Šport > Moto športi
2830 ogledov

"Williams je mrtev!"

Epa
Neslaven propad nekdanjega dirkaškega velikana.

Nekoč ena najboljših ekip v karavani formule 1 je na robu prepada. Tako meni nekdanji dirkač Jacques Villeneuve, ki je britanskemu moštvi iz Grova leta 1997 privozil njegov zadnji naslov svetovnega prvaka.

Williams, ki ga je v 70. letih prešnjega stoletja ustanovil Sir Frank Williams, danes pa ga sila neuspešno vodi njegova hčerka Claire Williams, se je koncu leta 1997 veselil tudi konstruktorskega naslova, nato pa se je rezultatska krivulja obrnila navzdol.

Z nedavnim odhodom Felipeja Masse in Valtterija Bottasa, ki je odšel leto prej, se je kriza še poglobila. Ekipa se po desetih dirkah letošnje sezone nahaja na zadnjem mestu konstruktorske razvrstitve. Edine točke je z osmim mestom na VN Azerbajdžana moštvu privozil Lance Stroll, medtem ko je njegov moštveni koleg Sergej Sirotkin edini dirkač na startni vrsti, ki doslej ni osvojil niti ene točke.

robert kubica Razkritje Šport Pred tragično nesrečo sklenil sanjski dogovor

Dirkaški par je še pred začetkom sezone dvignil veliko prahu, saj so nekateri mnenja, da sta si Stroll in Sirotkin sedeža "kupila", namesto da bi svoje kvalitete dokazala na stezi. Stroll se je v formulo 1 prebil s pomočjo očetovih milijard, Sirotkin pa je s seboj prinesel 15 milijonov evrov sponzorskega denarja.

"Izbira je precej bolj kompleksna od tega, da bi dirkača posadili v dirkalnik samo zato, ker ima nekaj denarja. Hvala bogu, da nekateri dirkači s eboj prinesejo denar, to ni nič novega. Naivno je trditi, da si je dirkač pačal sedež. Če ima dirkač finančne partnerje, je to dobro zanj in za ekipo. To je drag šport. V naših dirkalnikih sedijo samo nadarjeni dirkači," je na kritike takrat odgovorila Williamsova.

jacques villeneuve | Avtor: 8. Jacques Villeneuve (1996 - 2006) - 102 milijona evrov 8. Jacques Villeneuve (1996 - 2006) - 102 milijona evrov 8. Jacques Villeneuve (1996 - 2006) - 102 milijona evrov
Letošnji dirkalnik se je izkazal za povsem nekonkurenčnega, kritike na njegov račun pa sta javno izrekla tako Stroll kot Sirotkin. Puščico proti nekdanji ekipi je zdaj sprožil še Villeneuve, ki Williamsu napoveduje temno prihodnost.

"Ekipa je mrtva. Ne vidim poti naprej. Preprosto nimajo vodstva," je povedal Kanadčan in dodal, da bi moral vodenje ekipe prevzeti Frankov sin Jonathan, ki ima več izkušenj v svetu motošporta. "Odločili so se za Claire. Velika napaka, če pogledate, kje je ekipa danes. Pri takšni ekipi je treba pogledati vrh piramide. Riba smrdi pri glavi. Povsem slepi so, sploh ne morejo uvideti, v kakšen stanju je moštvo. Priznati bodo morali, da so naredili napako. Ne vem, kako se bodo izkopali iz tega. Ne vidim rešitve," je bil črnogled strokovni komentator.

Williams je z devetimi konstruktorskimi naslovi druga najuspešnejša ekipa v zgodovini formule 1. Več jih je osvojil samo Ferrari (16), enega manj ima na računu McLaren (8), ki prav tako že nekaj let preživlja težke čase. Po številu zmag na dirkah za veliko nagrado je Williams na tretjem mestu (114), pred njim sta le Ferrari (233) in McLaren (182).
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice