Šport > Nogomet
9470 ogledov

Danci razkrinkali Fifo: "Infantino nima več naše podpore"

Jakob Jensen Epa
Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je bila v grožnjah glede nošenja mavričnih trakov precej konkretnejša od žuganja z rumenimi kartoni.

Danska nogometna zveza (DBU) je sporočila, da je krovna zveza Fifa v odmevnem dogajanju na SP v Katarju, povezanem s kapetanskimi trakovi, grozila s hujšimi kaznimi kot samo rumenimi kartoni, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Pred današnjo tekmo z Japonsko pa so si nemški nogometaši protestno prekrili usta z rokami.

Nemčija - Japonska SP v Katarju Šport Japonci šokirali štirikratne svetovne prvake

Po grožnjah Fife je sedem evropskih ekip, ki so nameravale nositi mavrični trak One Love oziroma Ena ljubezen v prid vključevanju in proti diskriminaciji, opustilo takšen način izražanja protesta.

Kot poroča dpa, pa so v DBU danes na novinarski konferenci sporočili, da Fifa ni grozila samo z rumenimi kartoni, ki bi jih prejeli kapetani, če bi nosili te trakove.

Hrvaška Maroko SP v nogometu SP v nogometu Šport Na uvodu razočaranje za Hrvate

"Fifa je 21. novembra sklicala izreden sestanek. Njeni predstavniki so prišli v hotel angleške ekipe, zelo jasno so povedali, da bodo, če bomo nosili trakove, sledile sankcije. Najmanj v obliki rumenega kartona," je dejal direktor DBU Jakob Jensen. Danci so opozorili še, da je takšno ravnanje nesprejemljivo in da niso dobili natančnega odgovora, kakšne bo bile sankcije.

Obenem so iz DBU dodali, da zaradi tega dogajanja predsednik Fife Gianni Infantino nima več podpore danske zveze.

Jan Vertonghen Zaskrbljujoče Šport Zvezdnik v strahu: "Ne upam si spregovoriti, nadzorovani smo"

Nemška reprezentanca, ki je bila pred Fifino prepovedjo med najbolj aktivnimi zagovorniki kapetanskih trakov One Love, pa je danes pred svojo prvo tekmo z Japonsko na svoj način protestirala proti omejitvam krovne zveze. Na skupinskem fotografiranju pred začetkom tekme, ko se ekipi postavita pred objektive, so si nemški nogometaši z rokami simbolično prekrili usta. Kapetan Manuel Neuer sicer ni nosil spornega traku.

"Ni šlo za izražanje političnih stališč. O človeških pravicah se ne razpravlja. Če preprečiš nošenje traku, je to enako, kot da nas utišaš. Trdno stojimo za svojimi stališči," je na Twitterju nemška nogometna zveza DFB pojasnila ozadje tega dejanja.

nemška nogometna reprezentanca | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 1
  • Kmodri 19:23 23.november 2022.

    Škoda, da je svetovno prvenstvo v državi, ki krši človekove pravice!