Šport > Košarka
4088 ogledov

Dostavljalec pice razkril, ali je zastrupil Jordana

michael jordan Reševalni pas/Twitter
Peta tekma finala lige NBA leta 1997, znana kot "gripa tekma" oziroma "the flu game", ima zelo zanimivo ozdaje.

Leta 1997 sta se v finalu lige NBA merili košarkarji Chicago Bulls in Utah Jazz. Po štirih odigranih tekmah je bil izid poravnan na 2-2 v zmagah. Biki so finalno serijo odprli z izidom 2:0, obakrat so slavili pred domačimi gledalci, nato sta se moštvi selili v Salt Lake City, kjer je Utah izničil ves zaostanek.

Pred vrnitvijo v Chicago je bila v prestolnici Utaha na sporedu izredno pomembna peta tekma, ki je zmagovalcu prinašala tudi prvo zaključno žogo.

kobe bryant michael jordan Nova razkritja Šport Sprva ga je želel uničiti, nato ga je vzel pod svoje okrilje

Na predvečer tekme je košarkarje Chicaga pretresla novica, da je Michael Jordan zbolel. Prvi zvezdnik lige je imel vse simptome trebušne gripe, stanje pa je bilo tako hudo, da so mu zdravniki odsvetovali nastop na tekmi.

Odsotnost prvega strelca bi bila za Chicago lahko pogubna, saj so bili Jazzovci smrtonosni na domačem igrišču (10-0 v končnici!), imeli pa so tudi visoko samozavest po dveh zaporednih zmagah.

michael jordan Neprijetno razkritje Šport Soigralec besen na Jordana: "Zakaj govori o tem? Zakaj zdaj?"

Kljub bolečinam in slabemu počutju se je Jordan naslednji dan pojavil na parketu.

Uvodoma je bil počasen in šibak, a se je stanje tekom srečanja izboljšalo. Utah je v drugi četrtini povedel za 16 točk, a je Chicago predvem po Jordanovi zaslugi ujel priključek. Zaradi utrujenosti je Michael tretjo četrtino presedel na klopi, nato pa v zadnji odigral ključno vlogo pri zmagi Chicaga, ko je 25 sekund pred koncem tekme zadel trojko za 88:85. Gostje tega vodstva do konca niso več izpustili iz rok in slavili z 90:88.

Povsem izmučeni Jordan se je še pred zadnjim sodniškim piskom sesedel v objem Scottieja Pippna. Ikoničen prizor je postal simbol famoznega obračuna, ljubiteljem košarke znanega kot "gripa tekma". Biki so se na naslednji tekmi v Chicagu veselili petega naslova prvaka v sedmih letih (1991-1993, 1996-1997).

jordan pippen | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

michael jasmine jordan Razodetje Šport Jordanova hči končno vidi jasno sliko: "Zdaj šele razumem!"

Zastrupitev s hrano

"Gripa tekma" je bila vrsto let dokaz Jordanove vztrajnosti, nepopustljivost in tekmovalnosti, vendar se je kasneje izkazalo, da je šlo v resnici za zastrupitev s hrano. Jordan naj bi se zastrupil s pico, ki jo je na predvečer tekme naročil v hotelsko sobo. To je potrdil tudi sam v dokumentarnem filmu The Last Dance. 

Celotna zgodba pa ima tudi smešen pridih. "Vsi igralci so že večerjali in niso čakali na Michaela. Ob 10. ali 11. zvečer je sestradani Michael dejal, da bi rad jedel pico. Ko je prispela, je celotni ekipi zabičal, naj se je nihče ne dotika 'Tole je moje. Niste me počakali, zato jo pustite pri miru.' Nato je pljunil na pico," je razkril režiser dokumentarca The Last Dance Jason Hehir.

Jordanu se je to hitro maščevalo, saj se je že nekaj ur kasneje zvijal ob bolečin.

Gnusen zločin Šport Kruta usoda Jordanovega očeta, identificirali so ga šele po zobeh

Nekaj časa se je celo špekuliralo, da je bila pica namerno zastrupljena, zdaj pa se je končno oglasil pek in dostavljalec Craig Fite, ki odločno zavrača očitke, da je bila pica kakorkoli oporečna.

michael jordan Režiser razkriva Šport Jordan je dopustil marsikaj, a pri tem je potegnil črto

"Izbrali so me zato, ker sem bil edini navijač Chicago Bulls. Dejali so, da Biki želijo pico in da gre verjetno za enega od igralcev. Nekaj tednov prej sem bil imenovan za pomočnika vodje in dobro se spominjam, da sem jo želel speči sam," je povedal Fite in ovrgel navedbe, da je pico dostavilo pet sumljivih posameznikov. 

"Samo dva. Spominjam se, da je bil zunaj parkiran policijski avtomobil in da sva se morala identificirati. Oba sva nosila uniformo, tako da ni bilo nobenega dvoma," je pojasnil in dodal: "Težko se je zastrupiti pico, razen če nekaj dodaš, kar se v tem primeru ni zgodilo, ker je nikoli nisem izpustil izpred oči. Pica je bila dobra in narejena po pravilih."

Verjetno ne bomo nikoli izvedeli, kaj je botrovalo Jordanovi zastrupitvi, dejstvo pa je, da dogodek ni vplival na končni razplet finalne serije.

jordan grant Kruto Šport Če je odigral slabo tekmo, mu Jordan ni pustil jesti
 

Komentarjev 1
  • Avatar Branniseta
    Branniseta 00:59 21.maj 2020.

    Dobrodošli na najboljšem spletnem mestu za zmenke -–– B︆︆r︆︆e︆︆d︆︆h︆︆o︆︆t︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

Sorodne novice