Šport > Nogomet
9900 ogledov

Čeferin: "Vprašajte Real Madrid, kako mu uspeva"

Aleksander Čeferin Profimedia
Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) je v obširnem intervjuju za AS spregovoril o številnih perečih temah iz sveta nogometa in poskrbel za nova razkritja v zvezi s superligaši.

Prvi mož evropskega nogometa Aleksander Čeferin je pred prihajajočim spektaklom v Parizu, kjer se bosta za najprestižnejšo klubsko lovoriko na stari celini udarila Liverpool in Real Madrid, spregovoril o pomenu lige prvakov.

"Liga prvakov je največja promocija nogometa in najboljše športno tekmovanje na svetu. Tekme so neverjetne. Zelo sem vesel, da smo ukinili pravilo gola v gosteh. Ko sem to omenil kolegom, so mi dejali, da bomo gledali več enajstmetrovk, vendar se to ni zgodilo. Tekme so po mojem mnenju postale še bolj zanimive. V ligi prvakov igrajo samo vrhunski klubi in tekme v gosteh se ne razlikujejo toliko od domačih. Veselim se finala," je za španski AS povedal najslavnejši slovenski športni funkcionar.

Aleksander Čeferin | Avtor: Epa Epa

Dotaknil se je tudi neverjetne zgodbe, ki jo v letošnji sezoni lige prvakov piše Real Madrid. "Morali boste vprašati njih, kako jim to uspeva. Če vprašate mene, je Karim Benzema eden najbolj podcenjenih igralcev. Je izjemen nogometaš. Imajo tudi Luko Modrića, ki z leti postaja vse boljši. Real je izkušena ekipa. Lahko bi rekli, da so imeli nekaj sreče, toda srečo imaš lahko na eni tekmi. Njihova igra in preobrati so nekaj neverjetnega."

Karim Benzema | Avtor: Profimedia Profimedia
Podrobneje o Benzemaju je Čeferin dodal: "Postaja vse bolj priznan. Vedno je igral v senci nekoga drugega. Neverjetno, kako je sposoben zadevati. Vedno najde pot tudi v nemogočih situacijah. Karim je impresiven nogometaš."

"To nas bo drago stalo"

Komentiral je odločitev Uefe, da med navijače obeh finalistov razdeli deset tisoč brezplačnih vstopnic za ogled finala v Parizu. "Navijačem smo želeli pokazati, da jih spoštujemo in da smo jih med pandemijo zelo pogrešali. Moramo jim izkazati spoštovanje, ker so ostali zvesti nogometu. To nas bo stalo veliko denarja, vendar je vredno. To smo vedeli že prej, danes pa je samo še bolj očitno - nogomet so navijači in igralci. Vse ostalo je samo podporni sistem, vključno z mano. Ne domišljam si, da sem zvezdnik, ker nisem. Žalostno je gledati prazne stadione in poslušati vpitje trenerjev. Navijačem smo želeli poslati sporočilo, da smo tukaj za njih."

"Dokončno smo zatrli nesmiselne ideje"

protesti superliga | Avtor: Profimedia Profimedia
V navezavi na propadel poskus ustanovitve evropske superlige je Čeferin dejal: "Naveličan sem razpravljati o projektu, ki ne obstaja več. Superliga bi povsem uničila nogomet. Ko sem spremljal odzive angleških navijačev, sem bil zelo navdušen. Navijačem v Franciji in Nemčiji ni bilo potrebno reagirati, saj njihovi klubi niso sodelovali. Presenetile so me zadržane reakcije v Španiji in Italiji, čeprav jih po drugi strani razumem. Včasih se stvari zgodijo počasi. Italijanske ekipe in Atlético Madrid so hitro odstopili od projekta, tako da ni bilo časa za močnejši navijaški odziv. Presenetil me je medel odziv Barçinih navijačev, saj sem vedno smatral, da gre za klub, ki pripada ljudem."

"Dva ali trije dnevi so bili zelo stresni," je spomine na kratkotrajen boj s superligaškimi uporniki obujal Čeferin. "Presenetilo me je, da so se za ta korak odločili ljudje, ki so se pred tem prijavili za drugo tekmovanje. Vesel sem, da se je to zgodilo, saj je že dolgo časa viselo nad nami. Dokončno smo zatrli nesmiselne ideje, da je nogomet mogoče kupiti, da je namenjen samo elitam in bogatim. Tega ne bomo nikoli dopustili."

"Tega nisem še nikoli omenil"

Florentino Pérez Aleksander Čeferin | Avtor: Profimedia Profimedia
Razkril je še, da od izbruha škandala ni navezoval stikov z uporniškimi klubi. "Bolj logično bi bilo, da tisti, ki se odloči ta takšen korak, naveže stik z nami. Toda tega niso storili. Edine "pozdrave" smo dobili s sodišča. Poskušali so nas izzvati na vseh frontah. Nikoli jim nisem prepovedal igrati v drugem tekmovanju, smešno pa je, da so se ti klubi prvi prijavili za ligo prvakov. Če želijo igrati svojo ligo, potem ne morejo igrati naše. To ni monopol. Lahko ustanovijo svojo Uefo in delajo stvari po svoje. V preteklosti sem jim izkazal veliko spoštovanja. Ne želim razpredati o predsedniku Juventusa, a v najinem odnosu sem bil vedno zelo odkrit in pošten do njega. Tega nisem še nikoli omenil, a dan pred tem, ko se je to zgodilo, sem predsednika Reala Florentina Pereza povabil v Nyon, da bi se pogovarjala o prihodnosti nogometa. Odpovedal je manj kot 24 ur pred dogovorjenim srečanjem zaradi nečesa v zvezi s košarko. Najava superlige je bila prikaz neverjetne arogance z njihove strani, zato se verjetno ne želijo pogovarjati z Uefo, vendar mi z njimi ne bomo ravnali nič drugače. Real Madrid je v finalu lige prvakov, Barçina dekleta so osvojila žensko ligo prvakov. To je pokazatelj, da so naša tekmovanja pravična, poštena in korektna."

Komunikacijski kanali z disidenti so, pojasnjuje Čeferin, začasno prekinjeni. "Vežejo nas profesionalne vezi. Ne želim vpletati klubov, saj so veliko večji od njihovih predsednikov. Tako kot je Uefa večja od svojega predsednika. Toda ja, osebni odnosi ne obstajajo. Kot sem že omenil, komuniciramo samo prek sodišč in odvetnikov."

Aleksander Čeferin | Avtor: Profimedia Profimedia

Glede odločitve španskega sodišča, ki je odpravilo sodno prepoved izrekanja kazni in sankcioniranja upornikov, je Čeferin dejal: "Ja, kazni so mogoče. Bomo videli, kaj se bo zgodilo. Odločitev je še zelo sveža. Šokiral me je odnos prejšnjega sodnika, ki je sprejel odločitev, ne da bi nam sploh omogočil zaslišanje. Zdaj smo to opravili, kot je treba, in prepoved sankcij je bila preklicana. Zaupam španskim oblastem in sodiščem."

Čeferinu je s pomočjo somišljenikov uspelo zatreti tudi idejo o bienalnem svetovnem prvenstvu. "To je bila nesmiselna ideja. Nikoli se o njej nismo pogovarjali z zvezami, namesto tega so šli najprej k medijem. Veliko je bilo govora o tem in prav vsi v nogometni skupnosti so temu nasprotovali, čeprav so poskušali nekateri predstaviti drugačno sliko. Vesel sem spoznanja Fife, da ideja ni dobra. Veseli me, da se to ne bo zgodilo," je zadovoljno pristavil Čeferin.

infantino čeferin | Avtor: Twitter/L'Equipe Twitter/L'Equipe

Komentarjev 2
  • Dragonja 18:55 07.maj 2022.

    Gospod Čeferin,ko končate mandat pri UEFA,pa v slo politiko,še je mogoče rešiti ñašo državo pred moralnim propadom.

  • Avatar primorec7
    primorec7 15:52 07.maj 2022.

    Vsi veliki klubi bodo ostali, le biser bo šel v pozabo.

Sorodne novice