Šport > Nogomet
251 ogledov

Ali je FIFA priredila izide glasovanja za najboljšega nogometaša na svetu?

Lionel Messi Profimedia
Fifa znova tarča kritik zaradi štetja glasov.

Mednarodna nogometna zveza Fifa je na družbenih medijih znova postala tarča kritik o domnevnih nepravilnostih pri evidentiranju glasov v izboru za najboljšega nogometaša na svetu. Fifino nagrado je prejel Lionel Messi. A Argentinec naj bi prejel tudi glasove, ki mu niso bili namenjeni.

Best The Best Šport FIFA presenetila z izborom najboljšega na svetu

Kapetan Nikaragve Juan Barrera in selektor Sudana Hrvat Zdravko Logarušić sta šokirana nad objavo glasov. Berrera je na Twitterju zapisal, da "so glasovi za nagrado The Best prirejeni", češ da ni glasoval za Messija, medtem ko je menda neizpodbiten dokaz o napaki ponudil Logarušić.

Sudanski selektor je slikal izpolnjeno glasovnico, s katero dokazuje, da je glasove oddal Mohamedu Salahu, Sadioju Maneju in Kylianu Mbappeju, na objavi Fife pa je pisalo, da se je odločil za Messija, Virgila van Dijka in Maneja.

Britanski tabloid Daily Mail je na svojih spletnih straneh objavil podatke Fife, iz katerih izhaja, da glasov egiptovske zveze oziroma selektorja Shawkija Ghareeba in kapetana Ahmeda niso upoštevali, ker glasovnica ni bila veljavno izpolnjena. Podpisa na glasovnicah sta bila izpisana z velikimi tiskanimi črkami, zaradi česar se je sprožil dvom o avtentičnosti podpisov, prav tako obrazec ni bil podpisan s strani generalnega sekretarja zveze, kar je bilo obvezno. Egiptovska nogometna federacija sicer trdi, da je svoj glas oddala 15. avgusta, štiri dni pred predpisanim rokom.

Fifa je že nekaj zadnjih let tarča kritik zaradi nepopolnega sistema glasovanj v vsakoletnem izboru najboljšega nogometaša na svetu. Po vsakem izboru se tako pojavljajo glasovalci, ki trdijo, da so bili njihovi glasovi namenjeni nominirancem, za katere niso glasovali. Najboljšega izberejo na podlagi glasov, ki jih posredujejo selektorji nacionalnih reprezentanc, kapetani moštev in izbrani novinarji iz vsake od držav članic krovne mednarodne nogometne organizacije.

Lionel Messi Igralec sezone Šport Van Dijk glasoval za Messija, ta za Ronalda, slednji pa ...

Kapetan slovenske reprezentance Bojan Jokić je svoj prvi glas najboljšemu namenil zmagovalcu Messiju, na drugo mesto je postavil njegovega nekdanjega tekmeca iz madridskega Reala Cristiana Ronalda, ki je lani poleti prestopil k torinskemu Juventusu, tretji izbor slovenskega kapetana pa je bil Liverpoolov Mohamed Salah.

Selektor slovenske izbrane vrste Matjaž Kek je na prvo mesto postavil branilca zmagovalcev lige prvakov Van Dijka, na drugo in tretje pa favorizirana napadalca Ronalda in Messija.

Novinar Primorskih novic Denis Sabadin pa je svoj prvi glas namenil Messiju, na drugo mesto je postavil Van Dijka, na tretje pa Maneja.

cristiano ronaldo Pravi obraz Šport Toliko glasov je v desetih letih Ronaldo podelil Messiju

V izboru je zmagal Messi, ki je prejel 46 točk, drugo mesto je zasedel Van Dijk (38 točk), tretji je bil Ronaldo (36 točk). Salah je bil četrti (26 točk), Mane peti (23 točk).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.