Šport
29622 ogledov

"Kronometer ne bo odločal o ničemer"

Martin Hvastija Saša Despot
Nekdanji odlični slovenski kolesar je prepričan, da so glavne odločitve na Touru že padle.

Martin Hvastija v teh dneh opravlja vlogo strokovnega komentatorja nacionalne televizije ob prenosih dirke po Franciji. Veliki poznavalec karavane je dvakrat dirkal na Touru, letos pa je tako kot večina slovenskih pristašev športa na trnih ob sijajnih predstavah Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja.

"Moj pogled na Tour? Zadeve se zdijo kar ... nadrealistične. Zdi se mi, kot da sem v vzporednem svetu," je nasmejan v pogovoru za STA dejal 50-letni podpredsednik Kolesarske zveze Slovenije.

Vseeno sta prvo mesto Rogliča in drugo Pogačarja v skupnem seštevku realnost. Da sta zvezdnika kolesarske karavane dobra, je Hvastija vedel. Ne pa, da bosta tako uspešna.

Søren Kragh Andersen Tour Šport Še ena izjemna slovenska uvrstitev, Rogla in Pogi mirno v cilj

"Po pravici povedano sem že lani po Vuelti vedel, kako dobra sta kolesarja. Biti dober in nato dejansko zmagati na dirki, pa je velika razlika. Med biti dober leto prej in se nato pripravljati na dirko po Franciji je veliko neznank," je nadalje razlagal 13-kratni udeleženec največjih tritedenskih dirk. Dvojne zmage v Parizu, če se bo ta res zgodila, ne želi primerjati z drugimi športni uspehi v Sloveniji.

Na poti do te dvojne zmage je le še sobotni kronometer v dolžini 36,2 kilometra, ki pa ga Hvastija ne vidi kot odločilnega.

Tadej Pogačar Primož Roglič TdF | Avtor: Epa Epa

"To sem napovedal že na začetku dirke. V kronometru odločajo detajli. Kljub temu, da so razlike majhne, so vseeno velike za kronometer, ki ne odloča več o ničemer. Za Tadeja je prvo mesto nedosegljivo, je pa varen na drugem mestu, če se mu ne zgodi kaj hudega. Lopez je slabši kronometrist. Bolj se mi zdi vprašljivo njegovo tretje mesto, saj je Richie Porte minuto in 39 sekund za njim. Vseeno mislim, da je vse bolj ali manj odločeno," preveč poudarka kronometru ne daje nekdanji profesionalni kolesar.

Kljub temu da se je na Pokljuki naslova državnega prvaka veselil Pogačar pred Rogličem? "Ne, ne ... Boj za etapno zmago je mogoč, ampak razlika skoraj minute je zares ogromna. Razlika med njima ne bo velika. Je pa Primož na papirju precej boljši kronometrist. Hkrati je res, da imata fanta v nogah 20 dni dirkanja in da so razmerja moči drugačna kot na Pokljuki, ko sta bila sveža z le malo dirkanja in veliko treningi v nogah."

V soboto bo Tadej Pogačar v vožnji na čas startal ob 17.12, Primož Roglič ob 17.14. Ker Slovenca vodita v skupni razvrstitvi, se bosta na traso podala kot zadnja.

"Takrat je Tadej vse skupaj bolje izpeljal tudi tehnično, Primož pa je storil nekaj napak in zato ne verjamem, da bi lahko Tadej tokrat premagal Primoža." Vseeno je Hvastija presenečen nad nastopi Pogačarja, ki ga je kot selektor imel moč spoznati v mlajših selekcijah.

slovenska zastava Tour de France "Slovenski Tour" Šport Slovenci v Francijo: "Nihče ne ve, kako bo, a mi gremo"

"Bil sem Tadejev selektor, ko je bil še kolesar v starostni kategoriji do 23 let, zato ga dobro poznam. Vem, kako in na kakšen način je takrat zmagoval na dirkah. Da pa bo to preslikal oziroma prenesel med najboljše kolesarje sveta, ne moreš vedeti. Glede na talent, ki ga ima, in na trud, ki ga vlaga, ter glede na resnost, s katero se športa loteva, sem verjel, da mu bo uspelo," je pristavil.

Nekoč, ko je dirkal sam, tako mladi kolesarji niso blesteli oziroma so se morali najprej učiti. In to dolgo. "Včasih je veljalo, da se moraš učiti. Pet ali deset let, potem pa si bil že star. Je drugače. Verjetno tudi v drugih športih in tudi še kam drugam lahko to preslikamo."

tadej pogačar | Avtor: Epa Epa

"Enostavno operiramo z več podatki, zadeve so bolj kontrolirane, so bolj pod drobnogledom strokovnjakov. Treningi so izmerjeni, načrtovani in kdor je talentiran, pride prej na površje. To hitro pokažejo številke in potem je samo še stvar tehničnega znanja in kako si izboriš mesto znotraj ekipe," primerja različni obdobji Hvastija.

Različna pa sta tudi položaja v moštvih, v katerih sta se znašla Roglič in Pogačar. Starejši ima za seboj pravo nizozemsko lokomotivo, medtem ko mlajši večino časa v zahtevnih zaključkih ostaja sam.

"Rogličeva ekipa je bila načrtno grajena tri leta. Ekipa UAE Team Emirates pa še ni zgrajena okoli Tadeja, kar je normalno. Pri teh letih zaupati celo ekipo tako mlademu kolesarju ... Tega nihče ne počne. Upam pa, da bodo v prihodnjih letih k temu resno pristopili," je prepričan Hvastija.

Lukas Pöstlberger Smola Šport Najbolj nenavaden odstop na letošnjem Touru

Poudarja, da so nekoč računali na Fabia Aruja, ki je Italijan v pretežno italijanski ekipi s finančnim vplivom iz Združenih arabskih emiratov. Toda Aru se kot nekdanji zmagovalec Vuelte ni izkazal, po mnenju strokovnega komentatorja RTV Slovenija prav tako ni navdušil z obnašanjem. Nasprotno pa Pogačar. "On spet preseneča s svojim izjemnim odnosom in načinom dirkanja," poudarja Hvastija.

Se pa včasih nekdanji Pogačarjev selektor ne strinja z načinom dirkanja, ki ga ubira 21-letnik s Klanca pri Komendi. "Meni osebno je način neracionalen, tako sem mu tudi svetoval. Ampak on ne posluša nikogar in dirka po občutku. Je pa definitivno atraktiven," priznava.

Na drugi strani drugačno nit zgodbe vleče Roglič. "On dirka zelo racionalno. Drugače kot še pred nekaj leti in na enotedenskih dirkah. Dirka striktno preračunljivo. Ni razsipaval z močmi. Točno toliko, kot je bilo treba in niti obrata več. Videli smo v 17. etapi, ko je vsak obrat štel, da vsak plača napake prejšnjih dni."

Tadej Pogačar Primož Roglič TdF | Avtor: PrtSc PrtSc

Te vendarle niso bile tako drage, saj bosta Slovenca ob uspešnem zaključku sobotnega kronometra odločila, kakšna bo končna uvrstitev in kolikšna bo razlika med njima. Obenem pa tudi, koliko majic bosta odnesla z letošnjega Toura. Rumena in bela nista vprašljivi, pikčasta pa je na dosegu rok oziroma močnih nog.

 
Komentarjev 4
 • france28 23:40 19.september 2020.

  Napoved selektorja kolesarjev, da kronometer ne more o ničemer več odločati, kaže na njegovo dvomljivo strokovnost in vzvišenost.

 • refara9354 11:15 19.september 2020.

  Vsako uro plačam več kot 90 dolarjev na daljavo z dvema otrokoma doma.Nikoli nisem mislil,da bi to imel možnost,vendar moj najbližji spremljevalec s tem pridobi več kot 18 tisoč mesecev na mesec in me je prepričala, da poskusim. workreviews10.com

 • Avatar Pinkopalinko
  Pinkopalinko 21:23 18.september 2020.

  En dober video za oba,Roglo in Pogačarja(bo pa drugo leto)... "Hot Chocolate - Every 1's A Winner(Groove mix)✊✊✊