Šport > Nogomet
626 ogledov

Drama v Domžalah, Maribor opravil z Rudarjem

Gregor Bajde NK Maribor Rudar Velenje Reševalni pas/Twitter
Nadaljevali so se boji v elitni slovenski nogometni ligi, kjer se je sklenilo 29. kolo. V Kranju je slavil Aluminij, v Domžalah Olimpija, V Ljudskem vrtu pa pričakovano domači Maribor.

Maribor je po nadaljevanju prvenstva po koronski prekinitvi hitro ujel vodilno Olimpijo. Ljubljančani so sicer s tesno zmago v Domžalah še zadržali prednost, Mariborčani pa so z zanesljivim uspehom proti Rudarju (3:0) tudi ostali le točko za večnim tekmecem. Izbranci trenerja Sergeja Jakirovića so imeli status jasnega favorita, kar so tudi upravičili.

V vratih Maribora je tokrat začel Jasmin Handanović - z 42 leti je postal najstarejši vratar z nastopom v slovenski ligi -, v moštvu zaradi rumenih kartonov ni bilo Roka Kronavetra, že v prvi postavi pa je bil tokrat kapetan Marcos Tavares. Kljub veliki razliki na lestvici pa je bil vsaj prvi polčas precej izenačen. Gostje so bili celo konkretnejši, v peti minuti je tako po strelu Roberta Pušaverja s strani moral posredovati Handanović.

Gregor Bajde je bil prvi z nevarnim poskusom za domače, toda njegov strel z glavo s kakšnih osmih metrov ni bil natančen. Se je pa isti igralec oddolžil že dve minuti pozneje. Tavares je po podaji z desne žogo odbil, zadela je Bajdeta v glavo, ta pa je potem žogo, tik preden bi jo vratar Velenjčanov ujel, še potisnil v gol.

Rudar se ni predal, lepo priložnost je imel v 21. minuti Sanjin Lelić, toda po strelu z desne strani je žoga končala tik ob vratnici, minuto zatem pa je po izgubljeni žogi Maribora do priložnosti prišel še Mičo Kuzmanović, toda Handanović se je ob njegovem poskusu izkazal. Podobno je bilo v 32. minuti, po kotu Rudarja sta žogo s skupnimi močmi odbila Handanović in Cretu. Še bližje izenačenju pa je bil Rudar v 36. minuti, ko so gostje ušli obrambi domačih, Lelić se je sam znašel pred Handanovićem in sprožil z roba kazenskega prostora, žoga pa je končala v vratnici. Ob koncu prvega dela pa je gostujoči vratar Matej Radan pravočasno stekel iz vrat in žogo izbil pred Tavaresom.

Prav Tavares pa je poskrbel, da so Mariborčani lažje zadihali ob začetku drugega polčasa. V 51. minuti je po njegovem strelu od daleč Jovan Pavlović žogi spremenil smer in končala je v mreži za 2:0. Maribor je pozneje prevzel pobudo in uspešneje ustavljal Velenjčane, Luka Zahović, ki je v igro vstopil nekaj minut prej, pa je v 70. minuti iz bližine za las zgrešil gol.

V polno pa je nato v 77. minuti zadel Felipe Santos, ki je izkoristil neodločno obrambo tekmecev ter po obratu z roba kazenskega prostora meril natančno za dokončno potrditev mariborske zmage. To bi lahko povišal Andrej Kotnik v 87. minuti, toda Radan je žogo po njegovem močnem strelu odbil. 

V naslednjem kolu čaka Maribor derbi z ljubljansko Olimpijo. Tekma bo v nedeljo, 28. junija v Stožicah.

NK Celje : Tabor Sežana 1. SNL Šport Celje zapravilo novo priložnost

NK Domžale Olimpija | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Nogometaši Olimpije so po zamenjavi trenerja vendarle prekinili rezultatsko krizo. V Domžalah so po dveh domačih porazih proti Celju in Bravu premagali Domžale (0:1) in zadržali prvo mesto na prvenstveni razpredelnici.

Do zmage so prišli v izdihljajih tekme, pred tem so se dolgo časa mučili. Večji del tekme so sicer imeli terensko premoč, a je bila ta jalova. Veliko priložnosti si niso priigrali, disciplinirani gostitelji so z lahkoto zaustavljali njihove poskuse, pred končnico tekme, v kateri so prejeli gol, so zaspali le v 20. minuti, ko je tekmec, natančneje Ante Vukušić, zadel vratnico.

Sam začetek tekme je kazal na to, da je novi trener, Hrvat Dino Skender, ki je zamenjal Safeta Hadžića, vendarle predramil ljubljanske nogometaše. Izvedli so pritisk, v sedmi minuti je Miral Samardžić po kotu streljal mimo gola. V 20. minuti je Luka Menalo lepo podal Vukušiću, ta je z desne strani utekel v kazenski prostor, močno streljal, vendar zadel le okvir vrat. A to je bilo za dolgo časa od Ljubljančanov tudi vse.

V drugem delu prvega polčasa so do sape prišli tudi domači. Izvedli so nekaj nevarnih akcij, predvsem Matej Podlogar je dvakrat za malo zamudil podaje soigralcev. V nadaljevanju je Olimpija imela terensko premoč, a pravih priložnosti si tako kot tekmec ni priigrala. Tomislav Tomić je s strelom iz 20 metrov osem minut pred koncem s pomočjo domačih branilcev za malo zgrešil cilj, Vukušić je srečno zadel še prečko, ko Ajdin Mulalić ni najbolj zanesljivo reagiral.

V 90. minuti pa je Olimpija vendarle dobila tisto, po kar je v Domžale prišla. To pa predvsem po zaslugi Maria Jurčevića in Harisa Kadrića, ki je tik pred tem vstopil na igrišče. Prvi je žogo pred vrata podal z leve strani, rezervist Kadrić pa je bil hitrejši od domačih branilcev in jo preusmeril v mrežo.

Dino Skender Prva liga TS Šport Iz tabora Olimpije prišla potrditev

Triglav Kranj | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Aluminij je dosegel prvo zmago po koronakrizi. Po dveh porazih proti Muri v polfinalu slovenskega pokala in ligaškem tekmovanju, ob tem je v tem mesecu izgubil tudi obe preostali tekmi PLTS proti Mariboru in Sežani, je vse tri točke osvojil v Kranju proti Triglavu (1:4) in se povzpel na četrto mesto prvoligaške lestvice. Triglav po današnjem porazu ostaja na devetem mestu.

Obe ekipi sta izjemno previdno začeli obračun v gorenjski metropoli. Uvodna igra je v glavnem potekla med obema kazenskima prostoroma, prvo resno akcijo pa so uprizorili domači nogometaši v 13. minuti, ko je po kotu z leve strani polvolej Milana Milanovića z desetih metrov v zadnjem trenutku zaustavil eden od gostujočih igralcev in žogo izbil v kot.

V prvem delu obračuna izjemno previdni Kidričani so izkoristili že svojo prvo priložnost. Pobudnik akcije je bil Marcel Čermak, po njegovi globinski podaji se je David Flakus Bosilj izognil prepovedanemu položaju, ušel domačim obrambnim igralcem ter z lepo odmerjenim in natančnim strelom v 19. minuti ukanil domačega vratarja Jalna Arka. Kranjčani so po prejetem golu imeli jalovo terensko premoč, a Kidričani so z disciplinirano igro v kali zatrli vse njihove poskuse in imeli popoln nadzor nad tekmeci.

Izbranci gostujočega trenerja Slobodana Gruborja so na najboljši možni način odprli drugi polčas. Že v drugi minuti nadaljevanja se je po močnem strelu Anteja Živkovića z roba kazenskega prostora še drugič na tekmi zatresla kranjska mreža za 2:0. Gorenjci se niso predali. Le pet minut kasneje je glavni sodnik Matej Jug po igri z roko Sanina Muminovića v kazenskem prostoru pokazal na enajstmetrovko, ki jo je realiziral rezervist Marko Gajić.

V 64. minuti so Kidričani znova "pičili" in povišali na 3:1. Po kombinirani akciji in podaji Flakusa Bosilja je s sedmih minutah Živković dosegel drugi gol na današnji tekmi. Le dve minuti kasneje so gosti zapravili lepo priložnost za izdatnejše vodstvo, saj se je Flakus Bosilj znašel sam pred kranjskim vratarjem, v igri "1 na 1" pa je bil zmagovalec Arko. V 72. minuti domači rezervist Albin Ahmetaj ni izkoristil lepe podaje Luke Majcna oziroma se je po njegovem strelu izkazal gostujoči vratar Luka Janžekovič, šest minut kasneje pa je Živković dosegel klasični "hat-trick" za zanesljivo zmago s 4:1.

Everton Liverpool Goodison Park Premier League Šport Liverpool šele tretjič v sezoni oddal točke

Prva liga TS, 29. kolo:

Domžale - Olimpija 0:1 (0:0)
Kadrić 90.
RK: Vujadinović (Domžale) 95.

Maribor - Rudar Velenje 3:0 (1:0)
Bajde 14., Tavares 51., Santos 76.

Triglav - Aluminij 1:4 (0:1)
Gajić 52./11m; Flakus Bosilj 19., Živković 47., 64., 78.

Bravo - Mura 1:0 (0:0)
A. Matko 57.

Celje - Tabor Sežana 1:1 (0:0)
Kerin 70.; Krivičić 52.

LESTVICA:
1. Olimpija 56
2. Maribor 55
3. Celje 52
4. Aluminij Kidričevo 48
5. Mura 47
6. Bravo Ljubljana 40
7. Tabor Sežana 33
8. Domžale 30
9. Triglav Kranj 28
10. Rudar Velenje 10

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice