Šport > Moto športi
2391 ogledov

Tako se je poslovil Rossi, zmaga njegovemu rojaku

Valentino Rossi Epa
Bagnaia zmagovalec zadnje dirke motoGP v sezoni, Rossi ob slovesu deseti.

Italijan Francesco Bagnaia (Ducati) je zmagovalec zadnje dirke sezone svetovnega prvenstva v motociklizmu. Na preizkušnji v Valencii je v elitnem razredu motoGP premagal Španca Jorgeja Martina (Ducati Pramac), tretji je bil drugi tovarniški dirkač Ducatija Avstralec Jack Miller.

Dirko je zaznamovalo tudi slovo veterana Valentina Rossija. Devetkratni svetovni prvak je odpeljal zadnjo dirko v bogati karieri, v kateri je zbral kar 432 nastopov na dirkah, ob slovesu pa je dirkač Yamahe SRT iztržil deseto mesto.

Rossi si je že v kvalifikacijah privozil deseto izhodišče, potem pa na dirki na tem mestu tudi ostal. Višje ni mogel, kljub zadnji dirki mu tekmeci preveč niso popuščali, so se pa nanj spomnili po koncu prizkušnje: zbrani ob koncu ciljne ravnine so mu čestitali, prav tako pa tudi množica prijateljev iz športnega in sveta zabave, ki so tudi prišli v Valencio na zadnjo predstavo "doktorja". Pa tudi na tribunah je bilo veliko privržencev v rumenem.

V tej sezoni, ko je Rossi že pred časom napovedal, da kariere ne bo podaljševal, se sicer ni preveč izkazal, pravzaprav je bila med slabšimi v karieri z le 18. mestom v skupnem seštevku. A ob današnjem slovesu so navijači in prijatelji pozabili, da so leta največjih uspehov že mimo. Rossi je sicer zadnji naslov osvojil leta 2009, zadnjo zmago pa ima iz leta 2017.

V zgodovino SP se je zapisal s številnimi rekordi, ima tudi devet naslovov prvaka. Po enega v razredih do 125 ccm (1997) in 250 ccm (1999), med elito pa je bil zadnji prvak v nekdanjem razredu do 500 ccm (2001), ima pa še šest naslovov v sedanjem motoGP (2002, 2003, 2004, 2005, 2008, 2009). Ob odhodu v dirkaški pokoj se lahko pohvali s 115 zmagami, 89 v motoGP, 235 stopničkami (199 v elitnem razredu) in z najdaljšo kariero v dirkaškem športu, ki je trajala kar 26 let.

Zadnja dirka ni več vplivala na razplet SP, saj je bil prvak znan že nekaj časa. Fabia Quartararoja (Yamaha) nihče ni mogel ogroziti, zadnjo preizkušnjo sezone pa je končal na petem mestu.

Na današnji dirki je bilo le vprašanje, kdo od dirkačev Ducatija bo pobral smetano. Že v kvalifikacijah so bili namreč člani italijanske tovarniške in poltovarniških ekip najboljši. Martin je upravičil lovoriko za novinca leta s četrtim "pole positionom", vendar pa ni mogel zadržati prvega mesta, ko ga je sredi dirke napadel Bagnaia.

Ob koncu je nekaj malega možnosti za napad imel še Miller, ki pa se je zadovoljil s tretjim mestom in Martinu prepustil drugo stopničko. Pred aktualnim prvakom je na četrtem mestu končal še svetovni prvak iz leta 2020 Španec Joan Mir (Suzuki), prevlado Ducatijev je zaokrožil Martinov moštveni sotekmovalec Francoz Johann Zarco na šestem mestu.

"To zmago posvečam Valentinu. Toliko je naredil zame in za vse nas, to je pravi način, da se mu zahvalimo. Sam pa sem tudi zadovoljen z današnjo predstavo, nisem bil povsem prepričan, da mi bo uspelo, a to je res pravi način za konec sezone," je dejal Bagnaia po četrtem uspehu v letošnjem letu.

Francesco Bagnaia | Avtor: Profimedia Profimedia

V končnem seštevku sezone je Quartararo zbral 278 točk, Bagnaia 252, Mir pa 208.

Pred dirko elitnega razreda pa je padla še zadnja odločitev o prvaku v sezoni. Avstralec Remy Gardner je v moto2 z desetim mestom zadržal skupno vodstvo in tako ponovil uspeh očeta Wayna Gardnerja, ki je bil leta 1987 svetovni prvak v takrat najmočnejšem 500-kubičnem razredu.

Remy Gardner Po stopinjah očeta Šport Vsega štiri točke rešile še zadnje vprašanje svetovnega prvaka

Gardner je v zadnjo dirko vstopil s 23 točkami naskoka, zato bi bilo dovolj že 13. mesto, njegov edini tekmec v boju za naslov, moštveni sotekmovalec Raul Fernandez pa tako kljub zmagi ni več mogel spremeniti vrstnega reda na vrhu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice