Šport > Nogomet
30540 ogledov

Zvezdnik v strahu: "Ne upam si spregovoriti, nadzorovani smo"

Jan Vertonghen Epa
Udeleženci svetovnega prvenstva Katarju si zaradi napovedanih sankcij ne upajo več javno izraziti svojega mnenja.

"Nadzorovani smo," je v luči zaskrbljujočega omejevanja svobode govora in napovedanih sankcij za vse, ki bodo na SP v Katarju kakorkoli opozarjali na kršitve človekih pravic ali drugo diskriminatorno početje države gostiteljice, povedal zvezdnik belgijske reprezentance Jan Vertonghen.

Petintridesetletni branilec iz vrst Anderlechta je novinarjem priznal, da si o teh temah ne upa več spregovoriti, saj se boji, da bi mu prepovedali igrati na prvenstvu. 

Hrvaška Maroko SP v nogometu SP v nogometu Šport Na uvodu razočaranje za Hrvate Salem al Dawsari Savdska Arabija Argentina Video Šport Ko se izgubi razum ... Poslušajte savdskega komentatorja!

Belgija je ena izmed reprezentanc, ki so pod pritiskom Mednarodne nogometne zveze (Fifa) odstopile od kampanje za spodbujevanje vključevanja, enakosti in svobode govora.

Fifa je namreč vsem reprezentancam, ki so nameravale na tekmah SP nositi mavrične trakove, zagrozila s športnimi sankcijami, zaradi česar se je kar sedem od prvotnih osmih udeleženk odpovedalo nošenju trakov v podporo kampanji 'One Love'.

SP v Katarju mavrica mavrične barve Grožnje zalegle Šport Reprezentance podlegle pritisku Fife

"Bojim se spregovoriti. Sprašujem se, če bom sploh lahko zaigral na sredini tekmi. V nogometu še nikoli nisem doživel česa takšnega in upam, da ne bom nikoli več. To ni dobro. Nadzorovani smo," je potožil zvezdnik belgijske izbrane vrste.

Jan Vertonghen | Avtor: Epa Epa

"Ali je prepozno za protest s trakovi? To je težko vprašanje. Ne vem. Kdor se bo izpostavil s trakom, bo kaznoval samega sebe. Zdaj me je strah karkoli povedati na to temo. Neprijetno mi je govoriti o tem, nočem biti izpostavljen na takšen način. Že to je samo po sebi dovolj zgovorno," je dodal nekdanji član Tottenhama.

"Ne maram dajati političnih izjav. Tukaj smo zato, da igramo nogomet. Če tega ne bomo smeli zato, ker smo povedali nekaj povsem normalnega, kot je nasprotovanje rasizmu ali diskriminaciji, kaj bomo pa potem? Ničesar ne bom rekel, ker bi bil rad na igrišču za tekmo s Kanado," je zaključil Belgijec.

Nemška nogometna reprezentanca Kolateralna škoda Šport Zaradi Infantina in Fife Nemci izgubili enega glavnih sponzorjev Sodniški dodatek Navijači se čudijo Šport Največji vseh časov razkril, zakaj v Katarju gledamo takšne sodniške dodatke
Komentarjev 7
 • Avatar pantani
  pantani 07:23 24.november 2022.

  Ma naj si te trakove zataknejo tam,kjer sonce ne posije!!!

 • asmas1965 21:24 23.november 2022.

  naj se odloči.ali je prišel igrat fuzbal in tako upravičiti svojo preveliko plačo ali pa naj gre protestirat pred hišo glavnega šejka.

 • tomi67 21:05 23.november 2022.

  Na sv. nogometnem prvenstvu so zato, da igrajo nogomet in zastopajo svojo državo. Ne zato, da protestirajo proti podnebnim spremebam, za zaščito severnih medvedov, ukrajincev in ne vem česa še. Kaj jim tu ni jasno? Ne vem, zakaj je to ...prikaži več lahko bilo tako preprosto vse življenje, kar se spomnim, zdaj pa naenkrat ne več. Vso to zblojeno Evropo bi izključil iz vseh prvenstev. Se mi želodec obrača, da sem Evropejec v tej bedni druščini.