Šport > Moto športi
242 ogledov

Leclerc v zid, svetovni prvak prepričljiv

Max Verstappen Profimedia
Max Verstappen zmagovalec Imole.

Nizozemec Max Verstappen (Red Bull) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva formule 1 v Imoli. Potem ko je svetovni prvak dobil že sobotno sprintersko dirko, je v nedeljo dosegel še eno zmago, uspeh Red Bulla na dirki za VN Emilije Romanje pa je dopolnil njegov moštveni sotekmovalec Mehičan Sergio Perez. Tretji je bil na koncu Britanec Lando Norris (Mclaren).

Precej slabo se je dirka razpletla za nekdanjega svetovnega prvaka Britanca Lewisa Hamiltona, saj je Mercedesov dirkač preizkušnjo končal šele na 13. mestu. za nameček ga je največji tekmec zadnjih let Verstappen še prehitel za krog. Devet mest boljši pa je bil drugi voznik te ekipe, njegov rojak George Russell.

Po napaki deset krogov pred ciljem, ko je zadel zaščitni zid in moral na postanek v bokse, pa je brez stopničk ostal tudi vodilni v seštevku sezone Monačan Charles Leclerc. Adut domačega moštva Ferrari je bil na koncu le šesti, še slabše se je dirka končala za drugega Ferrarijevega voznika Carlosa Sainza, ki je po trčenju dirko končal že v prvem krogu.

Verstappen je dobro obvladoval dirko in ni dovolil tekmecem, da bi ga ogrozili. Po Savdski Arabiji je bila to zanj druga zmaga v sezoni in skupno 22. v karieri.

Medtem ko so lahko pri Red Bullu zelo zadovoljni, Verstappen pa se je spet vključil v boj za naslov prvaka, je bila domača dirka prava polomija za Ferrari. Leclerc je začel z drugega mesta, a bil nazadnje le šesti. Sainz, ki je le dan prej podaljšal pogodbo z ekipo, pa je po trčenju z Danielom Ricciardom že po enem krogu končal Ferrarijeve sanje po morebitnem dvojnem uspehu.

"Vedno je težko doseči kaj podobnega. A že včeraj nam je steklo, videti je bilo, da bo dober konec tedna. Nismo vedeli, če bo vreme zdržalo, in naša dvojna zmaga je zaslužena," je po uspehu dejal Verstappen.

"Bilo je zelo napeto. Danes je bilo treba predvsem paziti, da nisi delal napak v teh zahtevnih razmerah. Za moštvo pa je to vsekakor odličen dosežek," ga je dopolnil Perez.

Med četrtim Russellom in šestim Leclercom je dirko končal nekdanji Mercedesov voznik Finec Valtteri Bottas (Alfa Romeo), do točk pa so v Imoli privozili še Japonec Yuki Tsunoda (AlphaTauri), Nemec Sebastian Vettel (Aston Martin), Danec Kevin Magnussen (Haas) in Lance Stroll (Aston Martin).

V skupnem seštevku je Leclerc kljub današnjemu neuspehu še vedno prepričljivo prvi, a se mu je po današnji zmagi Verstappen precej približal. Leclerc ima zdaj 86 točk, Verstappen 59, Perez pa 54. V primerjavi z Monačanom je v dveh dneh Nizozemec zmanjšal zaostanek s 45 na 27 točk.

Naslednja dirka bo nova preizkušnja v koledarju formule 1 v Miamiju 8. maja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice