Šport > Nogomet
18 ogledov

19 let suspenza zaradi nasprotovanja Blatterju?

Chung Mong-Loon EPA
Južnokorejski kandidat za predsednika Fife Chung Mong-Joon domneva, da je za raziskave proti njemu kriv sam Sepp Blatter, ki ga je Chung večkrat kritiziral.

Eden kandidatov za novega predsednika Mednarodne nogometne zveze (Fifa), Južnokorejec Chung Mong-Joon, pravi, da mu etična komisija Fife želi prepovedati delovanje v nogometu za 19 let in s tem škodovati njegovi kandidaturi za prvega moža krovne nogometne zveze. Predsedniške volitve bodo februarja 2016.

Južnokorejski poslovnež poudarja, da za napadi nanj stoji zdajšnji prvi mož Fife Sepp Blatter, ki je tudi v preiskavah švicarskih oblasti zaradi korupcije. "Dejstvo, da sem tarča gospoda Blatterja, je najmočnejša podpora moji kandidaturi," je Chung povedal novinarjem.

Ta pravi, da je Fifina neodvisna etična komisija zanj zahtevala 15-letno prepoved opravljanja dejavnosti v nogometu zaradi domnevnega kupčkanja z glasovi in kandidaturami za svetovni prvenstvi 2018 in 2022. Južna Koreja je bila ena izmed kandidatk za SP 2022, na koncu ga je dobil Katar.

Chung je dodal, da mu grozi dodatna štiriletna prepoved delovanja v nogometu zaradi žaljenja etične komisije. "Ljudje pravijo, da je Fifina etična komisija Blatterjev najeti morilec. Njega pustijo pri miru, spravi pa se na tiste, ki ga izzovejo," meni Korejec.

Fifa in etična komisija nista želeli komentirati Chungovih navedb.

Chung je ob predsedniku Evropske nogometne zveze Michelu Platiniju in jordanskem princu Aliju bin al Husseinu eden treh kandidatov za naslednika Blatterja. Prav Korejec pa je v zadnjem času postal velik kritik dolgoletnega prvega moža Fife.

"Ni bilo nobene izmenjave denarja ali druge usluge"

Chung Jong-Moon je obelodanil, da je bil pod drobnogledom zaradi pisem, ki jih je leta 2010 poslal članom izvršnega odbora Fife v zvezi z ustanovitvijo globalnega nogometnega sklada (GFF). Južna Koreja je - kot del kandidature za SP - predlagala, da bi sklad podpiral nogometne projekte, vrednost teh bi bila 777 milijonov dolarjev.

"Pri povezavi z GFF niso bili izmenjani ne denar ne kakršne koli osebne usluge," je poudaril Chung in dodal, da je Fifa primer zaprla leta 2010 brez obtožb zoper njega. Primer pa so zdaj spet odprli.

"Ključni razlog, zakaj sem tarča vsega tega, je to, da sem neposredno napadel obstoječo strukturo moči pri Fifi," meni korejski tajkun. Takšen "retroaktivni ukrep", ki ga raziskuje etična komisija, temelji le na pričevanjih Blatterja in njegove donedavne desne roke, generalnega sekretarja Jeroma Valckeja, je prepričan Chung. Valckeja so prejšnji mesec suspendirali v povezavi s preprodajo vstopnic na črnem trgu za SP 2014.

Južnokorejec, ki je bil Fifin podpredsednik do leta 2011, je zavrnil zaslišanje na komisiji, če se tega kot priči ne udeležita Blatter in Valcke. Pravi namreč, da drugače ne bi bil deležen poštenega zaslišanja.

Sicer pa je to le še eno poglavje v krizi svetovnega nogometa, ki je na površje vzniknila maja, ko so ameriške oblasti obtožile 14 Fifinih uradnikov in marketinških poslovnežev zaradi vpletenosti v 150 milijonov dolarjev "težko" korupcijo. Sedmerico je policija prijela v Zürichu tik pred kongresom Fife.

"Fifa je precej bolj bolna, kot je videti," pravi Chung in poziva konfederacije in nacionalne zveze, da spet pridobijo neodvisnost in spremenijo "pasivni odnos do Fife, preden lahko uvedemo kakršne koli pomenljive reforme".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.