Šport
1482 ogledov

Pogačar reševal slovensko čast na brutalni dirki

Mads Pedersen Epa
Končano je svetovno prvenstvo v cestnem kolesarstvu.

Danski kolesar Mads Pedersen je zmagovalec današnje cestne preizkušnje na svetovnem prvenstvu v angleški grofiji Yorkshire. Drugo mesto je na 261 km dolgi preizkušnji med krajema Leeds in Harrogate zasedel Italijan Matteo Trentin, tretje pa Švicar Stefan Küng. Najboljši Slovenec na današnji tekmi je bil Tadej Pogačar, ki je zasedel 18. mesto.

Slovenija - Poljska Sprejem junakov Šport Vračajo se ponoči, sprejem bo v ponedeljek popoldne

Mladi up slovenskega kolesarstva je na svojem prvem SP v članski konkurenci in na prvi tako dolgi dirki pokazal, da je velik talent tudi za enodnevne dirke, ne le za etapne. Tretji z nedavno končane dirke po Španiji je le na ciljni ravnini ostal brez moči, sicer pa je ves čas dirkal ob boku najboljšim na svetu. "Res je bila brutalna dirka. Vreme je naredilo težko dirko, s poplavami v prvem delu dirke. Na koncu je šlo na izpadanje. Bil sem zraven, ampak na koncu me je zmanjkalo," je v cilju dejal vidno izmučeni in premraženi 20-letnik.

Pogačar je bil na koncu edini Slovenec z uvrstitvijo. Preostala sedmerica je odstopila. Predčasno so jo končali Primož Roglič, Matej Mohorič, Luka Pibernik, Grega Bole, Jan Tratnik, Jan Polanc in David Per.

Vrhunec letošnjega SP je minil v najslabšem vremenu v celotnem tednu, močnem dežju in dobrih 10 stopinjah Celzije.

Zaradi dežja so prireditelji traso skrajšali z 285 kilometrov na 261, na zaključnih krogih v Harrogatu pa so kolesarji zakrožili devetkrat. Takoj po startu sta nase z napadi opozorila Roglič in Polanc, ki sta bila v begu skoraj od prvega kilometra, spredaj pa sta vztrajala 160 kilometrov oziroma do prvega od devetih zaključnih krogov v Harrogatu.

SP v kolesarstvu | Avtor: Epa Epa

Prava dirka se je začela še na zaključnih krogih, ko se se začeli vrstiti napadi. Sedemdeset kilometrov pred koncem sta pospešila Američan Lawson Craddock in Küng in dolgo sama vztrajala spredaj. Dobrih 20 kilometrov za njima se jim je pridružil Pedersen, Craddock pa je zaostal.

Favoriti so čakali in spremljali drug drugega, dobrih 30 kilometrov pred koncem pa je napad uspel Nizozemcu Mathieuju van der Poelu, ki so mu pripisovali največ možnosti za zlato. A je od ubežne peterice presenetljivo odpadel v zadnjem krogu. Favoriti so sicer danes drug za drugim doživeli poraze. Lanski prvak Španec Alejandro Valverde je odstopil, trikratni svetovni prvak Peter Sagan je bil peti, čeprav je na koncu poskušal s samostojno akcijo, Belgijec Greg van Avermaet je bil osmi, njegov rojak Philippe Gilbert je odstopil, Francoz Julian Alaphilippe je bil komaj 28.

SP v kolesarstvu V solzah Šport Najbolj žalosten trenutek na SP v kolesarstvu

SP v kolesarstvu, izidi:

- cesta dirka (Leeds - Harrogate, 261 km):
 1. Mads Pedersen (Dan)                6:27:28
 2. Matteo Trentin (Ita)
 3. Stefan Küng (Švi)                   + 0:02
 4. Gianni Moscon (Ita)                   0:17
 5. Peter Sagan (Slk)                     0:43
 6. Michael Valgren (Dan)                 0:45
 7. Alexander Kristoff (Nor)              1:10
 8. Greg Van Avermaet (Bel)
 9. Gorka Izagirre (Špa)
10. Rui Costa (Por)
...
18. Tadej Pogačar (Slo)                   1:14
...
odstop: Primož Roglič, Matej Mohorič, Jan Tratnik, Grega Bole, Luka Pibernik, Jan Polanc in David Per.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice