Šport > Nogomet
24 ogledov

Aljančič: Šteje igra, ne barva avta

1/13
Janez Aljančič se je na obračunu Maribora proti Sparti prvič predstavil v dresu osemkratnih državnih prvakov. Branilec, ki šteje 27 pomladi, se po uspešnem okrevanju veseli novih izzivov.
 
 

Mislim, da bom iz tekme v tekmo, če mi bo trener namenil priložnost, samo boljši in bom vsem dokazal, da lahko igram v Mariboru.

Janez Aljančič

 
Pred dobrim mesecem je aktualne državne prvake okrepil Janez Aljančič , ki mu je trener Darko Milanič prve minute v vijoličastem dresu namenil na tekmi proti praški Sparti . To so bile za Gorenjca tudi nasploh prve minute po poškodbi, ki jo je staknil še v dresu Domžal . Sedaj je hitronogi bočni nogometaš pripravljen na nove izzive, ki jih ponuja igranje v najbolj nogometnem mestu v Sloveniji. Na življenje v Mariboru se je hitro privadil, z dobrimi predstavami pa želi zahtevno štajersko občinstvo čim prej pridobiti na svojo stran.

Za začetek, če se dotakneva srečanja proti Sparti. Kaj vam je zmanjkalo za boljši izid?
Po mojem mnenju smo premlada ekipa, imamo premalo izkušenj, da bi dosegli nekaj več v Evropi. Če bo ta ekipa ostala skupaj še kakšno leto ali dve in bomo spet državni prvaki ter posledično igrali v Evropi, bi morali že naslednjo leto pokazati več kot letos. Največja pomanjkljivost je tako neizkušenost v določenih situacijah, kar nato nasprotniki, ki so malenkost boljši od nas, s pridom izkoristijo. Tudi Sparta ni bila toliko boljše moštvo od nas, a je izkoristila dane priložnosti in iz malega števila akcij zadela dva gola. To je tista malenkost, ki ločuje v narekovajih male ekipe od večjih. To sem doživel že pri Domžalah, ko nam je večkrat malo zmanjkalo, da bi v Evropi kaj dosegli.

Darko Milanič je z Janezom Aljančičem dobil močno orožje na bočnih položajih. © Saša Despot

 
Proti Sparti ste praktično ves čas prevladovali, a se kljub temu ni izšlo ...
Že po posnetkih, ki nam jih je predvajal trener Milanič, smo videli, da Sparta ni ekipa, ki bi se je morali bati. Je pa zato zelo dobro organizirana v obrambi, kar se je na prvi tekmi tudi videlo. Sparta ima od nas predvsem več samozavesti in izkušenj, kar se je videlo med tekmo in ponavadi takšne ekipe tudi napredujejo v naslednje kolo

Kakšne so možnosti za preobrat v Pragi?
Jaz sem vedno optimist. Glede na igro, ki smo jo prikazali na prvi tekmi in igro Sparte, bi rekel, da je še vse odprto, a zmaga z 2:0 v gosteh je kljub vsemu visoka zmaga. Ampak, če nam uspe napake zmanjšati na minimum in če začnemo od samega začetka agresivno, se lahko tudi v Pragi nadejamo presenečenja.

Dobili ste prve minute v vijoličastem dresu. Kako ste zadovoljni s svojo predstavo?
Glede na to, da je to moja prva uradna tekma po štirih mesecih, ki sem jih izpustil zaradi poškodbe še v dresu Domžal, moram biti s temi 33 minutami zelo zadovoljen. Sicer je to še daleč od igre, ki jo bi jaz rad prikazal v dresu Maribora. Že kot gledalec sem videl, da občinstvo tukaj zahteva nekaj več in to jim je treba dati. Tega se zavedam. Mislim, da bom iz tekme v tekmo, če mi bo trener namenil priložnost, samo boljši in bom vsem dokazal, da lahko igram v Mariboru. Verjamem, da bomo skupaj z moštvom dosegali zastavljene cilje in se že veselim naslednjih tekem. Želim še nekoliko dvigniti svojo formo in predvsem pridobiti na fizični moči, saj mi te, glede na neigranje, še nekoliko primanjkuje.

Je tako poškodba, ki vas je mučila v minulih mesecih, že pozabljena?
Poškodba je povsem sanirana, tako da lahko izvajam vse vaje na treningu in sem 100-odstotno pripravljen na tekme.

Kako ste se privadili na življenje v Mariboru?
Že na začetku sem opazil, da ljudje tukaj živijo za nogomet. Ljudje te kar ustavijo na ulici in te vprašajo, kako si. Pa tudi od prej sem že povezan z mestom, saj punca tukaj študira in se v Mariboru zelo dobro počutiva. Sam klub je tako organiziran, da se lahko osredotočiš samo na nogomet, kar še dodatno olajša privatno življenje.

Avto Janeza Aljančiča pred in po preobrazbi © NK Maribor

 
Ob prihodu v Maribor ste bili deležni tudi prav posebnega sprejema, ko so vam med treningom avto okrasili s simboli kluba ...
To je bila posebna dobrodošlica s strani funkcionarjev kluba. Pripravili so šalo na moj račun in račun barve mojega avtomobila, ki je zelen, v Mariboru pa so alergični na to barvo. (smeh) Bila je bolj šala kot kaj drugega. Dokazal bom, da ni važno, kakšne barve je tvoj avto, ampak igra, ki jo pokažeš na terenu. Želim, da me bo mariborsko občinstvo sprejelo za svojega in bomo vsi skupaj uspešni.

 
 

Želim, da me bo mariborsko občinstvo sprejelo za svojega in bomo vsi skupaj uspešni.

Janez Aljančič

 
Kako vas je sprejelo moštvo?
Mene načeloma nikdar ni strah pridružiti se novemu moštvu. Poleg tega pa 90-odstotkov igralcev poznam že od prej. Tukaj je tudi prava kolonija Gorenjcev (v moštvu Maribora jih je šest, op. a). Tudi iz tega vidika se v slačilnici počutim, kot da bi bil tukaj že več let. Vsi so me zelo dobro sprejeli, ker se pa skoraj vsi že od prej poznamo, pa ni bilo nobenega problema.

Verjetno je konkurenca za prvo enajsterico precej huda, saj je v Mariboru z vami vred vsaj pet nogometašev, ki lahko začne srečanje na bočnih položajih ...
Meni kot igralcu je bil izziv že prihod v Maribor. Same konkurence se nikoli nisem in se je nikoli ne bom bal, saj vem, kako sem pripravljen in v kakšni formi sem. V Sloveniji se ne bojim, da ne bi igral, čeprav je na koncu trener tisti, ki odloča, kdo igra in kdo ne. Večkrat sem že dokazal, kaj so moje kvalitete, zato me ni strah. Konkurenca je vedno dobrodošla, nato pa naj trener na podlagi treningov določi, kdo bo igral.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.