Šport > Moto športi
823 ogledov

Drama v Alcañizu, odločal zadnji krog

Francesco Bagnaia motoGP Epa
Dirkači so se merili na preizkušnji za VN Aragonije.

Italijan Francesco Bagnaia (Ducati) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva v motociklizmu v španskem Alcañizu. Na preizkušnji za VN Aragonije je v elitnem razredu motoGP dosegel prvo zmago v karieri, potem ko je v zadnjih krogih odbil napade nekdanjega svetovnega prvaka Španca Marca Márqueza (Honda).

Prav njun dvoboj ob koncu dirke je bil vrhunec preizkušnje. Bagnaia je že v soboto z zmago v kvalifikacijah nakazal, da je zrel za prvo zmago med elitno konkurenco ki ji je bil že nekajkrat blizu, pa se mu je vedno izmuznila. Danes je imel vse pod nadzorom večji del dirke. Dobro je startal, edini, ki mu je lahko sledil, pa je bil Márquez. Že pred polovico dirke je bilo jasno, da bosta vodilna dirkača, če ne bosta delala napak, odločala o zmagi, vsi drugi pa le o zadnji stopnički.

Scenarij, ki so ga želeli videti ljubitelji motociklizma, se je začel uresničevati tri kroge pred koncem. Do takrat se je zdelo, da Márquez le čaka za Bagnaio na primeren trenutek za napad, je pa brez težav sledil njegovemu ritmu. Potem je nekdanji svetovni prvak napadel in pokazal, da kljub vsem težavam in padcem v zadnjih dveh sezonah še vedno obstaja tisti pravi Márquez. A danes je naletel na zelo dobrega in predvsem zmage željnega tekmeca. Bagnaia ni popuščal niti za milimeter, dirkača pa sta uprizorila vrsto odličnih prehitevalnih manevrov.

A pol kroga pred koncem je napako naredil Márquez. V zavoj je zapeljal prehitro, moral se je reševati prek robnika, Bagnaia se je takrat vrnil na prvo mesto, prednost pa je narasla na toliko, da Španec še enega napada ni mogel zrežirati. Do cilja Ducatijev dirkač zadržal minimalno prednost in se veselil prve zmage v motoGP.

Marc Márquez Francesco Bagnaia motoGP | Avtor: Epa Epa

Márquez je bil prvi, ki mu je čestital, nekdanji prvak pa ni bil prav nič slabe volje zaradi poraza. "Morda ste mislili, da ni več starega Márqueza. A moja mentaliteta ostaja. Užival sem v dirki, užival sem v dvoboju z Bagnaio. Vozil sem na meji, a prav tako on. Danes je bil hitrejši, toda zelo sem zadovoljen. To sem jaz, to je moj slog in spet sem na stopničkah," je po dirki dejal Márquez.

Presrečni Bagnaia je nekaj časa iskal besede, da bi lahko pojasnil, kako se počuti. "Težko povem kaj pametnega. Tako dolgo sem čakal, velikokrat sem bil blizu, a je vselej šlo kaj narobe. Zdaj je prva zmaga tu. Hvala moštvu, družini, dekletu, ki me tako podpirajo," je dejal Italijan, ki ima v nižjih razredih moto2 in moto3 deset zmag.

Osamljen tretji je bil danes Joan Mir (Suzuki), ki si je na koncu privozil lepo prednost pred rojakom Aleixom Espargarójem (Aprilia), drugi Ducatijev dirkač Avstralec Jack Miller pa je bil peti, pred tekmecem iz poltovarniške ekipe Ducatija Italijanom Eneo Bastianinijem.

Manjše razočaranje je pomenilo le osmo mesto Francoza Fabia Quartararoja; a prvi dirkač Yamahe je ostal trdno v vodstvu SP, le nekaj točk prednosti je izgubil, po novem pa je njegov najbližji zasledovalec današnji zmagovalec. Quartararo ima zdaj 214 točk, Bagnaia 161, Mir pa 157.

Naslednja preizkušnja čaka dirkače v SP že naslednji teden, ko bo v Misanu dirka za VN San Marina.

motoGP, VN Aragonije:

1. Francesco Bagnaia (Ita/Ducati)    41:44,422 (povp. hitrost: 116,771 km/h)
2. Marc Márquez (Špa/Honda)            + 0,673
3. Joan Mir (Špa/Suzuki)                 3,911
4. Aleix Espargaró (Špa/Aprilia)         9,269
5. Jack Miller (Avs/Ducati)             11,928
6. Enea Bastianini (Ita/Ducati Avintia) 13,957
...

Skupni seštevek prvenstva:

1. Fabio Quartararo (Fra/Yamaha)           214
2. Francesco Bagnaia (Ita/Ducati)          161
3. Joan Mir (Špa/Suzuki)                   157
4. Johann Zarco (Fra/Ducati Pramac)        137
5. Jack Miller (Avs/Ducati)                129
6. Brad Binder (JAR/KTM)                   117
...
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice