Šport > Moto športi
9489 ogledov

"Yamaha je izgubila zelo dobrega dirkača"

marc marquez Epa Marquez nima pojasnila za dogajanje pri Yamahi.
Valentina Rossija in Mavericka Vinalesa je povsem zasenčil dirkač poltovarniške ekipe.

Po štirih dirkah nove sezone razreda motoGP je najboljši dirkač japonskega giganta uvrščen na visoko drugo mesto skupnega seštevka.

Ne gre za dirkača tovarniške Yamahe Valentina Rossija, niti ne za Mavericka Vinalesa, temveč za Johanna Zarca, člana poltovarniške ekipe Tech 3.

Zarco je sezono začel z najboljšim startnim položajem na VN Katarja, kjer je dirko končal na osmem mestu. Tako v Argentini kot Španiji je bil odličen drugi, v ZDA pa šesti.

Ti rezultati ga trenutno uvrščajo na drugo mesto dirkaške razvrstitve v elitnem razredu, kjer ima 12 točk zaostanka za vodilnim Marcom Marquezom (Honda).

Francoz je trenutno edini dirkač Yamahe, ki se lahko vsaj približno zoperstavi Hondi. Ta je namreč dobila zadnje tri zaporedne dirke - enkrat je zmagal Cal Crutchlow, dvakrat pa Marquez. Uvodno preizkušnjo sezone je dobil Andrea Dovizioso z Ducatijem.

Zarco je kljub zastareli opremi in občutno manjšemu proračunu v Španiji povsem zasenčil obe tovarniški Yamahi, saj je bil hitrejši na prostih treningih, kvalifikacijah in dirki. Za piko na i je dan po veliki nagradi postavil še najboljši čas testiranj v Jerezu.

johann zarco | Avtor: Epa Epa

Trenutna situacija ne preseneča zgolj strokovne javnosti, temveč tudi aktualnega svetovnega prvaka. Predvsem zato, ker Yamaha ni storila veliko, da bi Zarca obdržala v svojih vrstah. Tech 3 bo v sezoni 2019 sodeloval z avstrijskim proizvajalcem KTM, kar pomeni, da bodo Japonci izgubili svoj najmočnejši člen. 

"Za nami so čudne štiri dirke," je razplet uvodnega dela sezone komentiral Marquez. "Bomo videli, kaj se bo dogajalo na evropskih dirkah. Zarco bo zelo močan, Dovizioso prav tako. Kmalu bo jasno, kaj bo s tovarniškima Yamahama in mojim moštvenim kolegom Danijem Pedroso. Dani je trenutno daleč zadaj, a do konca je še veliko dirk. Situacija z Yamaho je zelo čudna, saj je Zarco njihov najboljši dirkač," je poudaril Španec.

Zarco, lani novinec leta v motoGP, bo leta 2019 dirkal za KTM Tech 3.

Vinales ima v skupnem seštevku osem točk manj od Zarca in je trenutno tretji, Rossi na šestem zaostaja še dodatnih deset točk. "Vsi trije imajo različne stile dirkanja. Najbolj podobna sta si Johann in Valentino. Maverick ima svoj stil. Ne slabši ne boljši. Drugačen. Čudno, da je Zarco najhitrejši. Nimam odgovora, zakaj je temu tako. Tudi oni ga nimajo, čeprav razpolagajo z vsemi podatki."

"Če komentiram kot nevtralni opazovalec, je Yamaha izgubila zelo dobrega dirkača. Zarco se seli h KTM. Valentino ima izkušnje, Vinales pa je zelo hiter, a v tem trenutku je Zarco najboljši," meni vodilni dirkač prvenstva.

MotoGP, skupno:

1. Marc Marquez (Špa/Honda) 70 točk
2. Johann Zarco (Fra/Yamaha Tech3) 58
3. Maverick Vinales (Špa/Yamaha) 50
4. Andrea Iannone (Ita/Suzuki) 47
5. Andrea Dovizioso (Ita/Ducati) 46
6. Valentino Rossi (Ita/Yamaha) 40
7. Cal Crutchlow (VBr/LCR Honda) 38
8. Jack Miller (Avs/Ducati Pramac) 36
9. Danilo Petrucci (Ita/Ducati Pramac) 34
10. Tito Rabat (Špa/Ducati Avintia) 24
Komentarjev 3
  • Janez_53 18:50 09.maj 2018.

    Dragi otohazza, poglej izpis iz Slovarja slovenskega knjižnega jezika: "zagonétka -e ž (ẹ̑) knjiž. uganka: razrešiti zagonetko; zastaviti komu zagonetko / njegovo ravnanje je bilo za mnoge zagonetka / ta človek mi je zagonetka" . Sedaj se pa ugrizni v ...prikaži večv jezik in si vzemi čas za izboljšanje znanja slovenskega jezika. Pa še to: da ne obvladaš slovenščine, dokazuje tudi to, da si besedo "Slovenskemu" napisal z veliko začetnico! Sram te bodi!

  • otohazza 18:28 09.maj 2018.

    Kaj v Slovenskem jeziku pomeni (zagonetka), dragi novinarček.