Šport > Košarka
936 ogledov

Zdaj je tudi uradno

dirk nowtizki
1/7
Epa
Velikan NBA košarke se je s čustvenim govorom poslovil od navijačev Dallas Mavericks.

Dirk Nowitzki je proti Phoenix Suns odigral svojo zadnjo tekmo pred domačimi navijači. Veteran je k zmagi moštva s 120:109 prispeval 30 točk, po tekmi pa je tudi uradno oznanil svojo upokojitev.

luka dončić Fantastično Šport Tako se je Dončić poklonil velikemu Nowitzkemu

Nowitzkemu, ki je s 30 točkami dosegel najboljši strelski izkupiček sezone, so se na igrišču pridružili Larry Bird, Charles Barkley, Shawn Kemp, Scottie Pippen in Detlef Schremf, poklonila pa sta se mu tudi trener in teksakega moštva Rick Carlisle oziroma Mark Cuban. "Ko sem jih zagledal, je bil to zame zelo čustven trenutek. V bistvu sem bil šokiran. Ostal sem brez besed," je povedal Nowitzki.

dirk nowtizki | Avtor: Epa Epa

Cuban mu je obljubil, da bo Dallas upokojil številko 41 in se zavezal, da bo pred vhodom v areno nekoč stal njegov kip. "Vse skupaj se me je zelo dotaknilo. Kot ste lahko domnevali, je bila to moja zadnja domača tekma," je občinstvo nagovoril 40-letnik in bil deležen bučnega aplavza.

"Dirk je to moštvo, to moštvo je Dirk. On je naša kultura, on je vse. On pooseblja vse, kar smo mi."

Marck Cuban

luka dončić dirk nowitzki NBA Šport Dončić prehitel enega največjih, smola za Dragića

Zahvalil se je Cubanu in organizaciji Dallas Mavericks, 197 soigralcem in seveda navijačem. "To je bila nora vožnja s številnimi vzponi in padci. Vedno ste me podpirali in to zelo cenim," je dejal.

Nowitzki je sinoči proti obroču nasprotne ekipe vrgel 31 žog, kar je največ po 3. novembru 2010. Njegovi soigralci so mu podajali vse do zadnjih sekund. "Upal sem, da bo dosegel vsaj 41 točk. To bi bilo res nekaj posebnega," je povedal Luka Dončić.

dirk nowtizki | Avtor: Epa Epa

Končno odločitev je sprejel pred nekaj dnevi, glavni razlog pa so številne fizične težave. Naveličan je bolečin, rehablitiacij in protibolečinskih tablet. "Pripravljalo se je že nekaj časa. Letos sem imel težave s stopalom. Nisem bil na nivoju, da bi igral 82 tekem. Nima smisla vztrajati še eno sezono, čeprav bi rad igral z Kristapsom Porzingisom, Dončićem in ostalimi mladimi košarkarji," je sklenil 40-letnik.

Nemec je 14-kratni udeleženec tekem zvezd All-Star, leta 2007 je bil MVP prvenstva NBA, leta 2011 pa tudi finala NBA, ko je Dallas z zmago nad Miamijem osvojil naslov. Skupno je šesti najboljši strelec lige vseh časov. Nemčijo je leta 2002 popeljal do brona na svetovnem prvenstvu, leta 2005 pa do srebra na evropskem - obakrat je bil tudi MVP ter prvi strelec turnirjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.