Šport > Nogomet
4052 ogledov

Drama v Angliji! Dolgoletni nogometni reprezentant se bori za življenje

Kieron Dyer Profimedia
Grozljive novice prihajajo iz Anglije, saj naj bi se nekdanji nogometni zvezdnik zaradi hude bolezni celo boril za življenje.

Nekdanji angleški nogometni reprezentant ter član številnih premierligaških klubov Kieron Dyer je razkril, da se bori s hudo boleznijo jeter, obenem pa se zaveda, da je njegovo življenje odvisno od nesreče in smrti drugega človeka, saj nujno potrebuje presaditev.

Kieron Dyer | Avtor: Profimedia Profimedia

43-letni nekdanji nogometni zvezdnik, ki je pred točno dvajsetimi leti branil barve Anglije v četrtfinalu Svetovnega prvenstva proti Braziliji, je lani izvedel, da trpi za zelo redko boleznijo - primarnim sklerozirajočim holangitisom (PSC). Gre za bolezen, ki poškoduje žolčevode in postopoma povzroča resno poškodbo jeter. Stanje pa se je tako poslabšalo, da potrebuje presaditev.

Šest mesecev je že na čakalni listi in čaka na darovalca. "Če ne bom imel presaditve, se bodo moja jetra uničila. Zame ne bi mogli ničesar več storiti," je svojo žalostno usodo razkril nogometaš, ki je kar osem let nosil dres treh levov.

Kieron Dyer | Avtor: Profimedia Profimedia

Njegovo življenje se zdaj vrti samo okoli čakanja. Čakanja na telefonski klic iz oddelka za darovanje organov iz bolnišnice Addenbrooke's Hospital v Cambridgeu, ki bi mu povedal, da so na voljo primerna jetra.

Nikoli ne sme biti oddaljen več kot dve uri od bolnišnice in svoj mobilni telefon mora imeti ves čas pri sebi. Njegove ambicije, da bi postal vrhunski trener, so trenutno na čakanju, vendar se zaveda, da je zdaj vse drugo drugotnega pomena. Vse se vrti okoli tega, da bi dobil novo življenjsko priložnost, s katero bi poizkusil čim bolj počastiti svojega darovalca.

Kieron Dyer | Avtor: Profimedia Profimedia

"Obstajajo ljudje, ki čakajo na presaditev in imajo le še nekaj tednov življenja. Postajam vedno bolj utrujen, vendar nisem v kategoriji zelo nujnih primerov, zato bom morda moral počakati še nekaj mesecev, da se mi jetra res poslabšajo, preden me pokličejo. Ni dovolj jeter za potrebe vseh ljudi, ki jih potrebujejo."

"Hvaležen sem, da so ugotovili, kaj je narobe z mano. Zavedam se, da sem odvisen od nesreče nekoga drugega, ki bi mi dal možnost živeti dolgo in srečno življenje. Moje največje upanje je, da bom to osebo, naj bo to kdorkoli, naredil ponosno. Spodbujajo vas, da po operaciji kontaktirate in spoznate družino vašega darovalca, in to je nekaj, kar resnično nameravam storiti."

Kieron Dyer | Avtor: Profimedia Profimedia

"Mislim, da bi mi to nudilo tolažbo, če bi bil v položaju družine, ki je izgubila ljubljeno osebo. Izgubili bi nekoga, ki so ga cenili in ljubili, toda s svojo velikodušnostjo so nekomu drugemu dali priložnost za dolgo življenje. Upam, da si bom zaslužil to njihovo zapuščino. Tega ne bi smel zas**ti. Vem, kako dragocena bi bila druga priložnost."

Dyer je sicer začel kariero pri Ipswich Townu, preden je po odigranih 113 tekmah in 12 zadetkih postal njihov najdražje prodani nogometaš v zgodovini, ko je leta 1999 prestopil k Newcastle Unitedu, kjer je pustil najglobji vtis, potem ko je barve "srak" branil osem sezon. Na 250 tekmah je za Newcastle dosegel 36 zadetkov, leta 2003 pa je bil uvrščen celo v idealno postavo lige.

Kieron Dyer | Avtor: Profimedia Profimedia

Leta 2007 je okrepil West Ham United, tu pa so se začele njegove hude težave s poškodbami, saj je za "kladiva" v štirih sezonah odigral vsega 35 tekem. Med leti 2011 in 2013 je bil član ekipe Queen's Park Rangers, a je v dveh letih zaradi poškodb nastopil na samo osmih tekmah. Svojo kariero je zaključil po sezoni pri Middlesboroughu, za katerega je nastopil devetkrat.

Odlični vezist, čigar kariero so pokvarile poškodbe, je bil med leti 1999 in 2007 tudi reden član angleške reprezentance, za katero je zbral 33 nastopov, med drugim je bil član postave Gordi Albiona, ki je leta 2002 dosegla četrtfinale Svetovnega prvenstva, nastopil pa je tudi na Euru 2004.

Kieron Dyer | Avtor: Profimedia Profimedia

V svoji karieri je dobil številne tekme in bitke, toda največja je šele pred njim. "Res sem bil prestrašen, ko so mi povedali, da potrebujem presaditev jeter. Mislil sem, da je to to. Ko pa so prišli kirurg in ekipa za presaditev, sem videl, koliko ljudi je v ekipi. Koordinatorjev, anesteziologov, fizioterapevtov in psihiatrov. In vidite številne ljudi, ki so premagali operacijo. Zdaj je to za bolnišnico povsem nekakšna rutina, veliko takih operacij naredijo."

"Vaša družina in vaši bližnji so panični, ko jim to poveste. Ko sem ljudem povedal, sem pri njih videl strah. To mi je vrnilo mentalno moč. Ne želim se hvaliti, vendar morate najti to notranjo moč, ne samo za vas, ampak zanje. Oni so zaskrbljeni, jaz pa nisem smel biti," je zaključil Dyer.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice