Šport
411 ogledov

Mezgec do zadnjih kilometrov v boju za evropski naslov

Kolesarsko evropsko prvenstvo Epa
Italijan Elia Viviani je novi evropski prvak v kolesarstvu, Luka Mezgec je končal na osmem mestu.

Italijanski kolesarji so na evropskem prvenstvu v Alkmaaru ubranili naslov prvaka. Mattea Trentina je na prestolu zamenjal Elia Viviani, ki je imel na koncu največ moči od treh ubežnikov. Od Slovencev se je najbolj izkazal Luka Mezgec, v sprintu zasledovalne skupine si je priboril osmo mesto.

Kolesarsko evropsko prvenstvo | Avtor: Epa Epa

"Po ogledu proge smo točno vedeli, kako bo, glede na to, da so te dni zelo nizozemske vremenske razmere, saj močno piha. Prvi krog je bil čisto na odprtem ob morju, vedeli smo, da bo od starta do cilja vojna in tako je bilo. Po 20 km smo bili takoj na vetru, izoblikovalo se je sedem skupin. V prvi skupini smo imeli Mezgeca in Davida Pera, več kot polovico dirke mu je odlično pomagal. Šest krogov do cilja, ko so Italijani napadli, je Mezgec priključil, potem pa v bistvu ni naredil nobene napake. Dirka se je odvila, kot se je, a z osmim mestom v taki konkurenci smo lahko vsi zelo zadovoljni," je ocenil slovenski selektor Andrej Hautman.

Prva odločilna akcija se je zgodila dobrih 60 kilometrov pred ciljem, ko so napadli Italijani. Izoblikovala se je skupina 13 kolesarjev, med katerimi je bil tudi Mezgec. Skupina je imela že 40 sekund prednosti, ko je pospešil Nemec Pascal Ackermann. Sledila sta mu le Belgijec Yves Lampaert in Italijan Viviani, preostali niso imeli moči oziroma interesa, da bi jih lovili.

Kolesarsko evropsko prvenstvo | Avtor: Epa Epa

Na napad ni odgovoril niti Mezgec, ki je zagotovo pogrešal pomoč kakšnega moštvenega kolega. Tako je moral počakati na zasledovalno skupino, ki so jo vodili Nizozemci, ki so ubežnike lovili predvsem, da bi v boj za zmago pripeljali Dylana Groenewegna. A trojka na čelu je bila premočna in je med seboj obračunala za zmago.

Največ moči je imel Viviani, Lampaert niti ni poskušal sprintati, Ackermann pa je zaostal že štiri kilometre pred ciljem.

Kolesarsko evropsko prvenstvo | Avtor: Epa Epa

O napadu trojke je Hauptman povedal: "Tam sploh niso želeli napasti, a sta dva iz ovinka ven zavrla, ti trije so se pogledali in šele potem skočili. Luka se je poskušal preseliti naprej, a so bili vsi ostali v njegovem zavetrju, zato je odnehal in kmalu je bilo 40 sekund razlike."

Sprint zasledovalne skupine za četrto mesto je dobil Norvežan Alexander Kristoff. Skupina je za zmagovalcem zaostala 33 sekund.

*Izidi:
- cestna dirka, člani elite (Alkmaar - Alkmaar, 172,6 km):
 1. Elia Viviani (Ita)	 	  3:30:52
 2. Yves Lampaert (Bel)	      + 0:01
 3. Pascal Ackermann (Nem)        0:08
 4. Alexander Kristoff (Nor)       0:33
 5. Morkov Michael (Dan)
 6. Sam Bennett (Irs)
 7. Matteo Trentin (Ita)
 8. Luka Mezgec (Slo)
 9. Demare Arnaud (Fra)
10. Selig Rüdiger (Nem)      vsi isti čas
...
Matic Grošelj, Gašper Katrašnik, Marko Kump,
David Per in Luka Pibernik (vsi Slovenija) dirke niso končali
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.