11, Gorenc pa še zdaj ni prepričan, ali mu Jordan nekaj prvih košev ni namerno dovolil. A tudi naslednji meti so končali v mrežici. "Bog pomagaj! Bili so nori meti in vsi so šli skozi obroč."

Gorenc je tako povedel z 9:2, nato pa storil kardinalno napako, ki so jo med kariero zagrešili tudi nekateri drugi košarkarji - odprl je usta. "Začel sem ga zafrkafati. Na primer: 'Poslušaj, vsem doma bom povedal, da sem ti sprašil rit in da sem boljši od tebe' in še bla, bla, bla." 

Takoj zatem je izgubil z 9:11."Jordan je kasneje vsem v moštvu dejal, da me je razbil, jaz pa sem se delal, da sem jezen. V resnici sem bil le ponosen, da sem imel čast zaigrati proti njemu. To je ena izmed reči, ki jih ne morem pozabiti."

Boris Gorenc | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Leta 1996 je Gorenc pri 23. letih sicer podpisal za francoski SIG Strasbourg in bil nato z 19.6 točke na tekmo prvi strelec kluba, s tem pa prebudil zanimanje Hrvata Ivice Dukana, ki je bil skavt pri Chicago Bulls in je bil zaslužen tudi za prihod Tonija Kukoča k Bikom.

Po sezoni je bil Gorenc povabljen na Rocky Mountain Revue summer league v Salt Lake Cityju. "Spominjam se, da sem prvi tekmi odigral zelo slabo, na tretji pa sem bil resnično dober. Iz nekega vzroka, ali je bilo to zaradi Dukana, ki je resnično verjel vame, so me Bulls povabili tudi na 'veteranski' kamp pred sezono," je dejal košarkar s tetovažo številke 3, ki jo je Dražen Petrović nosil pre New Jersey Nets.

Michael Jordan Dvoboj Šport Slovenska legenda o tekmi z Jordanom: Ni pokazal nič posebnega

"Michael se je šalil z mano o tem, da je Dražen moj idol. Bil sem ponosen, da sem ga dražil s tem. 'Dražen je najboljši vseh časov', sem mu dejal. Bilo je nekaj posebnega."

Gorenc je nato za Bulls zaigral na McDonaldsovem turnirju v Parizu in proti Olympiacosu dosegel sedem točk.

Po koncu trening kampa Gorenc ni bil uvrščen na seznam igralcev Chicaga, a so Biki z njim vseeno imeli načrte. Takratni generalni manager Jerry Krause mu je ponujal mesto v ligi CBA pri ekipi Chicago Rockers. Če bi imeli Bulls med sezono imeli težave s poškodbami, bi Gorenc kot prvi dobil priložnostza igranje v NBA.

Dva tedna po začetku sezone 1997/98 se je poškodoval Steve Kerr in presedel skoraj mesec dni. A takrat Slovenca ni bilo več v ZDA, raje kot igranje v takratni CBA, je izbral pogodbo s francoskim velikanom Pau-Orthezom. Namesto njega je tako za Bulls zaigral Rusty LaRue, ki je zbral 14 tekem in bil po koncu sezone upravičen do šampionskega prstana.

"Če pogledam nazaj, je bila to morda res napaka," je zdaj dejal Gorenc, ki bi ob drugačni odločitvi lahko postal prvi Slovenec s šampionskim prstanom lige NBA. Kasneje je to uspelo Radoslavu Nesteroviću (2005) in Benu Udrihu (2005, 2007) s San Antonio Spurs in Saši Vujačiću (2009, 2010) z Los Angeles Lakers.

Gorenc je imel nato uspešno kariero v Evropi, kjer je igral za vrsto italijanskih klubov, skupno kar sedem, grški Olympiacos in ruski Himki, športno pot pa je sklenil pri Unionu Olimpiji. Po njej se je posvetil zastopništvu igralcev, je ustanovitelj agencije ProStep Sports Agency.

Kot agent se je v zadnjih letih redno udeleževal tudi Poletne lige NBA v Las Vegasu, leta 2017 pa je v hotelskem fitnessu naletel na Jordana. Čeprav se nista videla 20 let, se ga je zvezdnik v tenutku spomnil. "Izgleda, da si v dobri formi," mu je dejal Michael, Gorenc pa mu je odvrnil: "Yeah. Mislim, da te zdaj lahko končno premagam."

"Naredila sva skupno fotografijo in resnično je bilo zabavno znova navezati stik," se je srečanja spomnil Gorenc. O seriji Last Dance je zaključill: "Morda vsi pozabljamo, kako dober je bil v resnici."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice