Šport > Nogomet
4175 ogledov

Pozabite Ligo prvakov, kot jo poznate! Čeferin uvaja ogromne spremembe!

Aleksander Čeferin Epa
Predsednik Uefe je napovedal velike spremembe v najelitnejšem nogometnem klubskem tekmovanju.

Upor največjih nogometnih klubov s poizkusom uvedbe Superlige je prisilil vodstvo Uefe, da razmisli, kako bi s spremembami še povečala dobiček in ljudi dodatno zainteresirala za nogomet, obenem pa nekoliko pomirila "uporniške" klube.

Kljub temu da Liga prvakov že v trenutnem formatu predstavlja kokoš, ki nese zlata jajca, vodstvo Uefe smatra, da lahko še poveča finančno korist, ki ga ima od tega tekmovanja, če bi zaključek tekmovanja uredili po vzoru ameriškega Super Bowla, iz katerega so Američani uspeli narediti spektakel, pri katerem organizator služi milijone na račun reklam, sponzorjev ter samega šova. 

Po pisanju slovitega britanskega Timesa naj bi se tako Uefa pod vodstvom Aleksandra Čeferina in Nasser Al-Khelaifija odločila za veliko preoblikovanje Lige prvakov, dosti večje, kot je bilo sprva najavljeno.

Že zdaj je znano, da se bo tekmovanje s sezono 2024/25 razširilo, saj bo namesto 32 nastopalo 36 ekip, prav tako pa ne bo več igranja po skupinah, temveč se bo igral ligaški sistem. Vsaka ekipa bo igrala 10 tekem proti 10 različnim nasprotnikom, pet na domačem igrišču, pet v gosteh.

žreb Liga prvakov | Avtor: Profimedia Profimedia

Po odigranih vseh desetih krogih bo najboljših osem ekip z največ zbranimi točkami napredovalo naravnost v osmino finala, medtem ko se bodo ekipe med 9. in 24. mestom pomerile v dodatnih kvalifikacijah. Osem zmagovalcev dvobojev bo nato napredovalo v osmino finala.

Uefa pa po novem ne želi več kasneje v izločilnih bojih uvesti dveh polfinalnih tekem, kjer se igra ena doma, ena v gosteh, temveč bi organizirala zaključni turnir četverice. "Teden nogometa", kot bi Uefa poimenovala zaključni turnir, bi se tržil po vzoru ameriškega Super Bowla, bogato pa bi se prodajale pravice do TV-reklam.

Celotno dogajanje bi bilo organizirano v istem mestu, že polfinala pa bi se igrala na eno dobljeno tekmo, vrhunec "Tedna nogometa" pa naj bi bil veliki finale Lige prvakov.

Zelo podobni stvari smo bili že priča leta 2020, ko je Uefa zaradi koronavirusa v Lizboni organizirala zaključni turnir osmerice, ki je že takrat naravnost navdušil vodstvo Uefe.

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 14:10 28.april 2022.

    Predlagam spremembe nogometnih pravil v smislu varovanja zdravja igralcev ,sodnikov in gledalcev . Imam seznam novitet ,ki bodo prinesle več reda in varnosti .

Sorodne novice