Šport > Nogomet
7186 ogledov

Bivši kapetan Slovenije: To manjka Olimpiji in takšno tekmo pričakujem danes

Stožice
Z nekdanjim kapetanom slovenske reprezentance o možnostih Olimpije za preboj v skupinski del Lige Evropa in o vodenju zeleno-belega kluba.

Srečanje med Olimpijo in Spartakom iz Trnave z začetkom drevi ob 20.30 bo eno najpomembnejših v moderni zgodovini ljubljanskega nogometa. Z dobrim rezultatom v Stožicah bi si zeleno-beli na široko odprli vrata v evropsko jesen.

Aleksandar Linta Liga Evropa Šport Zmaji dobili pomoč prijateljev

Prva uvrstitev v skupinski del enega od dveh Uefinih tekmovanj bi bila prelomnica za klub iz slovenske prestolnice, toda na poti mu stoji nič kaj lahek tekmec. Spartak je slovaški prvak, ki je v letošnjih kvalifikacijah za Ligo prvakov izločil mostarski Zrinjski in varšavsko Legio, nato pa po podaljških klonil proti Crveni zvezdi, potem ko je bil tako v Beogradu kot v Trnavi po rednem delu rezultat 1:1.

Spartak, njegovi nogometaši imajo kljub rdeče-črnim dresom vzdevek "beli angeli", v letošnji sezoni ne blesti v domačem prvenstvu, enako pa velja za "zmaje". Slednji so v nedeljo na domači zelenici klonili na večnem derbiju proti Mariboru (0:3), za Štajerci imajo že osem točk zaostanka.

"Igra v polju sicer ni bila tako slaba, a zelo je šepala realizacija. Ne izkoriščajo priložnosti. Manjka jim prava 'devetica', ki bi znala dati gol. V tem jaz vidim glavni problem," je predstavo Ljubljančanov na večnem derbiju ocenil nekdanji kapetan slovenske reprezentance Klemen Lavrič in dodal, da je Maribor zasluženo odnesel tri točke. "Mislim, da igralci Olimpije po vseh teh trenerskih in igralskih rošadah s strani predsednika Mandarića z glavami niso ravno tam, kjer bi morali biti. Morda je bil razplet derbija takšen tudi zato, ker so se nekateri z mislimi že osredotočali na tekmo s Trnavo," je pojasnil odlični napadelec, ki proti Slovakom upe polaga na kakšno prekinitev ali zadnjo podajo Roka Kronavetra, posebej pa na spretnega Ganca Issaha Abassa. "Drugega napadalca razen njega tako ali tako nimajo. Cela ekipa bo morala garati, da bo on prišel v priložnost. Morda se pa prav na tej tekmi odpre komu drugemu."

Spartak se je v dosedanjem poteku evropskih kvalifikacij predstavil s čvrsto obrambo, medtem pa Ljubljančani obljubljajo napadalno usmeritev. "Pričakujem tekmo, ki ne bo prinesla veliko golov," napovedal Lavrič. "Ekipe s čvrsto obrambo in s taktično disciplino Olimpiji, ki trenutno ni v neki strelski formi, ne odgovarjajo. Po mojem mnenju bo morala Olimpija v primerjavi s tekmo proti Mariboru malce spremeniti način igre, morda z malce manj tveganja. Minimalna zmaga brez prejetega gola bi pomenila velik korak naprej. Se mi pa zdi, da je v tem dvoboju vse odprto glede končnega zmagovalca. Vsekakor pa pričakujem čvrsto tekmo z malo zadetki."

nogomet Olimpija - Maribor Liga Evropa Šport Olimpija prestavila začetek tekme s Spartakom

V Ljubljani nogomet nima takšnega statusa kot v Mariboru, letošnji evropski preboj bi lahko precej spremenil situacijo. "Že pred časom sem v nekem intervjuju povedal, da Ljubljana potrebuje preboj vsaj v Ligo Evropa, ali pa morda celo v Ligo prvakov. Takšna tekmovanja pripeljejo velika imena in velike klube. Vsi vemo, kaj lahko to pomeni za popularizacijo nogometa, to smo lahko videli v Mariboru. Za Slovenijo, za Ljubljano in za mladino iz okolice Ljubljane bi bil uspeh Olimpije nekaj zares pomembnega, evropska jesen bi dala novo dimenzijo celotni nogometni regiji. Zagotovo bi se v nogomet vključilo še več mladih talentov. Igralsko, finančno in medijsko so to odmevne tekme, ki si jih vsak želi v svojem mestu. Sam navijam za vse slovenske klube v Evropi in videli smo, da je možno narediti nekaj velikega. Kar uspeva Mariboru je fantastično, tudi Domžale so v zadnjih letih premagale nekaj velikih ekip, se enakovredno kosale z Marseillem in West Hamom ... Vse to je dvignilo nogomet in Ljubljana potrebuje nekaj takšnega. Ampak seveda pod pogojem, da je v klubu vse urejeno tako, kot mora biti," je poudaril Lavrič in kar sam ponudil prehod na naslednje vprašanje, seveda povezano s kontroverznim predsednikom Milanom Mandarićem. 

"Ni kluba, ni predsednika na svetu, ki bi odpustil trenerja, ki je osvojil dvojno krono po ne vem koliko letih. Poleg tega so igralci stali za trenerjem. Ni predsednika, ki bi to naredil, on (Mandarić, op. a.) je to pač naredil. Sam ne razumem, zakaj je povlekel to potezo, najbrž to razumejo le redki. Sem mnenja, da če bi Igor Bišćan ostal na klopi, ob tem pa bi pripeljali dva kakovostna igralca, bi bila Olimpija zares dobra, prava evropska ekipa. Mislim, da igralci, navijači in mediji vidijo, da gre za komedijo, ki se ne bo dobro končala," je o (ne)pričakovani menjavi v vrhu Olimpijinega strokovnega štaba dejal Lavrič. "Olimpija z Bišćanom je bila uigrana, vedela je, kako priti do rezultata. Igralci so sedaj po dveh trenerskih menjavah v kratkem času v specifičnem položaju. To je tako, kot da bi nekaj časa z užitkom vozil dober avto, nato pa bi te nekdo prestavil v drugačno, morda slabše vozilo. Potrebuješ čas, da se novega avta navadiš. In nič drugače ni s trenerji," je zanimivo primerjavo podal nekdanji napadalec trboveljskega Rudarja, velenjskega Rudarja, Hajduka, Zaprešića, dresdenskega Dynama, Duisburga, Omiye Ardije, graškega Sturma, St. Gallna, Karlsruheja in Kapfenberga.

In kje Lavrič vidi dolgoročno rešitev za Olimpijo? "Rad bi videl, da bi v klub prišel človek kot je Joc Pečečnik. Prepričan sem, da bi če bi on stal za Olimpijo na podoben način, kot je podpiral Interblock, bi lahko nastala velika zgodba. Dalo bi se načrtno graditi, planirati za daljše obdobje in sam sem mnenja, da bi Olimpija lahko vsaj ponovila evropske uspehe Maribora iz zadnjega desetletja. Vsekakor ima Ljubljana potencial za kaj takšnega," je sklenil 37-letni Trboveljčan.

Klemen Lavrič | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice