Šport > Nogomet
8215 ogledov

Legendo častili kot boga, danes prodaja kavo in kruh

hakan sukur Epa
Slavni nogometaš je imel status državnega heroja, danes ga smatrajo za izdajalca in terorista.

Najboljši turški nogometaš vseh časov Hakan Şükür je pred tremi leti prebegnil iz domovine in danes živi v ZDA. V rodni Turčiji ga smatrajo za izdajalca in terorista, njegovi dosežki pa so bili izbrisani iz zgodovinskih knjig.

Nekdanji zvezdnik evropskega nogometa dandanes prodaja kavo in pekovsko pecivo v kalifornijskem mestu Palo Alto na zahodni obali ZDA, kjer je prvič po prebegu iz Turčije spregovoril v intervjuju za New York Times.

hakan sukur | Avtor: Epa Epa

Şükür je eden najboljših nogometnih napadalcev vseh časov, v svoji karieri je branil barve Sakaryasporja, Bursaporja, Galatasarayja, Torina, Interja, Parme in Blackburn Rovers. V klubski karieri je zabil 383 golov, prav tako pa je lastnik najhitreje doseženega zadetka na svetovnih prvenstvih. To mu je uspelo leta 2002 proti Južni Koreji, kateri je zabil po vsega 11 sekundah.

Z 51. goli na 112 tekmah je najboljši strelec v zgodovini turške reprezentance. Upokojil se je leta 2008 in se uveljavil v političnih vodah. Leta 2011 je bil kot član Stranke za pravičnost in razvoj (AKP), katero je ustanovil aktualni predsednik države Recep Tayyip Erdoğan, izglasovan v turški parlament.

Kasneje se je znašel v navzkrižju z vladajočo politiko in leta 2013 izstopil iz stranke ter mandat nadaljeval kot neodvisni poslanec.

Februarja 2016, nekaj mesecev po tem, ko je že zapustil državo, so ga obtožili žaljenja turškega predsednika in simpatiziranja z glavnimi akteriji kasnejšega neuspelega državnega udara pod vodstvom Fethullaha Gülena.

S tem se je njegovo življenje spremenilo v pekel.

hakan sukur | Avtor: Epa Epa
Predsednik Erdoğan ga je izbrisal iz športne zgodovine in za njim izdal mednarodno tiralico. Vlada mu je zasegla premoženje in aretirala njegovega očeta, mediji so ga ožigosali za terorista in sovražnika države. 

"Turčija je moja država in rad imam turški narod. Državni mediji so spremenili mojo podobo, a morda se v prihodnosti vrnem," je povedal za sloviti ameriški časnik.. "Če bi podprl Erdoğana, bi lahko imel lepo življenje. Verjetno bi bil celo minister. A jaz sem tukaj, kjer ljudem prodajam hrano in pijačo," je prepričan 46-letnik. "Verjamem, da se bom nekoč vrnil v domovino. To ne more trajati večno. V ZDA je drugače, saj vidite, da lahko LeBron James kritizira predsednika. Pomembno je, da imajo ljudje svodobo. Tukaj lahko govorite, kar želite, v Turčiji to ni mogoče," je dodal.

"Ko sem zapustil parlament, sem imel velike težave. Vse sem poskusil, a sem v vsakem poslu naletel na težave. Mislil sem, da bo minilo, vendar ni. Nato sem prišel sem. Prejšnji petek je moj oče svojemu vnuku dejal 'pogrešam te, rad bi te objel'. Sin je začel jokati, oče je jokal, vsi smo jokali. Milijone ljudi živi na takšen način. Ne morejo se vrniti domov, da bi objeli svoje najdražje," je pojasnil Şükür, ki ostaja aktiven športnik, njegove velike sanje pa so, da bi v ZDA odprl športno akademijo.

hakan sukur | Avtor: Epa Epa

V pekarni ga malokdo prepozna, tisti, ki ga, pa se želijo z njim fotografirati. "Nedavno se je pripetilo, da je v pekarno vstopila neka gospa in videla, da se ljudje želijo z menoj fotografirati. Rekla je 'ne vem, zakaj to počnejo, saj ni pretirano čeden'." 

Turška oblast je po neuspelem puču suspendirala več 150.000 sodnikov, učiteljev, policistov in javnih uslužbencev. Med julijem 2016 in aprilom 2018 je bilo zaradi povezav z Gülenovim gibanjem zaprtih več kot 77.000 ljudi.

Komentarjev 2
  • Avatar vec
    vec 10:40 06.maj 2018.

    Naslov bi se lahko glasil prvi Žogobrcar na svetu, živi in dela v Silicijevi Dolini, res da prodaja birek in jogurt, ampak v SILICON Valley je pa le uspel. Verjetno se ima zahvaliti svojim staršem, predvsem mami in očetu ??

  • Avatar Leon
    Leon 08:31 06.maj 2018.

    Nekdanji zvezdnik evropskega nogometa dandanes prodaja kavo in pekovsko pecivo v kalifornijskem mestu Palo Alto na zahodni obali ZDA......in kaj je s tem narobe . Svoboda telesa in duha nima cene .

Sorodne novice