Šport
10018 ogledov

Kostelić zašel v težave med plovbo čez Atlantik

Instagram
Eden najboljših hrvaških športnikov vseh časov je bil primoran odstopiti od regate.

Nekdanji sloviti hrvaški alpski smučar Ivica Kostelić, ki je po koncu kariere bele strmine zamenjal za krmilo jadrnice, je moral zaradi okvare na plovilu odstopiti od regate v konkurenci posameznikov čez Atlantik Route de Rhum, so sporočili organizatorji tekme, ki jih navaja hrvaška tiskovna agencija Hina.

Kostelić, ki o vseh svojih dogodivščinah in morskih prigodah svoje sledilce seznanja na družbenih omrežjih, je pred tednom dni startal iz francoskega pristanišča Saint Malo proti otoku Guadeloupe na eni najzahtevnejših solo regat v svetu jadranja.

Kostelić, ki je zamrznjeno sladko vodo zamenjal za tekočo slano, je tekmoval v najštevilčnejšem razredu Class40.

S svojo 12 let staro jadrnico je bil med 55 tekmovalci v ozadju. Že od začetka je imel težave, ki so bile posledica zahtevnih razmer, valov, prehoda ciklona in slabega vremena.

Max Franz Huda nesreča Šport Konec sezone že pred začetkom, poškodbe so grozljive

V La Coruni na španski atlantski obali je v nedeljo opravil prisilni postanek, kjer so mu popravili okvarjen avtopilot in zakrpali strgano navijalno jadro. Po popravilu pa so se pojavile nove težave, med drugim je prišlo tudi do vdora vode, zaradi česar ni mogel več nadaljevati in se je obrnil nazaj proti evropski celini. Kostelić je trenutno na poti proti portugalskemu Cascaisu.

Regata Route du Rhum, ki poteka na štiri leta, je dolga 3400 navtičnih milj (6120 km) od Francije do francoskega čezoceanskega ozemlja Guadeloupe v Karibskem morju. Letošnja regata je 12. po vrsti z rekordnimi 138 jahtami. Lani je Kostelić skupaj s Francozom Callistom Antoinom osvojil deveto mesto na svoji prvi čezoceanski regati Transat Jacques Vabre.

Zdaj 42-letni Kostelić je v karieri zbral kar 60 uvrstitev na zmagovalni oder v svetovnem pokalu, od tega 26 zmag, je lastnik štirih srebrnih olimpijskih kolajn in treh kolajn s svetovnih prvenstev, tudi najžlahtnejše zlate slalomske leta 2003. Leta 2011 je postal drugi Hrvat po sestri Janici Kostelić z osvojenim velikim kristalnim globusom za zmagoslavje v skupnem seštevku svetovnega pokala v alpskem smučanju. Zagrebčan ima ob enem velikem kristalnem globusu tudi pet malih.

Lindsey Vonn Deset let kasneje Šport Revolucionarna ideja Vonnove še vedno živi
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice