Šport
2676 ogledov

Nizozemec šokiral Rogliča in ostale favorite na eni največjih dirk sezone

Bauke Mollema Reševalni pas/Twitter
Nizozemec Bauke Mollema (Trek Segafredo) je zmagovalec legendarne Dirke po Lombardiji.

Izjemni Nizozemec Bauke Mollema je Primožu Rogliču (Jumbo-Visma) ter ostalim velikim favoritom preprečil slavje na eni izmed največjih dirk v sezoni, Dirki po Lombardiji, potem ko je uspel s pogumnim napadom na predzadnjem vzponu dneva.

Primož Roglič Sprejel vabilo Šport Po skokih in kolesarstvu Roglič še v tretji šport

Roglič je dirko, ki velja za enega izmed legendarnih petih monumentov sezone (poleg Dirke po Flandriji ter dirk Milano-San Remo, Liege-Bastogne-Liege in Paris-Roubaix) končal na sedmem mestu.

Mollema je do svojega največjega uspeha v karieri prišel s solo napadom med vzponom na Civiglio, kjer si je pred ostalimi favoriti privozil neulovljivo prednost. To 243 kilometrov dolgo legendarno klasiko od Bergama do Coma je na drugem mestu zaključil Španec Alejandro Valverde (Movistar), na tretjem pa veliki zmagovalec Dirke po Franciji, Kolumbijec Egan Bernal (Team Ineos).

Tekom letošnje trase so se morali kolesarji vzpeti kar za 4000 metrov nadmorske višine, tako da je bila letošnja izvedba dirke pretežka za večkratnega zmagovalca te dirke Philippea Gilberta, nekoliko presenetljivo pa je odpadel tudi še en večkratni zmagovalec ter prvi favorit dirke, Vincenzo Nibali, ki je precej razočaral na svojem zadnjem nastopu v dresu ekipe Bahrain Merida.

Dirka po Lombardiji | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Dirka po pravljični pokrajini okoli znamenitih italijanskih jezer se je sicer začela s startom v Bergamu, kjer so so takoj po samem začetku napadli Fausto Masnada, Davide Ballerini, Enrico Barbin, Cesare Benedetti, Rémi Cavagna, Toms Skujins, Petr Rikunov in Marco Marcato. Po prečkanju vzpona Colle Gallo je imela osmerica pet minut prednosti pred glavnino, katera je nato narasla še za minuto.

Ko pa se je ta drastično znižala, se je med vzponom na legendarno Madonno del Ghisalo, ki velja za zavetnico kolesarjev, za solo napad odločil Masnada. Sam je nato tudi prečkal vrh, med spustom pa se mu je v ospredju pridružil Latvijec Skujins. Iz glavnine se je nato za še edinima preostalima ubežnikoma izstrelil Bob Jungels ter ju ujel pred začetkom vzpona na Colma di Sormano, ko je imela vodilna trojica le še minuto prednosti pred glavnino.

Med vzponom na omenjeni klanec pa se je začelo zares... Najprej je bila vodilna trojica ujeta, nato pa so si sledili številni poizkusi, na koncu pa je elitna skupina kolesarjev, katero so sestavljali Roglič, Rafal Majka, Michael Woods, Pierre Latour, Ivan Sosa, Giulio Ciccone, Sepp Kuss, David Gaudu, Nibali in Valverde, skupaj prečkala vrh klanca.

Med spustom se vodilnim pridružijo še številni kolesarji, tako da se v dolini ob obali jezera Como izoblikuje vodilna skupina tridesetih kolesarjev, preden se za napad odločita Emanuel Buchmann in Tim Wellens. Pred vzponom na tokrat prelomni Civiglio sta si privozila 45 sekund prednosti.

Wellens kmalu omaga, medtem ko Buchmann nekaj časa še drži svoje vodstvo, ko pa je bil tempo v skupini zasledovalcev tako visok, da omaga celo Nibali, je tudi Nemec ujet. Sledil je napad Valverdeja, katerega pa je nevtraliziral prav Roglič. Sledil pa je odločilni napad Molleme, na katerega ni želel odgovoriti nihče izmed favoritov, saj so odgovornost prestavljali drug na drugega. Poizkusita sicer Woods in večkrat Latour, a zaostanka za Nizozemcem ne uspeta zmanjšati.

Po koncu spusta je ta tako znašala že 45 sekund, preden se je na ravnini pred poslednjim klancem za napad odločil Roglič, ki se je sprva odpeljal preostalim favoritom, a so ga med poslednjim vzponom ujeli Valverde, Jakob Fuglsang, Woods in Bernal. Peterica je po prečkanju poslednjega vzpona za Mollemo zaostajala še 20 sekund.

Mollema je nato odlično odvozil tudi spust ter se v dolini veselil zmage s 16-sekundno prednostjo pred Valverdejem, Bernalom in Fuglsangom. Roglič, ki je bil po svojem napadu vidno izmučen, je med spustom še nekoliko izgubil ter se v sprintu z Woodsom ter Jackom Haigom udaril za peto mesto, a ni imel dovolj moči, tako da je s 34-sekundnim zaostankom končal na sedmem mestu..

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Vsaj še eno leto bo tako najboljši slovenski dosežek na Lombardiji imel Janez Brajkovič, ki je bil leta 2008 drugi. To je tudi najboljši slovenski rezultat na največjih enodnevnih dirkah.

Za Rogličem pa je sanjsko leto 2019. Začel ga je s skupno zmago na dirki po Združenih arabskih emiratih, nato je bil najboljši na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja, zatem še na dirki po Romandiji. Na Giro d'Italia je šel kot prvi favorit. Skupne zmage domov ni prinesel, je pa zgodovinske prve stopničke za slovensko kolesarstvo, ko je v Veroni stal na tretjem mestu. Sredi septembra je obrnil nov list v zgodovini slovenskega kolesarstva, ko je zmagal dirko po Španiji.

V zadnjem tednu je odprl še knjigo zmag na enodnevnih dirkah, ko je bil najboljši na Giro dell'Emilia in Tre Valli Varesine. Sezono je končal s 13 zmagami in prvim mestom na lestvici Mednarodne kolesarske zveze.

Slaba volja Šport Farsa v Italiji: Roglič zmagal s pomočjo velike napake Kristijan Koren Drakonska kazen Šport Huda kazen in prepoved za znamenita slovenska kolesarja Simon Špilak dirka po Švici Kolesarstvo Šport Eden najboljših Slovencev končal kariero

Komentarjev 2
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice