Šport > Moto športi
1110 ogledov

Mercedes do dvojne zmage po ogromni smoli Ferrarija

Ferrari
Na dirki formule 1 v Bahrajnu, drugi postaji sezone, je Mercedes dosegel dvojno zmago.

Slavil je svetovni prvak Britanec Lewis Hamilton pred Fincem Valtterijem Bottasom. Dolgo je kazalo na zmago novinca pri Ferrariju Charlesa Leclerca, ki pa je nazadnje zaradi tehničnih težav končal na tretjem mestu.

Leclerc je vodil vse do zadnje petine dirke, ko je zaradi tehničnih težav z dirkalnikom moral upočasniti, prehitela pa sta ga oba tekmeca v Mercedesu. Še slabše je šlo prvemu vozniku Ferrarija Nemcu Sebastianu Vettlu, ki se je v boju s Hamiltonom zavrtel in moral v bokse po nov nos dirkalnika, nazadnje je bil peti.

Formula ena Že v nedeljo Šport FIA potrdila revolucionarno novo pravilo v Formuli ena

Leclercu je za majhno tolažbo ostala dodatna točka za SP, ki jo po novih pravilih dobi dirkač za najhitrejši krog.

Ferrari je prevladoval ves konec tedna v Bahrajnu, dobil vse treninge, dobil kvalifikacije, v katerih je prvič v kariero slavil Leclerc, a na koncu ekipi iz Maranella to ni pomagalo. Na koncu se je razpletlo z dvojno zmago srebrnih, tako kot v Avstraliji, toda z grenkim priokusom za rdeče.

Le kakšnih deset krogov je ločilo mladega Ferrarijevega dirkača do prve zmage v karieri; odvozil je odlično dirko, imel dober start, premagal tudi moštvenega kolega, potem pa ga je izdala tehnika. Odpovedal je sistem za vračanje energije, zaradi česar je njegov dirkalnik izgubljal moč, Monačan pa je moral upočasniti. Prednost je šla po zlu, pred koncem sta ga prehitela oba Mercedesa in osvojena točka za najhitrejši krog je slaba tolažba.

"Ne vem, zakaj se je to zgodilo. Bilo je odlično, potem pa takšna težava. Kakšna smola," je bil slabe volje Leclerc, a se je hitro potolažil: "To je pač motošport." Zmagal sicer ni, je pa prvič v karieri stopil na zmagovalni oder, kar je prvi takšen dosežek za kakšnega državljana kneževine po Louisu Chironu, ki je bil tretji na domači dirki davnega leta 1950.

Tudi pri tekmecih so priznali, da je današnja zmaga plod sreče oziroma smole mladega dirkača. "Charles bi si zaslužil prvo zmago. A seveda je treba dirke odpeljati do konca, že velikokrat se je pokazalo, da je pomembno razmerje med hitrostjo in vzdržljivostjo," je dejal vodja Mercedesove ekipe Toto Wolff.

charles leclerc Plemenit namen Šport Leclerc se je zlagal umirajočemu očetu

Navsezadnje pa je imel vendarle tudi Monačan nekaj malega sreče. Dva kroga pred koncem je namreč po odstopu Nica Hülkenberga in Daniela Ricciarda posredoval varnostni avto, tako da do konca ni bilo več prehitevanj in je morda četrti Max Verstappen ostal brez poskusa napada na oslabljenega tekmeca.

Za še več slabe volje pa je pri Ferrariju poskrbel Vettel. Če ne bi bil tako neučakan, bi morda lahko iztržili celo dvojno zmago, seveda, če bi Leclercov dirkalnik dobro deloval do konca. Nemec pa si je višjo uvrstitev preprečil sam, ko se je boril s Hamiltonom, se je zavrtel, razbil nos dirkalnika in moral na dodatni postanek, kar se je na koncu poznalo pri le petem mestu.

Skupno je po dveh dirkah v vodstvu ostal Bottas, ki pa ima le še točko naskoka pred Hamiltonom (44-43), ta je danes dosegel 74. zmago v karieri. "Super si odpeljal. Res je bila smola, a verjemi, da boš še veliko dosegel," je skušal po dirki nesrečnega tekmeca potolažiti tudi Hamilton. Za vodilno Mercedesovo dvojico so v SP zdaj Verstappen s 27 točkami, Nizozemec pri Red Bullu je bil danes četrti, ter Leclerc (26), Vettel (22) in Leclercov predhodnik pri Ferrariju, finski veteran Kimi Räikkönen. Zdaj vozi za Alfo Romeo in ima po današnjem sedmem mestu deset točk.

Naslednja postaja formule 1 bo Kitajska čez 14 dni, ko bo tekmovanje praznovalo okrogel jubilej, saj bo ta dirka jubilejna 1000. v zgodovini SP.

* Izidi (57 krogov, 308,238 km):
1. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)      1:34:21,295
(povp. hitrost: 196,748 km/h)
 2. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes)        + 2,980
 3. Charles Leclerc (Mon/Ferrari)           6,131
 4. Max Verstappen (Niz/Red Bull)           6,408
 5. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari)         36,068
 6. Lando Norris (VBr/McLaren)             45,754
 7. Kimi Räikkönen (Fin/Alfa Romeo)        47,470
 8. Pierre Gasly (Fra/Red Bull)            58,094
 9. Alexander Albon (Taj/Toro Rosso)     1:02,697
10. Sergio Perez (Meh/Racing Point)      1:03,696
...
- najhitrejši krog:
Charles Leclerc (38./1:33,411)

* SP skupno (2):
- dirkači:
 1. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes)    44
 2. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)     43
 3. Max Verstappen (Niz/Red Bull)     27
 4. Charles Leclerc (Mon/Ferrari)     26
 5. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari)    22
 6. Kimi Räikkönen (Fin/Alfa Romeo)   10
 7. Lando Norris (VBr/McLaren)         8
 8. Kevin Magnussen (Dan/Haas)         8
 9. Nico Hülkenberg (Nem/Renault)      6
10. Pierre Gasly (Fra/Red Bull)        4
...

- konstruktorji:
1. Mercedes     87
2. Ferrari      48
3. Red Bull     31
4. Alfa Romeo   10
5. McLaren       8
6. Haas          8
7. Renault       6
8. Toro Rosso    3
9. Racing Point  3
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice